Το Σπήλαιο του Πάνθηρα με κατοίκηση 200.000 χρόνων μεταξύ Λευκάδας Ιθάκης και Ακαρνανίας

Σπήλαιο με κατοίκηση 200.000 χρόνων, μεταξύ Λευκάδας – Ιθάκης – Ακαρνανίας – Νεάντερταλ, στην νησίδα Κυθρός! Φώλιαζαν και λεοπαρδάλεις…

Στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου, το πολύνησο ανάμεσα σε Λευκάδα – Ιθάκη – Ακαρνανία, αρχαιολογικά ευρήματα της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής μαρτυρούν ότι πριν από 200.000 – 45.000 χρόνια στην περιοχή ζούσαν ομάδες του Ανθρώπου του Νεάντερταλ. Οι μόνιμοι και εποχικοί υγρότοποι σε καρστικές λεκάνες στο Μεγανήσι, την Θηλειά, την Άτοκο και το Αρκούδι και σπήλαια σε ΛευκάδαΚυθρό και Πλαγιά ήταν σημεία αναφοράς για τους προϊστορικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.

Πολύτιμα ευρήματα προέρχονται από το Σπήλαιο του Πάνθηρα, στην βόρεια ακτή της νησίδας Κυθρός, απέναντι από το νότιο Μεγανήσι.

Το Σπήλαιο του Πάνθηρα, στον Κυθρό

Κατοικήθηκε εποχικά σε περιόδους με χαμηλή θαλάσσια στάθμη, οπότε ο Κυθρός ήταν ενωμένος με τα άλλα μικρά νησιά και την απέναντι ακτή του ηπειρωτικού κορμού. Σήμερα διατηρείται μία μόνο αίθουσα από το αρχικό ευρύχωρο σπήλαιο, η οροφή του οποίου έχει καταρρεύσει σφραγίζοντας και διατηρώντας σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης λίθινα και οστέινα ευρήματα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει λίθινα εργαλεία, πυρήνες και αποκρούσματα που λαξεύτηκαν με την τεχνική Levallois και χρησιμοποιήθηκαν στο κυνήγι, τον τεμαχισμό και επεξεργασία της τροφής και την κατεργασία των υποπροϊόντων του κυνηγιού. Τα προσφιλή θηράματα των κατοίκων του σπηλαίου ήταν  πλατόνια,  ζαρκάδια  και  αγριογούρουνα. Στα μεσοδιαστήματα της ανθρώπινης κατοίκησης το σπήλαιο αποτελούσε και ενδιαίτημα λεοπάρδαλης Panthera pardus – ιερό ζώο του θεού Διονύσου – την παρουσία και την δύναμη της οποίας φαίνεται πως γνώριζαν καλά οι προϊστορικοί άνθρωποι. Την συλλογή της πανίδας συμπληρώνουν οστά από χερσαίες χελώνες και λιγοστά οστά από αρκούδα και λύκο και μαρτυρούν την βιοποικιλότητα του κεντρικού Ιονίου την εποχή εκείνη.

ΠΗΓΗΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.12.2021.

Πηγή: Άρωμα Λευκάδας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.