Στιγμές … Οκτώβρη ’21

Λίγο αργά θα πούμε αντίο στον Οκτώβρη φέτος και απολογούμαι γιαυτό. Προσωπικά και θέματα υγείας η αιτία όμως τώρα που όλα μπαίνουν σε ένα καλύτερο (εύχομαι) δρόμο είμαστε πάλι εδώ να μοιραστούμε νέα και γεγονότα του μήνα .

Εντελώς φθινοπωρινός μας θύμισε παλιές εποχές όπου η φύση λειτουργούσε ομαλά. Τα πρωτοβρόχια ξεκίνησαν νωρίς και κράτησαν τόσο όσο χρειάστηκε η γη για να ανασάνει, να καθαρίσει να ποτιστεί και να πρασινίσει. Ξέπλυνε τους δρόμους από τις ροδιές και τις σκόνες των αυτοκινήτων που τους διάβαιναν ασταμάτητα τόσους μήνες.

Αναδύθηκε η χωματίλα και άσπρισαν τα πλακόστρωτα. Οι αέρηδες και τα μπουρίνια έβγαλαν έξω τα προβατάκια της θάλασσα που είχαμε ξεχάσει να παρατηρούμε. Νωρίς φορέσαμε τα μπουφάν και τις ζακέτες μας. Μερικοί άναψαν και τζάκι…

Ο καιρός παρέτεινε την σαιζόν αφού έφερε στα απάνεμα λιμάνια μας όσα σκάφη και κότερα είχαν επιλέξει φθινοπωρινές διακοπές. Θύμιζε καλοκαίρι όλη η εικόνα . Ισχυρή τονωτική ένεση για τα μαγαζιά που είχαν παραμείνει ανοιχτά αλλά και για εκείνα που λειτουργούν όλο το χρόνο . Μπροστά σε ένα δυσκολότερο χειμώνα με ακόμα περισσότερες απώλειες στον μόνιμο πληθυσμό.

Έτσι πήγε μέχρι το τέλος του μήνα. Τότε άρχισε και ο αποχαιρετισμός…Ένας ένας επέστρεφε στην χειμερινή του βάση. Κουρασμένοι από την συνεχόμενη δουλειά του τελευταίου εξαμήνου , άλλοι θα συνέχιζαν κάπου αλλού να δουλεύουν , άλλοι θα ξεκουράζονταν και άλλοι θα αναζητούσαν νέες ευκαιρίες … Κάποιοι θα ξεκινούσαν νέα ζωή.

Το φευγιό μεγαλώνει κάθε Οκτώβρη…

«Καλό χειμώνα»…Αυτή η ευχή που προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα ανάλογα με την θέση που βρίσκεται ο καθένας. Σε εκείνους που φεύγουν ελπίδα και ηρεμία…Σε αυτούς που μένουν μοναξιά και αναμονή.

Και δυστυχώς κάθε χρόνο και χειρότερα…και με τις παρούσες συνθήκες η ευχή αυτή αποκτάει περισσότερο νόημα από ποτέ.

Μεγάλος ο αριθμός των εποχιακών εργαζομένων στο Μεγανήσι. Αποτελούν πια μια ξεχωριστή ομάδα όπου μέσα από αυτή αναπτύσσονται σχέσεις και επαφές μεταξύ μας που διαμορφώνουν έναν νέο κοινωνικό ιστό. Προκύπτουν φιλίες, δεσμοί ,γνωριμίες που εξελίσσονται σε σχέσεις ζωής. Και ο κύκλος ανοίγει και απλώνει πέρα από το Μεγανήσι. Σε Ελλάδα και εξωτερικό.Και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Πολλοί από αυτούς έρχονται κάθε χρόνο κι έχουν ταυτιστεί με το νησί…το θεωρούν δεύτερο σπίτι τους. Κι εμείς τους αγαπάμε και τους περιμένουμε .

Δεν είναι λίγοι και αυτοί που φτιάχνουν το δικό τους σπίτι στο νησί. Οι περισσότερες οικοδομές είναι κατοικίες ξένων . Αυτό τους κρατάει για πολύ καιρό στο Μεγανήσι εκτός σαιζόν.

Ο Οκτώβρης είναι μήνας αρνητικών συναισθημάτων αφού ο ερχομός του σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού με ότι συνεπάγεται. Ο χειμώνας σου φέρνει μελαγχολία, κλεισούρα μοναξιά και συννεφιά. Υποχρεώσεις και μικρές κρύες μέρες. Το επόμενο διάλειμμα αργεί.

.Η αλλαγή της ώρας που και φέτος έγινε, σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας.Μπορεί να κερδίζουμε μια ώρα πολύτιμου ύπνου όμως ο οργανισμός θέλει χρόνο να προσαρμοστεί καθώς έχει «υποστεί» ένα απότομο αναγκαστικό σοκ.

Μήνας επίσης πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού . Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται εκδηλώσεις που στόχο έχουν στην αφύπνιση όλων των γυναικών προκειμένου να προλάβουν το «κακό» που έχει γίνει δυστυχώς καθημερινότητα. Το νοσοκομείο Λευκάδας σε συνεργασία με άλλους φορείς διοργάνωσε και φέτος ημερίδα ενημέρωσης στο Μεγανήσι. Φιλοξενούμενοι για ένα διήμερο από το ξενοδοχείο «Εσπερίδες» . Μεγάλη η συμμετοχή του κοινού και επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η εκδήλωση που περιελάμβανε και σεμινάριο ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή. Ακολούθησε μουσική βραδιά με τον Θανάση Κονιδάρη στο τραγούδι και τον Στάθη Πολίτη στο μπουζούκι να ξυπνάνε ευχάριστες μουσικές αναμνήσεις από εποχές προ κορωνοιού. Πόσο μας έλειψαν αλήθεια…

Μήνας και της εθνικής μας επετείου με εορταστικές εκδηλώσεις σύμφωνα πάντα με τα μέτρα προστασίας. Τα λιγοστά μας παιδάκια παρέλασαν καμαρωτά με την πομπή να μικραίνει και να διαρκεί όλο και λιγότερο.

Λιγόστεψαν και οι απογευματινοί καφέδες άρα και η κοινωνική κριτική…Όχι ότι στερούμαστε ενημέρωσης …όλο και κάτι έχουμε να σχολιάσουμε…επιφυλάσσομαι για τον επόμενο μήνα. Ερήμωσε και αυλή του Φίλιππα που έφυγε και άφησε πίσω του τους θαμώνες να αναζητούν νέο στέκι

Ο μήνας και των αρχαιολόγων όπου συνεχίζουν τις έρευνες στο σπήλαιο του Πάνθηρα. Η ομάδα βρέθηκε ξανά στο Μεγανήσι και εξερευνά την συγκεκριμένη περιοχή . Ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα.

Με ικανοποιητικά αποτελέσματα άρχισε και το ψάρεμα του καλαμαριού.Ναι …αυτό θυμίζει Οκτώβρη. Και να δείτε πώς οι πρωτάρηδες «ρίχνουν τσάγια» στους τεχνίτες του είδους…Ένα ο παλιός, εννιά ο νέος…Και όλα μαζί γιουβέτσι στο φούρνο θεϊκό.

Το θεάρεστο το έργο του συλλόγου γυναικών για την στείρωση των γατιών πραγματοποιήθηκε και φέτος. Δυστυχώς μόλις 75 ζώα στειρώθηκαν. Μένουν ακόμα πολλά για να πούμε ότι πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν με την διαδικασία αλλά μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Η γάτα είναι ζώο που δεν ασυλοποιείται και πολλαπλασιάζεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο πληθυσμός της να επιβιώσει εύκολα. Και τότε έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα πείνας, θανάτων υγιεινής Κρίμα δεν είναι;

Λύπη μας προκάλεσε το γεγονός του αιφνίδιου θανάτου τουρίστα που πέρναγε τις διακοπές του στο νησί μας. Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των γιατρών που μάταια προσπαθούσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Άσχημη και στενάχωρη «Στιγμή» για όλους.

Πρωτόγνωρες και οι » Στιγμές «των δεκατριών δημοτικών συμβούλων που κατηγορούνταν για καταπάτηση δημοσίου κτήματος στο Φανάρι. Βρέθηκαν στο εδώλιο επειδή υποστήριξαν την περιουσία του Μεγανησίου κατηγορούμενοι από την κτηματική υπηρεσία η οποία κατά τα άλλα «ρίχνει» το μπαλάκι στον κοσμάκη για να συγκεντρώσει πληροφορίες που ήδη γνωρίζει…Μάλλον κοροϊδευόμαστε…. Η απόφαση ήταν αθωωτική λόγω μη ξεκαθαρίσματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα.

Στο μεταξύ μεγάλα κρατικά κονδύλια μπαίνουν στον δήμο μας για έργα. Ας ευχηθούμε να μπουν οι σωστές προτεραιότητες …

Τα πρόσωπα του μήνα

Έχουμε κι εμείς τους ανθρώπους μας που συχνά πυκνά δημιουργούν , κατακτούν και ξεχωρίζουν σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες Από αυτό το μήνα θα τους εντάσσουμε στις Στιγμές μας σαν πρόσωπα του μήνα που φέρουν μέσα τους το Μεγανήσι

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης (φαρμακοποιός )ανήκε στην σύνθεση ομάδα της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε την υψηλότερη θέση στα χρονικά του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Λύσης Προβλημάτων μαζί με τονΝ. Μενδρινό, και Ν. Σιδηρόπουλο.

Η Τζένη Δάγλα παρουσίασε το βιβλίο της με τίτλο «ΣΟΝΟΡΧ από τις εκδόσεις Ιανός

Κοινωνικά

Γάμοι

Βίον ανθόσπαρτο να ευχηθούμε στα ζευγαράκια που έκαναν το επόμενο βήμα στην σχέση τους και παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στην Αθήνα

Η Σοφία Δάγλα (του Φίλιππου και της Γερασιμούλας) και ο Κωνσταντίνος Παπασταυριανός

Ο Βησσαρίωνας Κονιδάρης (του Νίκου και της Ελένης) και η Ελένη Σίσσιου (της Ζωής και του Γιάννη)

Γεννήσεις

Τις καλύτερες ευχές μας και στους γονείς του Οκτώβρη

Η Εύη Δάγλα και ο Νεκτάριος απέκτησαν το πρώτο τους παιδάκι, αγοράκι.

Η Ελισάβετ Κονιδάρη έγινε μανούλα ξανά και χάρισε μια αδελφούλα στην όμορφη Λέιλα .

Η Ζωή Πάλμου και ο Παναγιώτης καλωσόρισαν το δεύτερο μωράκι τους, κοριτσάκι

Θάνατοι

Δυστυχώς οι λύπες πλειοψηφούν και αυτό το μήνα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των:

Αντζουλέτα Δάγλα (Κατωμέρι)

Γιαννούλα Δάγλα (Κατωμέρι)

Ισμήνη Κονιδάρη (Κατωμέρι)

Λευτέρης Βρεττός (Σπαρτοχώρι)

Γεωργούλα Κατωπόδη (Σπαρτοχώρι)

Νίτσα Στραγαλινού (Σπαρτοχώρι)

Νικόλαος Μπενίας (Σπαρτοχώρι)

Σε ότι αφορά τα κοινωνικά γεγονότα θέλω να διευκρινίσω το εξής…Οι ειδήσεις αυτές έρχονται σε εμάς από ακούσματα ή προσωπική έρευνα. Για ότι μας έχει διαφύγει σίγουρα δεν γίνεται σκόπιμα και ζητάμε συγνώμη.. Έχουμε ξαναπεί ότι μπορεί να μην έχουμε την πλήρη ενημέρωση, για αυτό εαν θέλετε να μοιραστείτε τις προσωπικές σας στιγμές μαζί μας μπορείτε να στέλνετε στο email του MLτα μηνύματά σας με πληροφορίες και φωτογραφίες αν εσείς το επιθυμείτε. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που ένα γεγονός δεν θέλετε να δημοσιοποιηθεί

Με ευχές θα κλείσουμε το μήνα μας σε αυτούς που γιόρταζαν. Χρόνια πολλά στον Γεράσιμο και την Γερασιμούλα, στον Δημήτρη και στην Δήμητρα και στους… γενεθλιάζοντες.

Να στείλουμε επίσης τις καλησπέρες μας και ευχές για έναν καλό χειμώνα στους Μεγανησιώτες του εξωτερικού. Εδώ τελειώνουν και οι στιγμές του φετινού Οκτώβρη. Μαζί του αποχαιρετάμε οριστικά και το καλοκαίρι και σιγά σιγά το 2021 αφού μετράμε μόνο δύο στιγμές μέχρι τότε.

Στο μεταξύ και μέχρι να τα πούμε ξανά ….Να είμαστε όλοι καλά.

Από Μεγανήσι…Καλό βράδυ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.