«Ιστορικές Μαρτυρίες» κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μεγανησιώτισας Ελπίδας Αργύρη-Σάντα

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μεγανησιώτισσας (από το Σπαρτοχώρι) Ελπίδας Αργύρη-Σάντα από τις εκδόσεις «Διάνοια» με τίτλο «Ιστορικές Μνήμες»

.Σε αυτό το βιβλίο όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Άλκης Μαρκεζίνης στην σελίδα του στο fb:

» Η συγγραφέας προσεγγίζει πρόσωπα υπαρκτά, με ονομαστικές καταγραφές όπως η ίδια τά έζησε στο ΜΕΓΑΝΗΣΙ ,αργότερα στην πόλη τής ΛΕΥΚΑΔΑΣ, μετέπειτα στίς φυλακές ως πολιτική κρατούμενη διότι δέν «συνεμορφώθη

πρός τάς υποδείξεις»…Είναι μια ιστορική παρακαταθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο, ειδικά δε για τίς επερχόμενες γενιές τού τόπου μας. Πέραν τής αναφοράς των προσώπων υπάρχει ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό τής μακρινής εκείνης εποχής.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους τρείς ανθρωπιστές εκ Μεγανησίου Λευκάδος όπως η κυρία Αργύρη αναφέρει τούς αείμνηστους ιατρούς:

– Ζαβιτσάνος Γιώργος

-Κατωπόδης Σπύρος ( Βεζενές )

και τόν αείμνηστο

– Πάλμος Βησσαρίωνας.

Ιδιαίτερα δε σέ όσους με χρονική απόσταση 83 ετών θέλουν νά μάθουν από πρώτο χέρι γεγονότα τής μακρινής εκείνης εποχής συνιστάται αυτό το ιστορικό δημιούργημα τής κυρίας Αργύρη. Εστιάζει σέ πρόσωπα η συγγραφέας πού χρόνια τώρα δεν είναι ανάμεσά μας, ίσως οι απόψεις και ο μεστός ώριμος λόγος τής ενεννηνταπεντάχρονης συγγραφέας, αν μη τι άλλο πέραν της αίσθησης που θα δημιουργήσει, ίσως ταράξει και τά λιμνάζοντα έως σήμερα ύδατα περί προσώπων και πράξεων αυτών πού δεν χωράει ανθρώπου νους.

Θα δημιουργήσει όχι μόνον αίσθηση, αλλά και έντονους προβληματισμούς για τα έως σήμερα γνώριμα ίσως σέ εμάς γεγονότα εκείνης τής εποχής. Θα μάς πει ότι δεν ήταν έτσι, ή κάπως έτσι, αλλά εντελώς διαφορετικά ή έστω θα μας δημιουργήσει ερωτηματικά για το πώς και το γιατί.

Τουλάχιστον στο ΜΕΓΑΝΗΣΙ και στο νησί τής ΛΕΥΚΑΔΑΣ είναι αυτό δεδομένο»……

Προσυπογράφω τα παραπάνω κι εγώ προσωπικά από αποσπάσματα του βιβλίου που μου έχει στείλει στο παρελθόν η κυρία Σάντα. Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που δεν θα μας αφήσει αδιάφορους, θα ζωντανέψει μνήμες και αξίζει τον κόπο να υπάρχει στην βιβλιοθήκη μας.

Προς το παρόν θα το βρείτε στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο «Ορίζοντας» οδός Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους

Καλοτάξιδο κυρία Σάντα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.