«Χαλεποί Καιροί» Άρθρο του Χρήστου Κ. Πολίτη

……  ΚΑΙΡΟΙ ΧΑΛΕΠΟΙ…..

«Πόσα άλλα παιδιά πρέπει να βιαστούν, να τρομοκρατηθούν, να φυλακιστούν, ν΄αυτοκτονήσουν για να καταλάβουμε ότι σαν κοινωνία πάσχουμε;«

Τα παραπάνω αμείλικτα ερωτήματα θέτει η  καλή συνάδελφος και αρίστη  παιδαγωγός. Κατερίνα Καββαδά  σε πρόσφατο άρθρο της με τίτλο «Και τώρα τι;» με αφορμή  τα τελευταία τεκταινόμενα στη χώρα μας τα οποία κυριαρχούν στην ειδησεογραφία

Δεν ξέρω γιατί και πως  στο μυαλό μου συνδιάστηκαν ολα αυτά με  την  επιστολή  του Αποστόλου  Παύλου πρός Τιμόθεο (Προς Τιμόθεον Β.΄ γ΄, 1-5).

Τοῦτο δὲ γίνωσκε, ὅτι ἐν ἐσχάταις ἡμέραις ἐνστήσονται καιροὶ χαλεποί· ἔσονται γὰρ οἱ ἄνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, ἀλαζόνες, ὑπερήφανοι, βλάσφημοι, γονεῦσιν ἀπειθεῖς, ἀχάριστοι, ἀνόσιοι, ἄστοργοι, ἄσπονδοι, διάβολοι, ἀκρατεῖς, ἀνήμεροι, ἀφιλάγαθοι, προδόται, προπετεῖς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μᾶλλον ἢ φιλόθεοι, ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι. καὶ τούτους ἀποτρέπου

Μακριά από μένα βέβαια η θρησκοληψία  και η ιδεοληψία οτι διερχόμαστε  τις «εσχατες μέρες», η μυρωδιά όμως που οσμίζομαι στον αέρα η για να ακριβολογήσω η  μπόχα που πλανάται παντού    μου θυμίζει  ακριβώς αυτή την ατμόσφαιρα  που περιγράφει ο  Απόστολος Παύλος  στην πρός Τιμόθεον επιστολή του.

Πέρα  όμως απο αφορισμούς και αναθέματα ας λάβουμε υπόψη μας οτι οτι τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται  κατά κανόνα(εκτός ελαχίστων περιπτώσεων ) σε αυτή  τη τελευταία αλλά και  σε ανάλογες περιπτώσεις  .

1) Η αποκάλυψη γίνεται εντελώς  τυχαία Στη προκειμένη περίπτωση  η αποκάλυψη έγινε απο μια ευαίσθητη  και υποψιασμένη θεία όταν το παιδί  βρισκόταν σε  ολιγοήμερες  διακοπές κοντά της.Ευνόητο είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτή η συγκυρία  κανείς δεν θα  ήξερε τίποτα  και το παιδί (γιατί παιδί είναι) θα εξακολουθούσε  για πάντα ίσως να ζεί αυτόν τον  εφιάλτη και ποιος ξέρει πόσα άλλα  παιδία βρίσκονται σε  παρόμοια κατάσταση  και εμείς ποτέ δεν θα το μάθουμε.

2) Τα θύματα  προέρχονται σχεδόν πάντα από φτωχές η διαλυμένες οικογένειες.πλάσματα αδύναμα που λόγω των συνθηκών που βιώνουν έχουν χάσει κάθε δυνατότητα αντίδρασης στον εφιάλτη που ζουν Αυτά λοιπόν για τα  θύματα .Όσον αφορά  τώρα τους θύτες αυτοί συνήθως είναι οι δυνατοί του κοινωνικού περίγυρου ,«αξιοσέβαστα» άτομα με πλήθος  διασυνδέσεις με ανθρώπους της εξουσίας ,κάνουν μεγάλους σταυρούς ,δωρεές και ψέλνουν στην εκκλησία.

3)Το θύμα γίνεται «βορά» των αδηφάγων ΜΜΕ τα οποία στο βωμό της  αυξημένης θεαματικότητας δεν διστάζουν να εγκληματήσουν κάνοντας ριάλιτι τα θύματα  παιδοβιασμού  σε σημείο που και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπο θορυβήθηκε και με επιστολή του προς το πρόεδρο του ΕΣΡ ζητάει το αυτονόητο, δηλαδή  να κανει επιτέλους αυτό το όργανο την εργασία για την οποία ιδρύθηκε και  για την  οποία στελεχώθηκε (η επιστολή, το άρθρο της Κατερίνας και άλλα ενδιαφέροντα)

Θέλω  εδώ να επισημάνω ότι κατα τη γνώμη μου  μια κοινωνία η ένας λαός δεν  καταλαμβάνεται τώρα πλέον με  τα όπλα Κάτι τέτοιο για να χρησιμοποιήσω  μια λέξη του συρμού είναι νεμοντέ. Υπάρχουν  πολλοί τρόποι  για να  διαλύσεις, να διαβρώσεις  και να κάνεις σε τελική άνάλυση υπάκουο  ένα λαό.Μιά πολύ  καλή μέθοδος είναι η φτωχοποίηση  και μιά δεύτερη που εφαρμόζεται τελευταία κατά κόρον είναι ο Μιθριδατισμός. Ποτίζεις δηλαδή τα άτομα συνεχώς και αδιάλειπτα  με  μικρές στην αρχή και εν συνεχεία  πιο μεγάλες δώσεις δηλητηρίου (φυσικά  και δεν μιλάω για το φυσικό -φαρμακευτικό δηλητήριο) μέχρι να   συνηθίσει ο οργανισμός. Οπότε από ένα σημείο  και μετά δεν του κάνει πλέον τίποτα  εντύπωση, δέχεται σχεδόν τα πάντα αρκεί να έχει τη ησυχία του  και το χουζούρι του.Ερώτηση: (ρητορική άραγε η ουσιαστική;) Μήπως σαν κοινωνία  έχουμε φτάσει ακριβώς σε αυτό το σημείο;

Σε αυτό το σημείο  αξίζει να θυμηθούμε πάλι τους  στίχους από το τραγούδι του  Παύλου Σιδηρόπουλου, τους αφιερωμένους στην τελευταία μας ελπίδα,  τα παιδιά δηλαδή.

«Kάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν σ’ αγαπούν
και πως σε θέλουν


Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πορτα με κλειδί
ψέματα λένε


Καποτε θα’ρθουν γνωστικοίλοχάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν

Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί
θα σε πουλήσουν

Και όταν θα ρθουν οι καιροί
που θα χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα

Υπερασπίσου το παιδί
γιατι αν γλιτώσει το παιδί
υπαρχει ελπ
ίδα …»

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος βέβαια από την πλευρά της μητέρας του, Τζένης, ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της πεζογράφου και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Ευνόητο λοιπόν ότι διατηρούσε  το ίδιο  DNA με τους προγόνους του. Ανατριχιάζω πάντως στη  ιδέα μήπως  όλοι αυτοί οι θύτες  πετάξουν από την δική τους κόλαση ,κατάμουτρα  στη κοινωνία μας ,τους στίχους της θείας του Παύλου, της  Γαλάτειας Καζαντζάκη:

Μ΄από την κολασή μου  στο φωνάζω:

Εικόνα σου είμαι ,κοινωνία,και σου μοιάζω.

Τελειώνονταςς   ωφείλω να πώ ότι δεν ξέρω αν  οι καιροί είναι χαλεποί  όπως λέει ο Απόστολος Παύλος για τις έσχατες μέρες, σίγουρα όμως όπως λέει ο πάντα επίκαιρος Θουκιδίδης  … ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ  ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ… και ο νοών νοείτω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.