Ανακοίνωση για συγκέντρωση χρημάτων για τον ναό του Προφήτη Ηλία στο Κατωμέρι

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΕΝΟΡΙΑ ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΗΛΙΑ

ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ –  ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ [ΛΕΥΚΑΔΟΣ]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Ως εφημέριος και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ενορίας Κατωμερίου επιθυμώ να ενημερώσω σχετικά με τον Ιερό Ναό (Εξωκκλήσιο) Αγίου Ηλία Κατωμερίου, επειδή αρκετοί με ερωτούν σχετικά.

          Ο Ιερός Ναός Αγίου Ηλία κτίσθηκε περί το 1977. Στον ίδιο τόπο υπήρχε παλαιότερη Εκκλησία, κτισμένη (όπως πιθανολογείται) προ του 1500 και η οποία καταστράφηκε από πειρατές περί το 1700 και μέχρι να κτισθεί η σημερινή Εκκλησία, υπήρχε εκεί προσκυνητάριο. Πρώτη ιστορική αναφορά όμως, υπάρχει στο Βενετικό Κτηματολόγιο Μεγανησίου του έτους 1720. Κατά πάσα πιθανότητα ο αρχικός Ιερός Ναός κτίσθηκε προ της βενετικής κατακήσεως (1684).

          Δυστυχώς, η πάροδος των χρόνων (αν και όχι μεγάλη από το 1977), τα ακατάλληλα οικοδομικά υλικά που εχρησιμοποιήθηκαν, τά καιρικά φαινόμενα (κεραυνοί, βροχές, υγρασία κ.α.) συνετέλεσαν ώστε σήμερα το Εξωκκλήσιο του Αγίου Ηλία να χρειάζεται όχι απλώς επισκευή, αλλά κατεδάφιση. Οποιος το επισκεφθεί και το δει απ΄έξω, αλλά ιδίως από μέσα, θα διαπιστώσει ότι -στην ετοιμόρροπη κατάσταση που είναι- δεν επισκευάζεται, αλλά πρέπει να κατεδαφισθεί και να κτισθεί εκ νέου από την αρχή.

          Αυτή είναι η πρόθεση του εφημερίου ιερέως και του εκκλησιαστικού συμβουλίου! Και ελπίζουμε ότι θα ευλογήσει ο Αγιος Θεός, ώστε κάποια στιγμή να ανακαινισθεί εκ βάθρων το Εξωκκλήσιο του Αγίου Ηλία!

Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι ο Αγιος Ηλίας ανήκει στην Ενορία Κατωμερίου και είναι Εξωκκλήσιο του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων, δηλαδή συντηρείται από ένα κοινό ταμείο, όπως και όλες οι άλλες Εκκλησίες της Ενορίας Κατωμερίου (Αγιοι Απόστολοι, Παναγία, Αγιος Γεράσιμος, Αγιος Νεκτάριος, Αγιος Γρηγόριος).

          Επίσης, είναι γνωστό ότι κατά την τελευταία πενταετία έχει αρχίσει και ακόμη συνεχίζεται η εξ΄ ολοκλήρου ανακαίνιση της κεντρικής Εκκλησίας του Κατωμερίου, δηλ. του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων.

          Η ανακαίνιση των Αγ. Αποστόλων, όπως άλλωστε και όλα τα εκκλησιαστικά έργα, γίνονται αποκλειστικά και μόνο από τον οβολό των χριστιανών και από δωρεές των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ευπρέπεια των Εκκλησιών του νησιού! Και μάλιστα σε εποχές οικονομικά δύσκολες για αρκετούς ανθρώπους!!!

Επανερχόμενοι στην αναστήλωση του Εξωκκλησίου του Αγίου Ηλία, ενημερώνουμε ότι πρόθεση μας είναι να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακαινίσεως της Εκκλησίας των Αγ. Αποστόλων. Δεν μπορούμε, όμως, να προβλέψουμε ακριβώς πότε, όχι γιατί δεν έχουμε διάθεση, αλλά γιατί θα πρέπει να συγκεντρωθεί το απαραίτητο χρηματικό ποσό.

          Από την εμπειρία μας, υπολογίζουμε ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, κάποιοι συμπατριώτες μας προσέφεραν ήδη για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Ηλία, και έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 10.000 ευρώ. Με βάση όμως, τον παραπάνω προϋπολογισμό, υπολείπονται πολύ περισσότερα…

          Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπολογίζει στο φιλότιμο των Μεγανησιωτών και όταν θα έρθει η ώρα να αρχίσει η ανακαίνιση θα το ανακοινώσουμε, με τη βεβαιότητα ότι –με τη βοήθεια των χριστιανών αλλά και κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως- θα φέρουμε σε πέρας και αυτό το ιερό έργο!

          Εάν βοηθήσουν, ενδεικτικώς:

–         Οι γείτονες του Αγίου Ηλία, δηλ. όσοι κατοικούν κοντά το Εξωκκλήσιο,

–         Οσοι έχουν το όνομα του Αγίου Ηλία,

–         Οι κάτοικοι ιδίως του Κατωμερίου, αλλά και των άλλων δύο χωριών του νησιού, Σπαρτοχωρίου και Βαθέος (γιατί οι Εκκλησίες είναι όλων των χριστιανών),

–         Οι επαγγελματίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, μετά από μία επιτυχημένη τουριστική σεζόν, τη δωρεά τους,

–         Οι επισκέπτες του νησιού (αφού ενημερωθούν), αλλά και οι άνθρωποι εκείνοι που αγάπησαν το Μεγανήσι και –έχοντας την οικονομική άνεση-  έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι,

–         Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλ. ο Δήμος Μεγανησίου, με όποιο νόμιμο τρόπο προβλέπεται από τη νομοθεσία,

τότε σίγουρα σε λίγα χρόνια θα έχουμε το καινούργιο Εξωκκλήσιο του Αγίου Ηλία, ταπεινό και απέριττο (όπως το σημερινό), αλλά ταυτόχρονα νοικοκυρεμένο και ασφαλές, όπως αρμόζει στη λατρεία του Αληθινού Θεού και στην ιερή μνήμη του Προφήτη Ηλία!

Προσευχόμαστε να δώσει ο Αγιος Θεός δύναμη, φώτιση και βοήθεια!!!

Για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κατωμερίου

Ο Εφημέριος – Πρόεδρος

Ιερεύς π. Ευάγγελος Αρώνης

ΜΕΓΑΝΗΣΙ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.