Στιγμές… Απρίλη 2022

Μεγανήσι Απρίλης 2022.

Ένας μήνας που είχε από όλα. Τι να γράψω, τι να αφήσω και πως να περιγράψω… Πλούσιος και γεμάτος Στιγμές ο φετινός μας Απρίλης που έκανε απότομα την μετάβαση από τον ήσυχο και ερημικό χειμώνα στο Καλοκαίρι που ακολουθεί δυναμικό από ότι φάνηκε.

Ας τον πιάσουμε από την αρχή.

Γενικότερα.

Η πρωταπριλιά δεν έπιασε κανέναν «αδιάβαστο», δεν υπήρχε και πολύ όρεξη για ψέμα και καλαμπούρια. Μας βρήκε σε μια περίεργη και στενάχωρη φάση… Ο πόλεμος και οι οικονομικές συνέπειες που έφτασαν μέχρι εδώ, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, οι αυξήσεις στα βασικά και κυρίως στο κρέας, ο περίεργος καιρός και… η κυρία Πισπιρίγκου, είχαν επηρεάσει την διάθεσή και την ψυχολογία μας που δεν έλεγε να «πάρει μπρος» λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Δεν υπήρχε καμία όρεξη για τίποτα. Ο καιρός μουντός, η όστρια δεν σε άφηνε να ανοίξεις τα μάτια σου , και η κόκκινη βροχή ακύρωνε κάθε προσπάθεια καθαριότητας.

Καθημερινότητα.

Σε όλο αυτό το σκηνικό προστέθηκε η αγχωτική και άσχημη εικόνα των δρόμων που παρέμειναν σε κακά χάλια ως τις παραμονές του Πάσχα. Το έργο της ύδρευσης πήρε μπρος με ρυθμούς χελώνας και με μεγάλη πίεση κατάφερε να σουλουπωθεί όπως όπως , ίσα για να υπάρχει διάβαση πεζών και αυτοκινήτων. Σε κάποια σημεία ο δρόμος παραμένει επικίνδυνος για τους οδηγούς ενώ ο εργολάβος προχωράει στην διάνοιξη στενών στο Κατωμέρι. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί το ομολογουμένως σημαντικό αυτό έργο. Αυτό που ξέρουμε όμως καλά είναι ότι δεν θα περάσει αναίμακτα το καλοκαίρι αν δεν γίνουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις των επικίνδυνων σημείων, χώρια τις υλικές ζημιές στα οχήματα. Χρειάζεται καθημερινή επίβλεψη των υπηρεσιών του δήμου γιατί η βιασύνη φέρνει προχειρότητα και αρκετές … ασύνδετες παροχές. Ράβε- ξήλωνε, άνοιξε- κλείσε , σε δουλειά να βρισκόμαστε. Οι διακοπές νερού που προέκυψαν ταλαιπώρησαν όλο το Κατωμέρι.

Ταυτόχρονα το άλλο μεγάλο έργο της ΔΕΔΗΕ δυσκόλεψε και παρέτεινε την προετοιμασία για το Πάσχα. Για δέκα και πλέον μέρες το νησί δεν είχε καθόλου ρεύμα μέχρι το μεσημέρι .Όσοι είχαν γεννήτρια έλυσαν εν μέρη το πρόβλημα,οι υπόλοιποι έκαναν υπομονή.

Για όλα αυτά Πάσχα δεν «μύρισε» καθόλου φέτος. Μόνο το Κατωμέρι που αφού δεν μπόρεσε να πλυθεί, να ασβεστωθεί και να νοικοκυρευτεί θύμιζε «Κρανίου Τόπο».

Το Σπαρτοχώρι μοσχοβόλησε, να’ ναι καλά ο Γιάννης. ‘Άνθησαν τα λουλούδια του, και άσπρισαν τα πλακόστρωτα από το πλύσιμο. Το νέο πάρκινγκ στο σχολείο και τα κομμένα δέντρα στο αλσύλλιο έδωσαν μια …»άπλα» στο μάτι. Υπέρ του δέοντος μάλιστα …

Το Βαθύ ετοιμάστηκε τελευταίο. Να είναι πιο φρέσκο. Τα μαγαζιά σήμερα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα φώτα (που λέει ο λόγος γιατί η ΔΕΗ θα τους τα αλλάξει σίγουρα)

Παράλληλα ένας «οργασμός» εργασιών από ανατολή σε δύση στο νησί έφτανε στο αποκορύφωμά του με μεγάλη ταχύτητα. Κάθε είδους φορτηγό, εργολάβοι μηχανικοί, ιδιοκτήτες και εργάτες έμπαιναν και έβγαιναν τρέχοντας. Μέχρι που οι αυξήσεις των υλικών επέβαλαν παύση εργασιών. Όποιος πρόλαβε πρόλαβε…

Στο μεταξύ τα εκδρομικά πλοία σχεδόν κάθε μέρα έφταναν φορτωμένα μαθητές που πέρναγαν την πενταήμερη εκδρομή τους στην Λευκάδα. Και όλα αλλάζανε χρώμα σιγά σιγά και γίνονταν πιο έντονα πιο καλοκαιρινά. Μεγάλη πια η μέρα, περισσότερη κίνηση πιο πολύ φασαρία. Ξεκίνησαν οι απογευματινοί καφέδες και οι πρωινές βόλτες. Οι παλιοπαρέες ξαναντάμωσαν μετά από ένα χειμώνα στην Αθήνα. Έσβησαν τα τζάκια πλύθηκαν οι σόμπες και τα καρέ γίνανε περισσότερα.Ξεμύτισαν όλοι λίγο λίγο.

Μεγάλη Εβδομάδα-Πάσχα

Χωρίς να το καταλάβουμε μπήκαμε στην Μ. Εβδομάδα.

Σιγά σιγά μαζευόμασταν. Χαλαρά και αμήχανα. Μετά από δυο χρόνια ξεχάσαμε πως είναι το Πάσχα στο νησί. Ελάχιστα τα καλαθάκια του Λαζάρου. Μουντός και ο καιρός, λιγοστός ο κόσμος μέχρι και την Μ. Τετάρτη. Πολλές και αισθητές απουσίες συγχωριανών μας. Πάρα πολλοί και για πρώτη φορά οι ξένοι. Έλληνες τουρίστες κυρίως που έκαναν Πάσχα στο Μεγανήσι. Αρκετοί το ερμήνευσαν ως σημάδι αύξησης τουρισμού στο νησί το καλοκαίρι.

Από την Μ. Πέμπτη και μετά με διάχυτη την θρησκευτική κατάνυξη άρχισαν και οι ετοιμασίες για το Πασχαλινό τραπέζι με πρώτη το βάψιμο των αυγών. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμες και καλούσαν τον κόσμο στην εκκλησία , ενώ το φερι-μποτ έφερνε κόσμο σε κάθε δρομολόγιο. Το ξημέρωμα της Μ.Παρασκευής ο στολισμός των Επιταφίων και το κάψιμο του Ιούδα απασχόλησε την νεολαία των χωριών και τις γυναίκες. Το έθιμο του Ιούδα αποτέλεσε τουριστική ατραξιόν. Οι Επιτάφιοι πανέμορφοι.Ο στολισμός τώρα πια γίνεται με λουλούδια ανθοπωλείου και όχι με τσιμπίδες (μαργαρίτες) και λουλούδια της αυλής μας. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα με λίγη φαντασία να δημιουργήσεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Πολλά βεγγαλικά, φωτοβολίδες και καπνογόνα άναψαν και φέτος με το Βαθύ να πρωταγωνιστεί όπως κάθε χρόνο στην Ανάσταση. Ο Ιούδας πάλι στο Κατωμέρι ξεπέρασε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια των υπολοίπων χωριών και ο Επιτάφιος στο Σπαρτοχώρι ξεχώρισε για ακόμη μια χρονιά. Να κάτι που θα μπορούσαμε να προβάλουμε και τουριστικά. Εξ άλλου το Πάσχα στο νησί προσφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό. Εδώ οι άγιες αυτές μέρες παίρνουν τη διάσταση που πρέπει. Με την ιερή κατάνυξη να σε διαπερνάει , τον πένθιμο χτύπο της καμπάνας να φτάνει παντού και τις ψαλμωδίες να ακούγονται από άκρη σε άκρη στο νησί. Ναι, εδώ νιώθεις Πάσχα. Και φάνηκε από φέτος.

Οι επόμενες μέρες αναστάσιμες και γιορτινές πέρασαν οικογενειακά . Όπως πρέπει να περνάνε . Οι οικογένειες να είναι μαζί, όσο αυτό είναι εφικτό αλλά και όσο υπάρχουν οι αγαπημένοι μας να μας περιμένουν. Τα γιορτινά τραπέζια να είναι γεμάτα. Με τους παππούδες τους γονείς τα παιδιά και τα εγγόνια. Και κάθε χρόνο να προσθέτουμε καρέκλες, να γινόμαστε περισσότεροι και πιο ευτυχισμένοι. Πόσες φορές το χρόνο εξ άλλου μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί! Αυτό αξίζει κάθε θυσία κάθε κόπο κάθε χιλιόμετρο…. Γιατί δυστυχώς τίποτα δεν κρατάει για πάντα… όπως τα μάτια του παππού που σε κοιτάνε γεμάτα ευγνωμοσύνη που είσαστε και φέτος μαζί. Τα χέρια της γιαγιάς κι ένα φιλί ακόμα στο ζαρωμένο της μάγουλο όταν σου λέει Χριστός Ανέστη και παίρνει από τα χέρια σου το Άγιο Φως για να κάνει τον Σταυρό στην πόρτα. Που σου έχει έτοιμο τραπέζι για κάθε μέρα που είσαι εδώ.Το αντάμωμα των αδερφών κι ένας καφές με ησυχία. Η συνάντηση των ξαδέρφων μετά από μήνες και των φίλων μετά από χρόνια. Η τσίκνα από το αρνί που ενοχλεί τους vegan και εκείνους που δεν τρώνε αρνί αλλά τσακίζουν το κοκορέτσι ή το αντίθετο.Και οι απογευματινές επισκέψεις στους φίλους για Χρόνια Πολλά. Σε όσους φυσικά ανοίγουν ακόμα τα σπίτια τους για να γιορτάσουν , τους παλιούς κλασικούς που ακολουθούν ακόμη τα έθιμα. Ανεκτίμητες Στιγμές. Μην τις αφήνετε να φεύγουν για κανέναν λόγο.

Οι γιορτές ολοκληρώθηκαν με τον εορτασμό του Αη-Γιώργη, όπου μεταξύ άλλων λογικών και παραλόγων που συνέβησαν μέσα και έξω από το χώρο της εκκλησίας τελέστηκε και η διαδικασία της χειροτονίας ως Αναγνώστη από τον Δεσπότη του Αποστόλη Πολίτη. Γεγονός που επισκιάστηκε στην συνέχεια από την λεκτική επίθεση από δημότη στον δήμαρχο και την διακίνηση φέιγ- βολάν στον κόσμο. Γεγονός που πήρε άσχημες διαστάσεις και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως .

Ένας από τους Γιώργηδες όμως που γιόρταζε έκανε ένα τρικούβερτο γλέντι που παρέσυρε μαζί του κάθε Μεγανησιώτη που πέρναγε από το Βαθύ. Ναι ,εκεί έγινε το πανηγύρι με χορό άφθονα, κεράσματα και πολύ κέφι. Όπως παλιά που θα έλεγα κι εγώ. Θύμισε Πάσχα και γιορτή κι ο κόσμος το ευχαριστήθηκε.

Το εκκλησάκι της Παναγίας στην Θηλιά λειτούργησε όπως κάθε χρόνο με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών του νησιού. Φέτος προσέλκυσε περισσότερους πιστούς που έζησαν μια μοναδική εμπειρία που θύμισε παλιές εποχές.

Πολύ γρήγορα οι μέρες των διακοπών τέλειωσαν και ο κόσμος έφευγε. Φέτος όμως δεν νοιώσαμε και πολύ την αλλαγή γιατί η πρωτομαγιά και η αρχή της σαιζόν ξεκίνησε ταυτόχρονα.

Άντε να δούμε και φέτος αν όλα θα κυλήσουν ομαλά. Όπως και νάχει καλή δύναμη και καλή αρχή σε όλους τους εργαζόμενους που φέτος πραγματικά ήταν δυσεύρετοι. Κάθε επιχείρηση έψαχνε προσωπικό… Σε κάθε πόστο με κάθε τρόπο. Ξένους ντόπιους, Έλληνες και αλλοδαπούς. Πολλές οι θέσεις εργασίας στο νησί και αυξάνονται όλο και περισσότερο. Δυστυχώς όμως μόνο για λίγους μήνες. Κι έπειτα πάλι σιωπή…

Στιγμές…

Ο Απρίλης εκτός των άλλων υπήρξε πλούσιος και σε Στιγμές … έντασης, αναζήτησης, χαράς και λύπης.

Τα αναμμένα αίματα του Μάρτη δεν έσβησαν ούτε με τις ζέστες του Απρίλη που άλλους τους έστειλαν για μπάνια στη θάλασσα και άλλους τους χτύπησαν κατακούτελα. Επιθέσεις, λεκτικές, αυτόφορα, καυγάδες, ξυλοδαρμοί, ζωοκλοπές και ζωο-εξαφανίσεις γράφτηκαν στο ημερολόγιο του μήνα. Silver alert για δυο γάτες που χάθηκαν. Ο Γιάννης και η Μπένυ ακόμα τις ψάχνουν. Από την άλλη η αναζήτησης της αγελάδας με το μοσχαράκι της είχε αίσιο τέλος, σε αντίθεση με τα αρνιά τριών τσοπάνηδων που εξαφανίστηκαν παραμονές του Πάσχα.

Ένταση και οργή προκάλεσαν και οι διακοπές ρεύματος που έγιναν αμέσως μετά την αποκατάσταση μέρους του δικτύου, οι οποίες οφείλονταν σε άλλους παράγοντες και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα του παμπάλαιου δικτύου στο Αλαμανάτο. Εκεί δηλαδή που «μπαίνει»το ρεύμα στο νησί. Πρόβλημα που αν δεν λυθεί άμεσα το μεγάλο έργο που πρόσφατα έγινε και διαφημίστηκε τόσο πολύ θα είναι δώρο…άδωρο».

Και είναι η στιγμή να δώσουμε τις ευχές μας σε όλους όσους γιόρταζαν και στα παιδιά του Απρίλη που κλείνει με έναν γάμο, μια βάφτιση και μια βροχερή Πρωτομαγιά.

Στο μεταξύ νέες υπηρεσίες προστίθενται στο Μεγανήσι που το αναβαθμίζουν όλο και περισσότερο.

Το θαλάσσιο ταξί «Παναγία» μπαίνει ξανά σε δρομολόγια, ενώ ένα κέντρο αισθητικής και ομορφιάς άνοιξε και δίνει την δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους. Παράλληλα ένα κατάστημα καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης, ομορφιάς και προστασίας ετοιμάζεται στο Βαθύ.

Κοινωνικά…

Κηδείες.

Δυστυχώς συχνό γεγονός του μήνα που πέρασε.

Γιάννης Αργύρης (Πολυβόλος)-Σπαρτοχώρι

Βαγγελιώ Καββαδά (Μπεκιάρη)-Σπαρτοχώρι

Μιλτιάδης Κατωπόδης-Κατωμέρι

Χρήστος Δάγλας (Αμπουκλής)-Κατωμέρι

Ερμιόνη Μάντζαρη -Κατωμέρι

Γέννες

Ο πάτερ Θεόδωρος και η πρεσβυτέρα του Αγγελική Φιλιπποπούλου έγιναν γονείς στο πρώτο τους παιδάκι και απέκτησαν αγοράκι .

Ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος και η Χριστίνα Μαυρομάτη γέννησαν αγοράκι.

Γάμοι.

Ο Κώστας και η Κωνσταντίνα Πολίτη παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στην Πάτρα.

Ο Διονύσης Κατωπόδης και η Σοφία -Μαυρέτα Δάγλα παντρεύτηκαν με θρησκευτικό στο Μεγανήσι και βάφτισαν το αγοράκι τους Σπύρο.

Πολλές οι ευχές μας και πάντα χαρές να γίνονται στο νησί μας.

Στο νησί μας που αγαπάμε, που αποζητάμε που νοσταλγούμε και είναι για όλους μας το καταφύγιό μας.

Αυτές ήταν οι Στιγμές του Απρίλη μας…Με αισιοδοξία και υγεία ας καλωσορίσουμε τον Μάη που ήδη διανύουμε.

Κι εμείς θα τα πούμε ξανά όταν και αυτός θα έχει γράψει τις δικές του Στιγμές στο νησί μας.

Μέχρι τότε… Να είμαστε όλοι καλά!

Από Μεγανήσι… Καλό Βράδυ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.