Οικία Θ. Μπεκόπουλου, ένα «βαρύ» κληροδότημα περνάει άμεσα στα χέρια του Δήμου αλλά ενάμιση χρόνο μετά παραμένει στα λόγια

Για τον Θεοδόση Μπεκόπουλο δεν θα μιλήσω. Δεν υπάρχει φαντάζομαι Μεγανησιώτης που να μην γνωρίζει ή να μην έχει ακούσει για τον άνθρωπο και γιατρό Μπεκόπουλο που έφυγε από την ζωή τον Μάιο του 2021.

Δεν ήταν Μεγανησιώτης αλλά η αγάπη του και η προσφορά του για το νησί μας τον «έχρισε» Μεγανησιώτη με τον τίτλο που επίτιμου δημότη. Θέσπισε το Βραβείο Μπεκόπουλου που αποτελεί σοβαρό βοήθημα στο ξεκίνημα κάθε νέου φοιτητή και πρόσφερε πάντα ανιδιοτελώς την βοήθεια του σε κάθε Μεγανησιώτη όσο ήταν εν ζωή. Και «φεύγοντας «όμως δεν ξέχασε τον τόπο που έκανε δικό του. Βαριά κληρονομιά το σπίτι του στο Βαθύ που με διαθήκη αφήνει στον Δήμο Μεγανησίου για να γίνει ξενώνας φιλοξενίας. ‘Ένα σπίτι με μεγάλη ιστορία αφού από εκεί μέσα πέρασαν σπουδαίες μορφές των γραμμάτων της τέχνης και της επιστήμης φιλοξενούμενοι του γιατρού τα καλοκαίρια. Ανεκτίμητης αξίας οι πίνακες, τα αντικείμενα , τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους του, και τα έπιπλα αντίκες.

Το Βίντεο μας έστειλε ο κ. Σπύρος Κωφόπουλος σαν μια αρχειακή καταγραφή του περιεχόμενου του σπιτιού και προκειμένου να γνωρίζουν οι Μεγανησιώτες τι παραλαμβάνει ο Δήμος.

Όπως ορίζει λοιπόν η Διαθήκη που ανοίχτηκε αμέσως μετά τον θάνατό του (Μάιος 2021) το σπίτι και ότι υπάρχει σε αυτό, όλα ατόφια και ανέγγιχτα περνούν στα χέρια του κ. Σπύρου Κωφόπουλου επιστήθιο φίλο του, με την υψηλή κυριότητα στον Δήμο.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ιδιόχειρη διαθήκη του κ. Μπεκόπουλου

Στην συνέχεια και προκειμένου να ωφεληθεί άμεσα ο Δήμος ο κ. Κωφόπουλος παραιτείται της διαθήκης και παραχωρεί την χρήση του σπιτιού στον Δήμο με την προϋπόθεση να του επιτρέπεται η διαμονή για όσο ζει και επιθυμεί να επισκέπτεται το νησί για διακοπές κατόπιν συνεννόησης πάντα με τον δήμο για το χρονικό διάστημα. Η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος το αποδέχτηκε και καθότι ο Δήμος έχει συνέχεια ανέλαβε την υποχρέωση απέναντι στον κ. Κωφόπουλο με απόφαση που δεν θα αναιρείται να τον κατοχυρώσει τυπικά και νομικά τηρώντας την υπόσχεσή του. Μέχρι σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά και αφού έχουν κατατεθεί όλα τα σχετικά έγγραφα από την πλευρά του κ. Κωφόπουλου η υπόσχεση έχει μείνει στα λόγια παρόλες τις οχλήσεις σε συμβούλους της δημοτικής αρχής και στον δήμαρχο προσωπικά. Ούτε καν σαν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αναφερθεί και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων σχεδόν δεν γνωρίζει την συμφωνία. Στο μεταξύ το σπίτι παραμένει κλειστό μαζί και ο πολιτιστικός θησαυρός του. Θεωρούμε το λιγότερο ανεπίτρεπτη αμέλεια από πλευράς δήμου να μην έχει ολοκληρώσει την διαδικασία όχι μόνο για την τήρηση της υπόσχεσής του απέναντι στον κ. Κωφόπουλο αλλά και για την διαδικασία διαχείρισης ορίζοντας τους υπεύθυνους συντήρησης, και ευθύνης της οικίας και του περιεχόμενού της. Τώρα θα μου πείτε , εδώ δεν στείλαμε ούτε στεφάνι στην κηδεία του … Ελα μωρέ τώρα…

Έτσι και αλλιώς το κληροδότημα έχει περάσει ήδη στον Δήμο αφού δεν έχει γίνει αποποίηση στο προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο, τι μας νοιάζουν τα υπόλοιπα!!!

Λέμε τώρα εμείς, για τους τύπους και μόνο… σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ στον κ. Κωφόπουλο που δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να το εκμεταλλευτεί ο ίδιος προς όφελός του αλλά το παραχώρησε και εγγράφως παίρνοντας απλά μια υπόσχεση.

Ο κ. Μπεκόπουλος στην διαθήκη του δεν παρέλειψε να εξασφαλίσει επίσης και την συνέχεια του Βραβείου του μέχρι το 2030 τουλάχιστον. Υπεύθυνος για την απονομή και την αποστολή της επιταγής είναι ο ανιψιός του Κωνσταντινίδης Φώτης όπου ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Ο Δήμος θα πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί του, να συγκαλέσει την επιτροπή Βραβείου και να του κοινοποιήσει την απόφαση.

Ο Μπεκόπουλος δεν βρίσκεται πια στη ζωή και η αγάπη του για το νησί δεν κληροδοτείται, γι αυτό δεν δικαιολογούνται αμέλειες και καθυστερήσεις. Αν μη τι άλλο προς ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του και στο πρόσωπο του Κ. Κωφόπουλου. Με τον ίδιο σεβασμό ελπίζουμε και ευχόμαστε να φερθούν οι δημοτικές αρχές και οι φιλοξενούμενοι σε αυτό το σπουδαίο κληροδότημα.

Κλείνοντας πιστεύω ότι μπορούμε πια να αποκαλούμε τον Κ. Μπεκόπουλο «Ευεργέτη του νησιού» και να πούμε δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Σπύρο… Ευχόμαστε γρήγορα να… ανοίξουν τα αυτιά για να μπορεί πάντα να περνάει ελεύθερα την πόρτα του σπιτιού που έζησε και φρόντιζε για πολλά χρόνια.

Τον ευχαριστούμε και εμείς θερμά στο MeganisiLife για την διάθεση όλου του υλικού και των πληροφοριών αυτού του άρθρου.

One comment

  1. Διαβάζουμε στην διαθήκη «….να περιέλεθει μετά τον θάνατό μου και κατ΄ ισόβιον επικαρπίαν στον φίλο μου Σπύρο Κωφόπουλο ……….και κατά ψιλή΄(σ.σ και όχι «υψηλη» ) κυριότητα στον Δήμο Μεγανησίου…..»
    Την παραπάνω διαθήκη αποποιήθηκε ο φίλος Σπύρος Κωφόπουλος, χωρίς καμία επιφύλαξη. Που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε προφορική συμφωνία που έκανε με τον Δήμαρχο ουδεμία νομική ισχύ έχει.
    Ομως εφ΄όσον ο Δήμαρχος υποσχέθηκε αυτά που υποσχέθηκε ώφειλε και ωφείλει άμεσα, για λόγους αξιοπιστίας να τα υλοποποιήσει. Πολύ περισσότερο και για λόγους σεβασμού προς τον διαθέτη, αλλά και προς τον Σπούρο Κωφόπουλο, ο οποίος απλά θα μπορούσε να αποδεχθεί την κληρονομιά, να παραλάβει το ακίνητο και να το χρησιμοποιήσει ισοβίως κατά βούληση. Δεν το έπραξε όμως. Προτίμησε να τιμήσει και σεβαστεί και αυτός τον Δήμο που τον φιλοξενούσε επί πολλά χρόνια. Και για την ενέργειά του αυτή αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Αξίζει ‘όμως και να λάβει αυτό που συμφωνήθηκε.
    Γι΄αυτό Δήμαρχε είσαι υποχρεωμένος να σεβαστείς κυρίως τον Μπεκόπουλο, παραχωρώντας στον Σπύρο αυτά που υποσχέθηκες.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.