Στιγμές Φλεβάρη ’23

Ενας χειμώνας ακόμα πέρασε κι ένας ακόμα μήνας έφυγε. Ο πιο μικρός και γρήγορος, ο Φλεβάρης. Αλήθεια γνωρίζατε εσείς ότι Φεβρουάριος και Φλεβάρης είναι δυο διαφορετικέ λέξεις και δεν είναι απλά η μια συντόμευση της άλλης;

Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius), προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμόςκάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα. Ο Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές,

Ο φετινός Φλεβάρης είχε δυο σπάνια φαινόμενα. . Πήγε «άβρεχος » αφού ούτε μια από τις 28 του μέρες δεν έβρεξε στο νησί και στο ημερολόγιο είχε όλες τις μέρες από τέσσερις φορές

Για να δούμε λοιπόν τώρα τι Στιγμές έγραψε στο νησί ο δικός μας Φλεβάρης.

Οι τελευταίες του μέρες μας προειδοποίησαν λίγο για τον Μάρτη γδάρτη με τσουχτερό κρύο και χιόνι κυρίως στην πρωτεύουσα και στα ορεινά. Στο νησί δυστυχώς δεν το ζήσαμε. Εγώ στάθηκα λιγάκι τυχερή και είδα αυτές τις άσπρες μέρες αφού βρέθηκα για αρκετό καιρό στην πρωτεύουσα για τις χειμερινές μου διακοπές. Ευχαριστήθηκα και απόλαυσα την κάθε νιφάδα χιονιού που έπεφτε πάνω μου. Φόρεσα σκούφο και παλτό και αδιαφορώντας για τα σχόλια του γιού μου που με παρομοίαζε με τον κοντό κλέφτη του «Μόνος στο σπίτι». Βγήκα βόλτα στην χιονισμένη Αθήνα ξεπερνώντας και την φοβία μου με το μετρό. Μεγάλο βήμα για μένα, όσοι με ξέρουν θα καταλάβουν. Ήρθα αντιμέτωπη με μια χρόνια φοβία μου και μέχρι πρόσφατα ήμουν πολύ χαρούμενη για αυτό. Τώρα πάλι άλλαξαν όλα….

Γυρνώντας το νησί δεν βρήκα και πολλές αλλαγές… Εκτός του ότι η μέρα είχε μεγαλώσει αρκετά και ένα οργασμός εργασιών ήταν σε εξέλιξη. Το Σπαρτοχώρι σκαμμένο σε διάφορα σημεία στα πλαίσια της συνέχειας του μεγάλου έργου της ύδρευσης. Η λάσπη και τα χώματα είχαν αλλάξει όλο το πλακόστρωτο και το νερό κομμένο καθημερινά για 12 ώρες. Αν και όλοι κάνουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή υπομονή ελπίζοντας ότι το Πάσχα θα μας βρει καθαρούς η γκρίνια δεν λείπει (δικαιολογημένα) τις περισσότερες φορές. Οι ζημιές που προκύπτουν είναι πολλές και ξαφνικές σε ώρες περίεργες. Τα συνεργεία δεν φτάνουν. Το έργο είναι της Περιφέρειας και επίβλεψη κατά τις ώρες που δουλεύουν δεν υπάρχει. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και ο απαιτούμενος έλεγχος. Έτσι τα απρόοπτα είναι πολλά. Κάτι αντίστοιχο από αυτό που έζησε το Κατωμέρι πέρυσι την ίδια εποχή. Αν σκεφτείτε ότι το Σπαρτοχώρι έχει κατηφορική κλήση φανταστείτε τι συμβαίνει με την βροχή στις κάτω γειτονιές. Το χειρότερο είναι τα βουλωμένα φρεάτια των ομβρίων από τα χώματα.

Οι στιγμές της καθημερινότητας μας διαμορφώνονται ανάλογα με τα γεγονότα και τα events της εποχής. Νωρίς το Πάσχα νωρίς και οι Απόκριες.. Οι προετοιμασίες του καρναβαλιού είχαν ήδη τελειώσει και όλα ήταν έτοιμα για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκινώντας από το παιδικό καρναβάλι της Λευκαδας που συμμετείχαν και τα δικά μας παιδάκια. Ακολούθησε το δικό μας, με τους μασκαράδες την παρέλαση και τα απρόοπτα της, μεταξύ αυτών και ο κακός καιρός πού χάλασε μία πολύ διαφορετική φέτος εκδήλωση που προέβλεπε τη συμμετοχή αρμάτων από το Νυδρί .Πάντα τέτοιες μέρες ο καιρός παίζει το κακό δαίμονα της αποκριάς. Παρόλα αυτά τα παιδάκια με τη συμμετοχή όσων μεγάλων τα συνόδευσαν έδωσαν μία νότα παλιού καρναβαλιού στο νησί και μπράβο τους. Την καθαρά Δευτέρα αετό δεν είδα, λίγοι τόλμησαν αφού είπαμε ότι η κακοκαιρία χάλασε τα σχέδια για άλλη μία φορά. Ευχάριστη έκπληξη οι» μπασάκοι» της αποκριάς που μας γύρισαν πίσω στο χρόνο …

Βαλεντίνος και Βαλεντίνα δεν υπάρχουν στο νησί. Μπορεί να ντρέπονται και να γιορτάζουν κρυφά. Αυτή η γιορτή όμως ποτέ δεν γιορτάστηκε επίσημα εδώ… ας είναι… έτσι κι αλλιώς είναι μία ξενόφερτη εμπορική γιορτή που στην ουσία δεν λέει τίποτα. Ας υπάρχει αγάπη στην καρδιά των ζευγαριών και ας εκφράζεται στην καθημερινότητά τους. Η αγάπη δεν χρειάζεται αρκουδάκια και σοκολατάκια, πράξεις θέλει…Στη βιβλιοθήκη στο Βαθύ που έχει γίνει χειμωνιάτικο «στέκι» συνεχίζουμε τις πρόβες μας .Το χορευτικό και το θεατρικό τμήμα του συλλόγου και η χορωδία που φέτος ετοιμάζει σιντι έκπληξη. Οι «μπαρμπάδες με ρούμι» είναι η παράσταση που θα ανεβάσουμε και παρακαλούμε να μην είστε αυστηροί μαζί μας γιατί μας τρώει το κρύο και τ’αγιάζι και το ταβάνι μπάζει κάθε φορά που βρέχει . Κι είμαστε και κάποιας ηλικίας και ξεχνάμε. Με την ευκαιρία κάποιος να μεταφέρει στο δήμο να σύρει τα κεραμίδια . Κρίμα τόσα βιβλία να πάνε χαμένα.

Όπως έχουμε πει και στους προηγούμενους μήνες οι αλλαγές σε επαγγελματικές και εμπορικές δραστηριότητες ειδικά στον τομέα της εστίασης θα είναι πολλές φέτος. Εκτός από αυτές που έχουμε προαναφέρει υπάρχουν και άλλες που «σκάνε» μέρα με τη μέρα …Λεπτομέρειες τον άλλο μήνα αφού θα το έχουμε σιγουρέψει,…φήμες πάντως λένε ότι νέα καντίνα ανοίγει σε ιδιωτικό και όχι παραθαλάσσιο , και ένα beach bar πολυτελείας θα προσφέρει υπηρεσίες σε παραθαλάσσια περιοχή κοντά στο Βαθύ.

Επίσης πολλές επιλογές στη διάθεσή μας για κρέπα, για streat food αλλά και για μπάνιο …. καλές δουλειές σε όλους καλός και υγιής ανταγωνισμός και πάνω από όλα να υπάρχει δουλειά για όλο τον κόσμο.

Στην άλλη πλευρά της γης τώρα ,ο Φλεβάρης έγραψε μαύρες σελίδες στην ιστορία του κόσμου και συγκεκριμένα στην Τουρκία που ο σεισμός εξολόθρευσε έναν ολόκληρο λαό. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες. Δεν υπάρχουν λόγια συμπαράστασης. Εικόνες που δεν θέλουμε να ξαναδούμε πότε η ζωή μας και δεν ευχόμαστε να συμβεί για κανέναν ποτέ ξανά. Παρήγορο ότι οι λαοί του κόσμου ενώθηκαν και βοήθησαν παραμερίζοντας κάθε πολιτική η άλλη διαφορά τους βάζοντας πάνω από όλα τον άνθρωπο. Και το νησί μας έκανε ότι μπορούσε μέσω εκκλησίας και συλλόγων . Ηθικό δίδαγμα στην εξουσία που ποτέ της δυστυχώς δεν θα αλλάξει…

Αλλάζουμε ύφος και πάμε να δούμε τα της δικής μας …εξουσίας και του πολιτικού σκηνικού και παρασκηνίου που λαμβάνουν χώρα στο νησί γιατί το ενδιαφέρον είναι έντονο και δικαιολογημένο. Προς το παρόν τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι τρείς έχουν ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητα και επίσημα. Όμως δεν αποκλείεται και πέμπτος συνδυασμός από μερίδα ανθρώπων που δεν εκφράζονται από τους υπάρχοντες και αναζητούν υποψήφιο να ηγηθεί . Ηδη έχουν γίνει προτάσεις . Μέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί ψηφοδέλτια και όλοι βρίσκονται σε αναζήτηση υποψηφίων συμβούλων που θα τα στελεχώσουν . Με λίγα λόγια πριν τη μάχη του σταυρού έχουμε την μάχη του ψηφοδελτίου. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά ακόμα. Ακούγονται και παίζονται πολλά , ένα κουβάρι έχουν γίνει όλα, και ελάχιστα είναι ξεκάθαρα . Οι παλιοί έχουν ήδη κριθεί….οι νέοι πρέπει να πείσουν….οι καλύτεροι να κερδίσουν και οι… «πονηροί» να σταματήσουν το κρυφτούλι. Μην αναρωτιέστε σε ποιόν και σε τι αναφέρομαι ..ποιος είναι ο νέος και ποιος ο παλιός , ποιος είναι ο πονηρός και ποιος παίζει κρυφτούλι… Ολοι αυτοί οι ρόλοι υπάρχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στο νησί, όπως παντού.. Ονόματα αλλάζουν κάθε φορά . Εσείς βάλτε όποιο θέλετε και όπου θέλετε κατά την κρίση σας…Μέσα θα πέσετε… ….. Όμως κι εσείς ρε νιάτα ρε νεολαία ξεσηκωθείτε κάποια στιγμή …πάρτε τα όνειρά σας , τους στόχους την δύναμη τις ιδέες σας και φέρτε τα εδώ και κάντε τα πράξη και ασχοληθείτε κι εσείς με το νησί. Τουλάχιστον εσείς που ζείτε απο αυτό ή θέλετε κάποια στιγμή να το κάνετε. Νέα παιδιά με την εμπειρία των παλιών. Αλλάξαν οι καιροί και τα ζητούμενα κι αν υπάρχει ελπίδα αυτή είσαστε εσείς…Οχι μόνο κριτική και αφορεσμός…

Ξέρω τι θα μου πείτε, με αρκετούς τα έχουμε πει και από κοντά , και με αυτά που ακούνε τα αυτάκια σας και βλέπουν τα ματάκια σας δεν μπορώ να πω και πολλά. Υπάρχουν και τα βιντεο απο τα δημοτικά συμβούλια,…τα βλέπετε και τα παρακολουθείτε. Αλλοι γελάτε και άλλοι κλαίτε με τα χάλια μας. Τελευταία το κάναμε και κοτέτσι το μαγαζί….Γι αυτό σας λέω….Μας αξίζει αυτή η κατάντια;;;;Η ερώτηση με την ευκαιρία απευθύνεται σε όλους μας.

Σε εκλογές και κοπής πίτας πήγε και ο Σύλλογος Μεγανησιωτών» Μέντης» στην Αθήνα όπου μετά τον απολογισμό του εξέλεγξε το νεο Δ.Σ. Καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση. Εκλογές έκανε και νέο Δ.Σ. εκλέχθηκε στον ελαιουργικό συνεταιρισμό Μεγανησίου που δίνει τον δικό του αγώνα για την δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου που θα αναστήσει τον πρωτογενή τομέα. Καλή επιτυχία και στην Κατερίνα Γ. Καββαδά (Αντρίκου) για το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Επτάλοφος» «Κατάδυση Στην Ψυχή». Το βιβλίο βρίσκεται και στο βιβλιοπωλείο «Αργοναύτες» στην Λευκάδα για όποιον ενδιαφέρεται.

Την πίτα του έκοψε και το τοπικό συμβούλιο Σπαρτοχωρίου όπως κάθε χρόνο, ενώ στο μεταξύ δυο απεργίες του φερι-μποτ απέκλεισαν το νησί από την Λευκάδα.

Ο Μάριος Μάντζαρης με την υποτροφία του για 4η χρονιά και την βράβευσή του, ο Παναγιώτης Μαρκεζίνης με το» seractil» και η Κατερίνα Καββαδά με την » Κατάδυση στην ψυχή» είναι τα πρόσωπα αυτού του μήνα.

Και ο Φλεβάρης κοντεύει να κλείσει γιορτινά , με πολύ χορό και διασκέδαση από το τριήμερο της αποκριάς . Ώσπου μια ανάσα πριν φύγει, μισή ώρα ακριβώς πριν το τέλος, ντύνει την Ελλάδα στα μαύρα με το τραγικό δυστύχημα του τραίνου στα Τέμπη. Κι εκεί μαζί με το γέλιο τελειώνει και η ζωή των νέων παιδιών που βρίσκονται μέσα σ΄αυτό. Παγώνουν οι λέξεις ,το σώμα , τα λόγια, ο χρόνος και όλα μένουν εκεί. Κι αυτός ο Φλεβάρης βάφεται κόκκινος με το αίμα των παιδιών και τις κραυγές των μανάδων… Τι να πω που δεν έχει ειπωθεί, τι να σκεφτώ που δεν έχει έχει περάσει από μυαλό ανθρώπο…, τίποτα… δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς . Δεν υπάρχουν και λέξεις που να περιγράφουν την συμπεριφορά των πολιτικών και των δημοσιογράφων που έπεσαν σαν κοράκια πάνω απο τα κορμιά (όσα βρέθηκαν) των άτυχων παιδιών για να τα εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως . Αλλοι για να κάνουν νούμερα, άλλοι για να δικαιολογηθούν και άλλοι για να κάνουν αντιπολίτευση. Η πιο αισχρή δήλωση βέβαια ακούστηκε από το στόμα του Αμβρόσιου….. Εμετικοί… ντροπή .

.Η Ελλάδα ακόμα πενθεί και ο Φλεβάρης αυτός έτσι έσβησε κάθε όμορφη στιγμή του.

Στην δική μας μικρή κοινωνία ζήσαμε κι εμείς παρόμοιες στιγμές με κηδείες:

Ευτυχία Αυγερινού -Κατωμέρι

Βασίλης Σακκάς-Βαθύ

Παναγιώτης Συκιώτης -Σπαρτοχώρι

Μια στιγμή αισιοδοξία ήταν η γέννηση της μικρής του Πάνου Αθανίτη και της Νίκης Αραμπατζή…να σας ζήσει παιδιά και να είναι καλότυχη η μικρή

Ο Πάνος Αθανίτης και η Νίκη Αραμπατζή απέκτησαν κοριτσάκι.

Φτάσαμε στο τέλος του μήνα και οι Στιγμές μας κλείνουν εδώ.» Τσιμπήσαμε» αρκετό Μάρτη το ξέρουμε αλλά τα γεγονότα τρέχουν και οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές. Προσπαθούμε όμως να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Κι η τεχνολογία ξέρετε δεν είναι το φόρτε μας…άλλης γενιάς «παιδιά» εμείς…

Μέχρι να τα πούμε ξανά …..

Να είμαστε όλοι καλά…

Από Μεγανήσι….Καλό Βράδυ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.