Κριτική του Βιβλίου «Κατάδυση στην Ψυχή» της Μεγανησιώτισας Κατερίνας Γ. Καββαδά στo Fractal Art από την Παντοφίλη Βαρβαρήγου

Η απαρχή της αφύπνισης

Η Κατερίνα Καββαδά, με το μυθιστόρημα Κατάδυση στην ψυχή, καταθέτει έντιμα την πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, η οποία παρακολουθεί την δύσκολη και εσωτερικά επώδυνη πορεία της ηρωίδας της, από την απαρχή της αφύπνισης και των αναζητήσεών της στη ζωή μέχρι τη στιγμή της συναισθηματικής δικαίωσης, που, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν είναι η τελική.

Σε μια εποχή κρίσεων κάθε είδους και  κλυδωνισμών, όπως είναι αυτή που διανύουμε, η Κ. Κ. μάς προσφέρει μια ηρωίδα μάλλον τύπου ρομαντικού. Η δική της Κατερίνα, με αγώνα προσωπικό, ξεφεύγει από τον εγκλεισμό και την απομόνωση της γενέτειρας γης όπου η μοίρα των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των γυναικών, χαράσσεται μέσα σε ασφυκτικούς, κοινωνικά, «εναγκαλισμούς», οι οποίοι εξουδετερώνουν επιθυμίες, αλλοτριώνουν κάθε προσωπική αλήθεια και, τελικά, μετατρέπουν τον άνθρωπο σε έναν «άλλο».

Παλεύοντας με νύχια, δόντια και τους προσωπικούς της δαίμονες για να χαράξει τον ανεξάρτητο, όπως επιθυμεί, προσωπικό της δρόμο, η Κατερίνα βηματίζει, άλλοτε σταθερά, άλλοτε παραπαίοντας, πιστώνοντας με εμπειρίες τον προσωπικό λογαριασμό της στη ζωή, σημειώνοντας τις επιτυχίες της, θρηνώντας πάνω από τις αδυναμίες και τις εξαρτήσεις της. Παράλληλα με την πορεία αυτού του κεντρικού χαρακτήρα, το μυθιστόρημα καταγράφει σημαντικές στιγμές των πρώτων δεκαετιών της μεταπολίτευσης, οι οποίες επέδρασαν την εποχή εκείνη καταλυτικά στο σώμα της κοινωνίας, το χάραξαν και το επαναδιαμόρφωσαν.

Οι αλλαγές που επαναπροσδιορίζουν το αξιακό πλέγμα των ανθρώπων, η ύλη ως πρωταρχικό κριτήριο αποδοχής, καταξίωσης και κοινωνικής ανόδου, η πίστη στη συλλογική δράση που άλλοτε συνέχει και άλλοτε προδίνει, εδώ, βαδίζει παράλληλα με τη ρομαντική φύση της ηρωίδας, η οποία, παρά τον δυναμισμό της και τη θέλησή της να υπερβεί την περιορισμένη κοινωνική της προδιαγραφή, δεν φαίνεται να ξεπερνάει τους άξονες οι οποίοι πλαισιώνουν τα όσα η βαθειά παραδοσιακή αντίληψη και ανατροφή έχουν εγγράψει στην ψυχή της. Η Κατερίνα παραμένει, παρά την πορεία της, εγκλωβισμένη στον κόσμο της αποδοχής και της εξιδανίκευσης και μόνον όταν οι προδιαγραφές αυτές εκπληρώνονται φαίνεται ότι ηρεμεί η ψυχή της.

Το μυθιστόρημα της Κατερίνας Καββαδά αξίζει να διαβαστεί γιατί με λόγο ζεστό και τρυφερό προσκαλεί τον αναγνώστη να αναλογιστεί ένα δικό του προσωπικό και, γιατί όχι, παράλληλο δρόμο.

Κατερίνα Γ. Καββαδά, «Κατάδυση στην ψυχή», Εκδόσεις Επτάλοφος, Αθήνα 2023

Κατερίνα Γ. Καββαδά

Γεννήθηκε στο Μεγανήσι Λευκάδας. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στην Πάντειο Σχολή και Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα γι’ αρκετά χρόνια. Όταν  τέλειωσε τη Φιλοσοφική Σχολή,  διορίστηκε ως καθηγήτρια σε όλους τους τύπους των Δημόσιων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Άρθρα της είναι δημοσιευμένα σε ιστοσελίδες και διηγήματά της στο ψηφιακό περιοδικό  Fractal, καθώς και σε λογοτεχνικά ημερολόγια. Kείμενά της εμπεριέχονται στο λαογραφικό βιβλίο ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣ, βιβλίο το οποίο έχει επιμεληθεί.

Με το μυθιστόρημα ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη της συγγραφική απόπειρα, καταθέτει γεγονότα και συμπτώματα της εποχής της, μέσα από τη ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής μιας γυναίκας. H ηρωίδα της είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας, η οποία από νωρίς αποφασίζει να αναμετρηθεί με τους δράκους της ζωής, της ψυχής και της σκέψης της, ώστε να σπάσει τις αλυσίδες της άγνοιας και της μοιρολατρίας, οι οποίες  την κρατούν καθηλωμένη στο σκοτάδι.

Πηγή: Fractal Art

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.