Στιγμές… Σεπτέμβρη 2022

Δεν προλάβαμε να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι κι έφυγε κι ο Σεπτέμβρης.

Από τότε που η σαιζόν στο νησί μάκρυνε ο Σεπτέμβρης θεωρείται πια καλοκαιρινός μήνας. Φυσικό επόμενο και του καιρού και της τουριστικής ανόδου που βιώνει τα τελευταία χρόνια το νησί μας, παρότι πεισματικά απροετοίμαστο. Σαν να πηγαίνει μόνο του ετούτο το νησάκι. Τα σκουπίδια , τα νερά που τρέχανε στους δρόμους και στα σοκάκια σχεδόν όλο το καλοκαίρι από τους σπασμένους σωλήνες του δικτύου ύδρευσης, τα βυτία που άδειαζαν μέρα μεσημέρι, οι νέοι μπαζότοποι που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, οι κλειστές καντίνες το μπάχαλο και οι διαπληκτισμοί μεταξύ των επαγγελματιών στα λιμάνια, και πολλά άλλα επιμένουν σταθερά να συμβαίνουν και να μαυρίζουν την εικόνα του παραδεισένιου νησιού … Κι ύστερα μιλάμε για μεγάλα έργα!

Εάν δεν ήταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς κανείς δεν θα καταλάβαινε ότι μιλάμε για φθινόπωρο. Η κίνηση παραμένει υψηλή και όλα εξακολουθούν να κυλάνε σε ρυθμούς Αυγούστου , μέχρι και την τελευταία του μέρα. Οι ντόπιοι μπορεί να είχανε φύγει πια όμως οι επισκέπτες εξακολουθούσαν και ήταν αρκετοί για να μας κρατήσουν ακόμα στο πόδι. Έτσι δεν καταλάβαμε σχεδόν πώς πέρασε ο Σεπτέμβρης. αι λέω σχεδόν γιατί η κούραση είχε φτάσει στα όρια της εξάντλησης και η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος είχε ξεκινήσει. Η ουρά όμως ήταν πολύ μακριά….

Και ενώ οι ήσυχες πλατείες σηματοδοτούν από τη μία την έναρξη του τέλους μιας εποχής από την άλλη όλα συνεχίζουν και κινούνται ακόμα στους ρυθμούς του καλοκαιριού. Οι δρόμοι ακόμα γεμάτοι κόσμο που πηγαινοέρχεται. Τουρίστες που χαμογελούν ανέμελοι κοιτώντας γύρω τους με θαυμασμό. Τα μαγαζιά παραμένουν όλα ανοιχτά μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά ένα ένα αρχίζουν να σβήνουν τα φώτα τους. Μαζί και οι αποχαιρετισμοί μεταξύ των συναδέλφων, των νέων φίλων και γνωστών που δημιούργησαν σχέση, φιλίες, γνωριμίες, ακόμα και έρωτες στον ίδιο χώρο δουλειάς που σο κουραστική κι αν ήταν ο αποχαιρετισμός πάντα προκαλεί συγκίνηση. Ποιος ξέρει… θα ξαναβρεθούμε με αυτούς τους ανθρώπους, θα δουλέψουμε ξανά μαζί, θα ξανασυναντηθούμε κάπου τυχαία, ή θα μείνουν με κάποιο τρόπο στη ζωή σου για πάντα…

Κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν πάλι στο νησί του χρόνου, στον ίδιο χώρο ή σε διαφορετικό και μερικοί έφυγαν ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Όχι φυσικά για το νησί… Η εσωτερική μετανάστευση και η φιλοσοφία επιλογής εργασίας για σεζόν που τα τελευταία χρόνια έχει ανθίσει, έχει δημιουργήσει όπως έχουμε ξαναπεί ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο στο νησί το οποίο μόνο όφελος μπορεί να φέρει, οικονομικό και κοινωνικό .Μην ξεχνάτε πόσα ζευγάρια έχουν γνωριστεί έτσι και έχουν γίνει οικογένεια εξαιτίας της εσωτερικής μετανάστευσης . Από τα χρόνια της Κικής ακόμα…

Στο μεταξύ εμείς καταγράφουμε στιγμές ευχάριστες και δυσάρεστες όπως πάντα. Θα ξεκινήσουμε με τα ευχάριστα και τα πιο ανάλαφρα.

Η μέρα σιγά-σιγά μικραίνει αρχίζουν οι πρώτες ψύχρες. Η πτώση της θερμοκρασίας και οι ξαφνικές καταιγίδες κρύωσαν για λίγο και θάλασσα αλλά κανένας δεν πτοείται. Οι παραλίες παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες. Παρότι όλα ακόμα μοιάζουν καλοκαίρι οι δραστηριότητες που υποτίθεται είχαν σταματήσει λόγω σεζόν (έργα οικοδομές και λοιπά) ξεκίνησαν με φόρα και ταχύτητα. Τέτοια που μία περίπτωση από αυτές, παραλίγο και από καθαρή τύχη δεν χάσαμε ανθρώπους. Τρία αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα που καταστράφηκε εντελώς ανήκε σε Έλληνα που παραθέριζε , και το ιστορικό αχούρι του μπάρμπα Νώντα στο Βαθύ ήταν το αποτέλεσμα της απροσεξίας οδηγού γερανού. Η αλήθεια είναι ότι τα γκάζια ήταν πολύ τσίτα από όλους. Από τα φορτηγά τροφοδοσίας μέχρι τους έφηβους νεαρούς μοτοσικλετιστές που κανένα καλοκαίρι δεν σταματάνε. Αυτό είναι κλασικό φαινόμενο των γενιών που μπαίνουν στην εφηβεία. όλοι οδηγούσαμε σαν τρελοί, για τους λόγους του ο καθένας. Ευτυχώς ο θεός βάζει το χέρι του κάθε χρόνο…

Κι εδώ μια προσευχή στο Θεό για τον Στέφανο θέλω να πούμε όλοι. Ο Στέφανος Παπακίτσος είναι γιατρός γυναικολόγος. Ο γιατρός που μας βοήθησε να φέρουμε στον κόσμο τα τελευταία είκοσι χρόνια κόσμο σχεδόν όλα τα παιδάκια του νησιού. Ο Άνθρωπος μας, ο φίλος μας …Αυτός που δεν υπολόγιζε τίποτα άλλο παρά μόνο τον άνθρωπο. Κι ας μην σε ήξερε καλά καλά. Που παράταγε τα πάντα για να είναι δίπλα σου. Και δεν σε ξεχνούσε ποτέ, κι ας είχε πάει το παιδί φαντάρος. Η πληρωμή του ήταν η ευτυχία σου όταν έπαιρνες στα χέρια σου το παιδί σου. Δοτικός, ήρεμος με μια εσωτερική δύναμη και μια καλοσύνη που σε έκανε να αφήσεις τη ζωή σου και του μωρού που ερχόταν, στα χέρια του χωρίς φόβο. Η αγάπη του για το Μεγανήσι και τους Μεγανησιώτες ξεκινάει από τα χρόνια του αγροτικού του στο νησί. και παραμένει η ίδια. Κάθε χρόνο υπόσχονταν ότι θα έρθει. Το καθήκον όμως δεν του το επέτρεψε ποτέ. Ο Στέφανος δεν ανταμείφθηκε για την καλοσύνη του. Ξαφνικά η καρδιά του σταμάτησε κατά τη διάρκεια μιας γέννας και οι προσπάθειες των συναδέλφων του να τον επαναφέρουν κατάφεραν μόνο να ξαναχτυπήσει η καρδιά του. Το περιστατικό συνέβη τον Ιούλιο και πάγωσε όλο το Μεγανήσι. Αρχικά μάθαμε ότι είχε ήδη φύγει από τη ζωή όμως γρήγορα η είδηση διαψεύσθηκε. Από τότε ο Στέφανος βρίσκεται και βασανίζεται στην εντατική σε κωματώδη κατάσταση μην έχοντας επαφή με το περιβάλλον. Από ότι μαθαίνουμε η κατάσταση του είναι στάσιμη και μη αναστρέψιμη. Το λιγότερο που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι μια προσευχή για αυτόν. Να ευχηθούμε για το θαύμα.

Αγιο είχε δίπλα του ο συμπατριώτης μας και φίλος Αντρέας Δάγλας, (Ντίζελ) που βγήκε σώος από ένα τροχαίο που τον τραυμάτισε όμως πολύ σοβαρά και τον κρατάει ακόμα στο κρεβάτι αφού η αποκατάσταση της υγείας του, του απαιτεί πολύ χρόνο. Μας τρόμαξε πολύ αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Όπως ο ίδιος μας είπε και προς αποκατάσταση διάφορων φημών που επικρατούσαν το ατύχημα προκλήθηκε από χτύπημα στο μηχανάκι του από διερχόμενο φορτηγάκι. Δεν έπεσε μόνος του όπως βιάστηκαν να μεταφέρουν κάποιοι στο νησί. Οι αρχές έχουν αναλάβει την έρευνα και ο ίδιος κινείται νομικά εναντίον του υπεύθυνου. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να δικαιώσει τον Αντρέα.

Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων έφεραν τους φοιτητές μπροστά σε μία νέα αρχή. Τα παιδάκια έδωσαν και φέτος τον αγώνα τους και πάλεψαν με το «θηρίο» των πανελληνίων, κλείνοντας έτσι ένα κύκλο ζωής και ανοίγοντας έναν άλλο. Άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους μαζί με τα φτερά τους για να πετάξει το καθένα προς το στόχο του. Να ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά καταρχήν καλή σταδιοδρομία σε ότι έχουν επιλέξει και στην νέα ζωή τους, και στους γονείς που βιώνουν για πρώτη φορά την εμπειρία του «άδειου κρεβατιού» υπομονή… όλα είναι μία συνήθεια, πιστέψτε με, και όταν είναι για καλό να κάνουμε πάντα θετικές σκέψεις, όσο και αν μας λείπουν τα παιδιά μας. Από τα σχολείο του Μεγανησίου στο πανεπιστήμιο πέρασε ο Παναγιώτης Φερεντίνος και είναι ο δικαιούχος του βραβείου Μπεκόπουλου το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα απονεμηθεί στην γιορτή της 28ης Οκτωβρίου . Όπως κάθε χρόνο. (Ενημερωτικά το βραβείο αυτό έχει εξασφαλίσει ο αείμνηστος Μπεκόπουλος μέχρι το 2030).Αναλυτικά έχουμε αναφερθεί και στην δωρεά του σπιτιού του προς το Δήμο Μεγανησίου για χώρο φιλοξενίας. Ενας ιδιαίτερος χώρος που ακόμη δεν γνωρίζουμε πως σκοπεύει ο δήμος να τον εκμεταλλευτεί. Θα τολμήσω να προτείνω κάτι κι ας το σκεφτούν οι αρμόδιοι. Θα ήταν όμορφο ασφαλές και απόλυτα ταιριαστό με το περιβάλλον την ιδιότητα και τη φιλοσοφία του γιατρού ο χώρος να φιλοξενεί έναν από τους αγροτικούς γιατρούς, τον παλιότερο ίσως, ή έναν εκπαιδευτικό ακόμη και σαν κίνητρο να μένει μόνιμα στο νησί. Έτσι θα υπήρχε και απόλυτος έλεγχος στη διαφύλαξη και τον σεβασμό του σπουδαίου αυτού κληροδοτήματος.

Οι ταλαντούχοι και χαρισματικοί μας άνθρωποι, τα πρόσωπα του μήνα εξακολουθούν να παρουσιάζουν νέα έργα να αποσπούν διακρίσεις και να ανεβαίνουν σκαλοπάτια προς τους στόχους που έχει βάλει ο καθένας τους.

Η Μαρία Κυριαζή παρουσιάζει το 2ο της βιβλίο με τίτλο «Ο Συλλέκτης Των Τρένων»

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης παίρνει την 1η θέση στο 20ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων και κατακτά την θέση του Πρωταθλητή Ελλάδος

Η Χρυσούλα Γεωργουλά κυκλοφορεί ακόμη ένα βιβλίο με τον τίτλο «Λέγε Με Στράτο»

Η Ιωάννα Σκλαβενίτη γίνεται πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Ηλιούπολης μετά από μια πετυχημένη θητεία σαν αντιδήμαρχος Εθελοντισμού.

Παρών και φέτος ο «άγνωστος» εθελοντής καθαρισμού απομονωμένων παραλιών. Λόγω έλλειψης μεταφορικού έβαζε τα σκουπίδια σε σακούλες και τα ανέβαζε μέχρι το δρόμο. Κάποια από αυτά παραμένουν ακόμα εκεί. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι εθελοντές.

Οι γιορτές του Σεπτέμβρη πολλές με πιο σημαντική την γιορτή του Αγίου Βησσαρίωνα Πολιούχου του νησιού. Αργία για το νησί και τα σχολεία που μόλις είχαν ανοίξει. Γιόρταζαν επίσης τα εκκλησάκια του Αγίου Νεκταρίου και της Παναγίτσας στο Βαθύ που στολίστηκε ανάλογα και δέχτηκε πιστούς από τα τρία χωριά.

Επέστρεψαν και οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την γνωστή πια Νένα Γαλανίδου για την συνέχεια των ανασκαφών στην Σπηλιά του Πάνθηρα περιμένοντας ακόμα την οικονομική βοήθεια που είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος. Να τι πρέπει να ζητήσουμε από τον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ . Ας μη εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια σε μικροδωράκια. Ίσως εκείνος να εκτιμήσει καλύτερα την σπουδαιότητα των ανασκαφών από ότι εμείς και να επενδύσει σε αυτό. Κάντε του μια κουβέντα εσείς εκεί πάνω.

Συναγρίδα 8,5 κιλών ξέθαψε από την θάλασσα ψαράς που έγινε viral Μ.Κ.Δ .Αμέσως ξαμολήθηκαν όλοι με πετονιές και παραγάδια μήπως και βρούνε τα αδερφάκια του αλλά τίποτα.

Ευχάριστες Στιγμές με γάμους βαφτίσια και γεννητούρια.

Η Εύη Δάγλα και ο Νεκτάριος παντρεύτηκαν με θρησκευτικό γάμο στην Πάτρα και βάφτισαν τον γιό τους Βασίλη.

Ο Γεράσιμος Μαρκεζίνης και η Αναστασία έκαναν επίσης γάμο και βάφτιση μαζί και έδωσαν στην κόρη τους το όνομα Αλέξια.

Ο Βασίλης Αυγερινός και η Χαριτίνη βαφτίζουν την μικρή τους Αέλια στην Αθήνα.

Γέννες

Ο Γιάννης Κουτσάφτης και η γυναίκα του Στέλλα έγιναν γονείς για πρώτη φορά σε δίδυμα παιδάκια, αγοράκι και κοριτσάκι.

Κηδείες

Καταρχήν να αναφέρουμε το γεγονός του θανάτου πολλών και μεγάλων καλλιτεχνών που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από το έργο τους. Να σταθώ σε έναν από αυτούς που επισκέφτηκε αρκετές φορές το Μεγανήσι περνώντας μέρος από τις καλοκαιρινές του διακοπές σε συγγενικά του πρόσωπα. Ο Κώστας Καζάκος αγάπησε και αγαπήθηκε από τους Μεγανησιώτες και ιδιαίτερα από το παρεάκι της αυλής. Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του και η στάση ζωής του τον κατατάσσουν στους σπουδαίους και σημαντικούς ανθρώπους . Να πούμε Συλλυπητήρια στα ανίψια του Φωτεινή και Γιάννη Κατωπόδη.

Θα σταθώ επίσης και στον γλυκύτατο Μεγανησολάτρη Μαρτσέλο Μάγκνι. Τον ιδιοκτήτη του κτήματος ΚΑΜΑ με τα σπίτια σε σχήμα ανεμόμυλου στην Ελιά. Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μαρτσέλο και την σύζυγό του Κάθριν και να επισκεφτώ το καταφύγιο τους. Αυτό το δημιούργημα που επιμελήθηκε ο ίδιος δίνοντας αυστηρές οδηγίες στην κατασκευάστρια εταιρία να μην πειραχτεί ούτε πέτρα. Το σπίτι απέσπασε το πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικής και ήταν τόσο περήφανος γι αυτό. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα . Ένα ησυχαστήριο αλλά και χώρος φιλοξενίας και δημιουργίας για τους φίλους καλλιτέχνες. Διάσημοι και πολυτάλαντοι ο ίδιος και η γυναίκα του Κάθριν Χάντερ- Χατζηπατερα, που θέλει να την φωνάζουμε Κατερίνα, Ελληνίδα κατά το ήμισυ .Στο πλούσιο καλλιτεχνικό βιογραφικό του είναι και οι ρόλοι του Πινόκιο και του Αρλεκίνου που τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως. Άνθρωποι απλοϊκοί καταδεχτικοί και φιλικοί που ταυτίστηκαν μαζί μας, και ενσωματώθηκαν γρήγορα στην κοινωνία μας. «Καλό ταξίδι» Μαρτσέλο….

Η Ιφιγένεια Πολίτη πέθανε επίσης στις αρχές του μήνα. Η Θειά Βγένια όπως τη φωνάζαμε, από το Βαθύ.

Εδώ ο Σεπτέμβρης ολοκληρώνει το πέρασμά του από το Μεγανήσι . Έχουμε πατήσει ήδη τον Οκτώβρη και θα τα πούμε ξανά στο τέλος του καλές και όμορφες ευχόμαστε Στιγμές!

Μέχρι τότε …Να είμαστε Όλοι Καλά.

Από Μεγανήσι…Καλό βράδυ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.