Για Σκέψη: «Ξερολιθιές, ένα στοιχείο του τοπίου που ξεχωρίζει». Δράση γνωριμίας και ανάδειξης της ξερολιθιάς και των αναβαθμίδων στο Νεοχώρι στις 17 και 18 Μαΐου 2023

«Ξερολιθιές – ένα στοιχείο του τοπίου που ξεχωρίζει»

Η Λευκάδα είναι τόπος ξεχωριστός.

Είναι ο τόπος που πέρα από τις εναλλαγές παρουσιάζει και πλούσιες αντιθέσεις, όπου το απότομο συναντά το ήπιο, το ανεμοδαρμένο το απάνεμο και το απέραντο του πελάγους το πεπερασμένο της λιμνοθάλασσας.

Το φυσικό αυτό τοπίο έρχεται να το συμπληρώσει το ανθρωπογενές.

Εκεί που συναντάμε ακόμα ευρηματικά ανθρώπινα αποτυπώματα στον χώρο, αυτά τα μικρά δείγματα πολιτισμού της κάθε περιοχής, κήρυκες μιας άλλης εποχής που αναζητούν εναγωνίως σήμερα να ακουστούν ξανά, να ιδωθούν ξανά, να γίνουν «κτήμα» μας και πάλι.

Άξιοι άνθρωποι αυτού του τόπου, δαμάζοντας τις πλαγιές των βουνών και των λόφων, όπου η χρήση της γης ήταν δύσκολη και επίπονη υπόθεση, επινόησαν τρόπους εκμετάλλευσης των εδαφών εκείνων φτιάχνοντας αναβαθμίδες για τις καλλιέργειες βιοπορισμού τους.

Κατασκευές εμπλουτισμένες με ξερολιθιές, πέτρες που και μετά την εκχέρσωσή τους, εκτέλεσαν άριστα τη νέα τους αποστολή για αντιστήριξη και οριοθέτηση.

Άλλοτε έντονα ορατές, άλλοτε διακριτικές και ταπεινές, αλλά πάντοτε προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και όχι στο υπέρμετρο εγώ.

Οι ξερολιθιές των αναβαθμίδων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του «κεντημένου» τοπίου της Λευκάδας, που όλοι το βλέπουμε, αλλά τελικά, πόσα καλά το γνωρίζουμε;

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α  Λευκάδας (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών) σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Νεοχωρίου «ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ», φιλοξενεί τα  δημοτικά σχολεία της νότιας Λευκάδας,  με την παρουσία μιας τάξης (ΣΤ), στη δράση γνωριμίας και ανάδειξης της ξερολιθιάς και των αναβαθμίδων, που θα γίνει στο Νεοχώρι, στις 17 και 18 Μαΐου.

Αφού προηγηθεί η ενημερωτική παρουσίαση, θα ακολουθήσουν παράλληλα εργαστήρια κατασκευής ξερολιθιάς από έμπειρους τεχνίτες της πέτρας, αφήγηση παραμυθιών και θρύλων της περιοχής και τέλος κατασκευή μακέτας.

Προσδοκούμε η δράση αυτή να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν μία από τις παλιές καλές ανθρώπινες πρακτικές και τα θαυμαστά της αποτελέσματα.

Αυτή είναι που τελικά εξασφάλιζε για χρόνια την ποιότητα και την ισορροπία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου, σε αντιδιαστολή με πολλές από τις σημερινές που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και δυναμιτίζουν το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Πηγή: Άρωμα Λευκάδας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.