Είναι πια και επιστημονικά αποδεδειγμένο ( όπως προαναφέραμε και σε σχετικό άρθρο μας αλλά έχουμε παρατηρήσει και αρκετοί από εμάς) ότι στο Μεγανήσ εμφανίζεται πλούσια συλλογή πετρωμάτων. Όπως π.χ οι στρογγυλές πέτρες που βρίσκουμε είτε μόνες τους στη γη είτε σαν προεξοχές σε βράχους.. Υπάρχουν χιλιάδες από αυτές σε διάφορα μεγέθη που θα τις συναντήσεις παντού στο νησί. Από την παραλία μέχρι το μεγαλύτερο υψόμετρο του νησιού.


Τι είναι αυτές οι πέτρες και πώς σχηματίστηκαν, μας λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Κωστόπουλος στον οποίο έστειλε φωτογραφικό υλικό ο Γεράσιμος Α. Κατωπόδης, Γεωλόγος από το Μεγανήσι προκειμένου να έχουμε μια πιο εξιδεικευμένη άποψη…
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάγνωση από φωτογραφίες είναι πάντα επίφοβη, η εντύπωση που έχω είναι ότι πρόκειται για ογκολιθικό ασβεστόλιθο. Οι ογκόλιθοι πιθανότατα αναπαριστούν βενθικούς κυανοβακτηριακούς μικροβιακούς τάπητες οι οποίοι σχηματίσθηκαν καθώς η σχετική στάθμη της θάλασσας μειωνόταν σταδιακά (γινόταν ρηχότερη) και αυξανόταν η υποδοχή της έντασης του φωτός οδηγώντας τους οργανισμούς σε ευημερία και στη δημιουργία μεγάλων ογκοειδών»
Ένας από τους στόχους του ML είναι να συνεχίσουμε την αναζήτηση και την καταγραφή των πετρωμάτων μιας και στην κατοχή μας έχουμε ήδη αρκετά από προσωπική συλλογή. Ζητάμε και την δική σας βοήθεια γι αυτό (με φωτογραφίες ή πληροφορίες )
Ευχαριστούμε θερμά τον Γεράσιμο Α. Κατωπόδη και τον κ. Καθηγητή Δημήτρη Κωστόπουλο.
Η Αναγνώριση Πτερωμάτων του Μεγανησίου συνεχίζεται…