Το Εκκλησάκι του Αη-Λιά , η σημερινή του κατάσταση και η προσπάθεια ανοικοδομήσεως του

To ξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Κατωμέρι είναι για τους Μεγανησιώτες και ιδιαίτερα για τους Κατωμερίτες ένα θρησκευτικό μνημείο αναφοράς συνδεδεμένο με χιλιάδες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων ,των ευτυχισμένων γεγονότων της ζωής μας αλλά και μιας εποχής που τα πανηγύρια και οι γιορτές είχαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ηλία κτίσθηκε περί το 1977. Στον ίδιο τόπο υπήρχε παλαιότερη Εκκλησία, κτισμένη (όπως πιθανολογείται) προ του 1500 και η οποία καταστράφηκε από πειρατές περί το 1700 και μέχρι να κτισθεί η σημερινή Εκκλησία, υπήρχε εκεί προσκυνητάριο. Πρώτη ιστορική αναφορά όμως, υπάρχει στο Βενετικό Κτηματολόγιο Μεγανησίου του έτους 1720. Κατά πάσα πιθανότητα ο αρχικός Ιερός Ναός κτίσθηκε προ της βενετικής κατακήσεως (1684). πλ. εφημέριος Ευ. Αρώνης.

Τα τελευταία χρόνια η εικόνα της εκκλησίας, του περιβάλλοντος χώρου και του δρόμου, θλίβει κάθε περαστικό, τουρίστα ή Μεγανησιώτη. Οι αναμνήσεις από τους γάμους τα βαφτίσια , τις γιορτές στη μνήμη του Αγίου με τις λειτουργιές και τις στολισμένες κόφες με τις αρτοπλασίες, Τους πιστούς από τα τρία χωριά που μετά τον εσπερινό κατηφόριζαν για τα κλαρίνα, και τους νέους που το είχαν ορίσει σαν σημείο συνάντησης τότε που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και το κάθε χωριό είχε την δική του ζωή, έχουν ξεθωριάσει εντελώς μπροστά στην θέα του μισογκρεμισμένου ναού.

Την εικόνα χειροτερεύει η άθλια κατάσταση του δρόμου από την διασταύρωση του Λιμοναριού μέχρι την σπηλιά. Πληροφοριακά να πω ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε πανάκριβα τουριστικά καταλύματα που μένουν κάθε χρόνο ξένοι τουρίστες . Έχει ενταχθεί σε τεχνικά προγράμματα, που αμέσως μετά την ψήφισή τους στην πρώτη τροποποίηση «πετάγεται» έξω. Ξεκάθαρα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την δημοτική αρχή. που είναι υποχρεωμένη να τον συντηρήσει. Στην ίδια κατάσταση είναι και ο δρόμος που οδηγεί στον Αγιο Γρηγόριο Κατωμερίου (Σκίζα) και έπειτα στο σκουπιδότοπο. Στην ίδια και χειρότερη κατάσταση είναι ο δρόμος που οδηγεί στην καινούργια Ιερά Μονή Παντοκράτορος (Διχάλι).

Σε ένα νησί που ο τουρισμός ανθίζει κάθε χρόνο και θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί και ο θρησκευτικός τουρισμός , σφυρίζουμε κλέφτικα όχι μόνο στην προβολή αυτού του είδους τουρισμού αλλά και στην δυνατότητα πρόσβασης στους ιερούς χώρους. από πιστούς και επισκέπτες. Ο Δήμος θα μπορούσε να επιστρατεύσει τους κατασκευαστές που με τα βαριά οχήματα που χρησιμοποιούν συντελούν στην καταστροφή των δρόμων . Είμαι σίγουρη ότι δεν θα αρνηθούν όπως δεν αρνούνται ότι βοήθεια τους έχει ζητηθεί ως τώρα από τον Δήμαρχο. Μιλούν οι ίδιοι γι αυτό άλλωστε.

Άμεση προτεραιότητα όμως είναι το Εκκλησάκι του Αη-Λιά.

Πριν κάνω αυτό το άρθρο που τριγυρίζει πολύ καιρό τώρα στο μυαλό μου φρόντισα να επικοινωνήσω πρώτα ως όφειλα με τον πάτερ -Ευάγγελο γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και την προσπάθεια που κάνει για την συντήρηση των ναών μας .Προκειμένου να έχουμε την σωστή ενημέρωση για την κατάσταση του ναού και τις ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της εκκλησίας όπως επίσης και για τον τρόπο που μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας μας, ο εφημέριος ανταποκρίθηκε αμέσως στελνοντάς μας επιστολή και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό.( Η Επιστολή θα αναρτηθεί και αυτούσια σε ξεχωριστό άρθρο.)

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ

‘Ως εφημέριος και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ενορίας Κατωμερίου επιθυμώ να ενημερώσω σχετικά με τον Ιερό Ναό (Εξωκκλήσιο) Αγίου Ηλία Κατωμερίου, επειδή αρκετοί με ερωτούν σχετικά.

                   Δυστυχώς, η πάροδος των χρόνων (αν και όχι μεγάλη από το 1977), τα ακατάλληλα οικοδομικά υλικά που εχρησιμοποιήθηκαν, τά καιρικά φαινόμενα (κεραυνοί, βροχές, υγρασία κ.α.) συνετέλεσαν ώστε σήμερα το Εξωκκλήσιο του Αγίου Ηλία να χρειάζεται όχι απλώς επισκευή, αλλά κατεδάφιση. Οποιος το επισκεφθεί και το δει απ΄έξω, αλλά ιδίως από μέσα, θα διαπιστώσει ότι -στην ετοιμόρροπη κατάσταση που είναι- δεν επισκευάζεται, αλλά πρέπει να κατεδαφισθεί και να κτισθεί εκ νέου από την αρχή.

          Αυτή είναι η πρόθεση του εφημερίου ιερέως και του εκκλησιαστικού συμβουλίου! Και ελπίζουμε ότι θα ευλογήσει ο Αγιος Θεός, ώστε κάποια στιγμή να ανακαινισθεί εκ βάθρων το Εξωκκλήσιο του Αγίου Ηλία!

Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι ο Αγιος Ηλίας ανήκει στην Ενορία Κατωμερίου και είναι Εξωκκλήσιο του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων, δηλαδή συντηρείται από ένα κοινό ταμείο, όπως και όλες οι άλλες Εκκλησίες της Ενορίας Κατωμερίου (Αγιοι Απόστολοι, Παναγία, Αγιος Γεράσιμος, Αγιος Νεκτάριος, Αγιος Γρηγόριος).

          Επίσης, είναι γνωστό ότι κατά την τελευταία πενταετία έχει αρχίσει και ακόμη συνεχίζεται η εξ΄ ολοκλήρου ανακαίνιση της κεντρικής Εκκλησίας του Κατωμερίου, δηλ. του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων.

          Η ανακαίνιση των Αγ. Αποστόλων, όπως άλλωστε και όλα τα εκκλησιαστικά έργα, γίνονται αποκλειστικά και μόνο από τον οβολό των χριστιανών και από δωρεές των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ευπρέπεια των Εκκλησιών του νησιού! Και μάλιστα σε εποχές οικονομικά δύσκολες για αρκετούς ανθρώπους!!!

Επανερχόμενοι στην αναστήλωση του Εξωκκλησίου του Αγίου Ηλία, ενημερώνουμε ότι πρόθεση μας είναι να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακαινίσεως της Εκκλησίας των Αγ. Αποστόλων. Δεν μπορούμε, όμως, να προβλέψουμε ακριβώς πότε, όχι γιατί δεν έχουμε διάθεση, αλλά γιατί θα πρέπει να συγκεντρωθεί το απαραίτητο χρηματικό ποσό.

          Από την εμπειρία μας, υπολογίζουμε ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, κάποιοι συμπατριώτες μας προσέφεραν ήδη για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Ηλία, και έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 10.000 ευρώ. Με βάση όμως, τον παραπάνω προϋπολογισμό, υπολείπονται πολύ περισσότερα…

          Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπολογίζει στο φιλότιμο των Μεγανησιωτών και όταν θα έρθει η ώρα να αρχίσει η ανακαίνιση θα το ανακοινώσουμε, με τη βεβαιότητα ότι –με τη βοήθεια των χριστιανών αλλά και κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως- θα φέρουμε σε πέρας και αυτό το ιερό έργο!

          Εάν βοηθήσουν, ενδεικτικώς:

–         Οι γείτονες του Αγίου Ηλία, δηλ. όσοι κατοικούν κοντά το Εξωκκλήσιο,

–         Οσοι έχουν το όνομα του Αγίου Ηλία,

–         Οι κάτοικοι ιδίως του Κατωμερίου, αλλά και των άλλων δύο χωριών του νησιού, Σπαρτοχωρίου και Βαθέος (γιατί οι Εκκλησίες είναι όλων των χριστιανών),

–         Οι επαγγελματίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, μετά από μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν, τη δωρεά τους,

–         Οι επισκέπτες του νησιού (αφού ενημερωθούν), αλλά και οι άνθρωποι εκείνοι που αγάπησαν το Μεγανήσι και –έχοντας την οικονομική άνεση-  έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι,

–         Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλ. ο Δήμος Μεγανησίου, με όποιο νόμιμο τρόπο προβλέπεται από τη νομοθεσία,

τότε σίγουρα σε λίγα χρόνια θα έχουμε το καινούργιο Εξωκκλήσιο του Αγίου Ηλία, ταπεινό και απέριττο (όπως το σημερινό), αλλά ταυτόχρονα νοικοκυρεμένο και ασφαλές, όπως αρμόζει στη λατρεία του Αληθινού Θεού και στην ιερή μνήμη του Προφήτη Ηλία!

Προσευχόμαστε να δώσει ο Αγιος Θεός δύναμη, φώτιση και βοήθεια!!!

Για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κατωμερίου

Ο Εφημέριος – Πρόεδρος

Ιερεύς π. Ευάγγελος Αρώνης

ΜΕΓΑΝΗΣΙ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Ευχή και επιθυμία όλων μας είναι να ξαναδούμε το εκκλησάκι μας να λειτουργεί. Εκτός από την προσπάθεια της εκκλησίας και άλλοι φορείς και ιδιώτες μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Ο κάθε ένας με τον τρόπο του. Με μια χοροεσπερίδα, με έναν έρανο, με μια εκδήλωση με μια χορηγία.

Ας κρατήσουμε ζωντανό τον Αη-Λιά μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.