17 οι «κλέφτες » του Δήμου Μεγανησίου το 2012. Μέχρι το 2014 κάθε σπίτι θα έχει και από έναν

(Ζητάω συγνώμη εκ των προτέρων που αυτό το άρθρο είναι σε προσωπικό ύφος . Το θέμα όμως είναι ηθικό και αυθόρμητα εκφράζεται η αγανάκτησή μου. Αυτή η ιστορία έχει ταλαιπωρήσει και έχει διχάσει τους Μεγανησιώτες τόσο πολύ. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος και υπάρχουν και αυτοί που σκόπιμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Δεν είναι λίγο να σε κοιτάει ο διπλανός σου , ο συγχωριανός σου, ο φίλος σου ύποπτα και να σε ρωτάει ο πατέρας σου «Γιατί λένε πως κλέψατε παιδί μου στο καφενείο». Η διαδικσία θα πάρει χρόνια , και κανείς δε γνωρίζει το τέλος. Παρακάτω προσπαθώ με απλά λόγια όσο είναι δυνατόν να περιγράψω τι γίνεται με αυτή την ιστορία, τι σημαίνει έλλειμμα πώς ξεκίνησε και πώς μπορεί να καταλήξει όλο αυτό που έγινε μια μπάλα και μας πήρε όλους μαζί.Όπως το έζησα και το αντιλαμβάνομαι εγώ με την λίγη γνώση και μικρή εμπειρία μου. Πολλά από αυτά έχω πει και στα δημοτικά συμβούλια κατα την θητεία μου ως σύμβουλος. Ο σκοπός μου είναι μόνο αυτός. Δεν υπάρχει πρόθεση αντιπολίτευσης, Δεν χωράει εξάλλου σε τέτοιο θέμα. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσουμε να ξανακοιταχτούμε όλοι μας καθαρά μέσα στα μάτια και να τιμωρηθούν οι «πραγματικοί» ένοχοι για τα ουσιαστικά » ελλείμματα» της κοινωνίας, όποιοι και αν είναι αυτοί. Προσωπικά θα αναλάβω και το μερίδιο της δικής μου ευθύνης στον βαθμό που μου αναλογεί)

Σιγά-σιγά ο αριθμός των» κλεφτών» ((Έτσι μας έχουν αποκαλέσει πολλοί ) του δήμου Μεγανησίου μεγαλώνει. Μέχρι το 2014 κάθε σπίτι θα έχει και έναν υπόλογο-ένοχο-κατηγορούμενο.

Συγκεκριμένα μετά την καταγγελία που έκανε ο δήμαρχος κύριος Δάγλας στο ελεγκτικό συνέδριο για ελλείμματα και μαύρα ταμεία το 2014 όπου ανέλαβε την δημαρχία του Μεγανησίου σε μία προσπάθεια να δικαιώσει αυτούς που ήθελαν την προηγούμενη δημοτική αρχή να καταχράζεται λεφτά του δήμου μας ένας-ένας 17 δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης καθώς και υπάλληλοι καλούνται από το ελεγκτικό συνέδριο να απολογηθούν ή να δικαιολογήσουν τα ελλείμματα που παρουσιάζει ο έλεγχος για το έτος 2012. (Συνολικό ποσό 76.002.40 ευρώ)

Να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για ταμειακά ελλείμματα. Αλλά για παραστατικά ,δικαιολογητικά έγγραφα που λείπουν , και διαδικασία που δεν έχει ακολουθηθεί σύμφωνα με το νόμο προκειμένου να εκταμιευτούν αυτά τα ποσά.

17 άτομα λοιπόν μεταξύ αυτών και εγώ, πήραμε τον φάκελο μας με διάφορα ημερών στην παράδοση ο καθένας, άλλοι πριν, άλλοι μέσα και άλλοι μετά τις γιορτές γεγονός που προκαλεί εντύπωση αφού ο δικαστικός κλητήρας ήταν ο ίδιος όπως και η ημερομηνία αποστολής των εγγράφων.( Ισως επειδή κάποιοι έπρεπε να περάσουν ήσυχες γιορτές χωρίς αντιδράσεις… )

Τα φύλλα μεταβολών όπως ονομάζονται τα έγγραφα, που έχουν αποσταλεί από το ελεγκτικό συνέδριο μέχρι τώρα αφορούν στα έτη 2007-2008-2009-2010-2011 και 2012 και τα έχουν ήδη παραλάβει οι υπόλογοι.

Σε αυτά αναλύονται Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμών ΧΕΠ για ποσά που δαπανήθηκαν από το δήμο τα οποία κρίνονται καταλογιστέα αφού λείπουν από αυτά συνοδευτικά έγγραφα, δηλαδή παραστατικά που θα έπρεπε να συνοδεύουν το κάθε ένταλμα. Παράδειγμα.

Για να πληρωθεί η μισθοδοσία κάθε υπαλλήλου ο νόμος λέει ότι σε κάθε ένταλμα που κόβεται για τον μισθό του , κάθε μήνα δηλαδή θα πρέπει να μπαίνει και το ΦΕΚ διορισμού του. Πολλές φορές αυτό δεν ήταν εφικτό για αντικειμενικούς λόγους από την υπηρεσία, κάτι που συμβαίνει σε όλους τους δήμους στην Ελλάδα ακόμα και στον δικό μας σήμερα. Υπάρχουν επίσης αναφορές σε αποπληρωμές έργων όπου οι αποδείξεις βρίσκονται στα αρχικά ΧΕΠ.

Κάθε παραστατικό που λείπει, κάθε διαδικασία που δεν έγινε σωστά, κάθε απόφαση που πάρθηκε με λάθος τρόπο η με λάθος χρονική σειρά , κάθε μεροκάματο, έργο η δαπάνη που πληρώθηκε χωρίς αυτά για τον νόμο θεωρείται μη σύνομη ή παράνομη ή παράτυπη, πέστε το όπως θέλετε. Έτσι χαρακτηρίζεται έλλειμμα εως ότου στο χρονικό περιθώριο που ορίζει ο νόμος από την στιγμή που θα παραλάβει ο κάθε υπόλογος τα φύλλα μεταβολών βρεθούν τα παραστατικά που λείπουν για να δικαιολογηθούν οι δαπάνες και τα εντάλματα. Με απλά λόγια το γραφειοκρατικό μέρος της υπόθεσης .

Στο πρακτικό μέρος τώρα;

Είναι εφικτό αυτό να συμβεί και σε πιο βαθμό όταν μιλάμε για χαρτιά που βρίσκονται στις αποθήκες του δήμου 13 χρόνια;

Θα ψάξει ο δήμος ως αρμόδιος και οι υπάλληλοι του να τα βρούν;

Κάτι που ο δήμος έπρεπε να είχε πράξει πριν καλέσει το ελεγκτικό συνέδριο, όμως τότε μπορεί και να μην υπήρχαν «Κλέφτες».

Υπάρχει πρόθεση αυτό να γίνει τώρα; Είναι εύκολο να βρεθούν μετά από τόσα χρόνια;

Αυτοί που δεν είναι πλέον δημοτικοί σύμβουλοι, και κάποιοι έχουν φύγει από τη ζωή, τι πρέπει να κάνουν; Να πάει ο καθένας μόνος του και να ψάχνει στις αποθήκες του δήμου και ύστερα να στείλει σε έναν φάκελο ότι βρήκε για να απαλλαγεί;

Οι απλοί άνθρωποι που πέρασαν από αυτές τις καρέκλες για να δώσουν ο καθένας ότι μπορούσε όπως μπορούσε για αυτό το έρμο το νησί που σήμερα έχει καταντήσει πεδίο μάχης πώς και από ποιόν θα καθοδηγηθούν;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι απόφοιτοι του δημοτικού, του γυμνασίου του λυκείου. Οι άνθρωποι του μεροκάματου που δεν γνωρίζουν «Τι λένε τα κομπιούτερ κι οι αριθμοί». Που δεν είναι νομικοί, απόφοιτοι δημόσιας διοίκησης και λογιστές και απλά εμπιστεύτηκαν και ακολούθησαν την τακτική των περασμένων και το ένστικτό τους. Που στάθηκαν στην ουσία και όχι στην τυπολατρία και ψήφισαν με γνώμονα το καλό του νησιού και το συναίσθημα . Οι δημοτικοί σύμβουλοι ψαράδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ναυτικοί , μεγάλοι άνθρωποι σήμερα, άρρωστοι …Που καλά καλά δεν έχουν καταλάβει τι λένε τα χαρτιά που έχουν πάρει στα χέρια τους.( Εγώ προσωπικά δυσκολεύτηκα να τα κατανοήσω και ζήτησα βοήθεια νομικού)

Προς το παρόν από παντού τηρείται σιγή ιχθύος. Κανείς, μεγάλος ή μικρός, πρώην ή νυν αιρετός ή υπάλληλος δεν έχει ενημερώσει κανέναν για το τι γίνεται από δω και πέρα πρακτικά. Εκτός και αν αυτό έχει γίνει επιλεκτικά. Και ο ίδιος ο Δήμαρχος καμία δημόσια αναφορά στο θέμα, παρότι υπόλογοι είναι και δικοί του πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι. Προφανώς πανηγυρίζει ακόμα και αισθάνεται πολύ περήφανος που το μισό νησί είναι κατηγορούμενο και η λάσπη είναι απλωμένη παντού.’Ερχονται και οι επόμενες εκλογές και το θέμα εξακολουθεί και είναι πιασάρικο. Δεν συμφέρει φαίνεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο!!!

Του διέφυγε όμως το πιο σημαντικό. Ότι σε αυτή την ιστορία που τόσο απερίσκεπτα άνοιξε δεν υπάρχουν πολιτικοί αντίπαλοι, συμπολίτευση η αντιπολίτευση. Πρώην και νυν, δικοί του και δικοί μας. Είμαστε όλοι μαζί υπόλογοι, σχεδόν μισό νησί κόσμος. Και όλοι μαζί θα δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Ότι ήμασταν εκεί για να δώσουμε και όχι να πάρουμε. Με διαφορετικό ίσως τρόπο , σκεπτικό, φιλοσοφία, πολιτική, ο καθένας μας κάτι πρόσφερε σε αυτό τον τόπο. Και έχουμε κριθεί από την κοινωνία και τους Μεγανησιώτες που μας εμπιστεύτηκαν ή μας απέρριψαν. Πολιτικά και μόνο. Και ναι…όλοι μας πολλές φορές κάναμε τα στραβά μάτια σε θέματα που ήταν ζωτικής σημασίας. Σε έκτακτες ανάγκες, σε άνεργους ανθρώπους, παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία που δεν μας επέτρεπε να λειτουργήσουμε και να τρέξουμε άμεσα κάποια ζητήματα. Όλοι το γνώριζαν, όλοι το έπρατταν και όλοι το πράττουν ακόμα. Ο κύριος Δήμαρχος μέχρι τότε ήταν απών από κάθε πολιτική δραστηριότητα .

Και ξαφνικά την πρώτη κιόλας μέρα της εμφάνισής του στην πολιτική σαν αναμάρτητος «πρώτος το λίθον βαλέτω». Όρμησε με την σημαία της νομιμότητας και της διαφάνειας να φέρει την κάθαρση . Και έφερε μαζί το μίσος και την υποψία της κοινωνίας στα πρόσωπά μας, στα σπίτια μας αλλά και… μεταξύ μας.Και είναι απόλυτα θεμιτό ένας νέος δήμαρχος να ξέρει τι παραλαμβάνει, να κάνει την έρευνά του και να ζητάει έλεγχο.Εδώ όμως πήγαμε ανάποδα. Πρώτα είχαμε τους κλέφτες και μετά τα κλοπιμαία.

Αν κάποιοι τώρα λειτούργησαν εκ του πονηρού για προσωπικό όφελος και ο δήμαρχος το γνώριζε αυτό, τότε ένοχος είναι ο ίδιος που δεν τους κατονόμασε εξ αρχής με θάρρος και πολιτικό ανάστημα και με αποδείξεις αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Από εκεί όφειλε να ξεκινήσει πρώτα και τότε όλοι θα λέγαμε μπράβο. Μάλλον είχε τους λόγους του…

Προτίμησε την πολιτική του καφενείου, και το κουτσομπολιό της γειτονιάς. Και η λάσπη σκόρπισε παντού. Σε αιρετούς σε υπαλλήλους σε υπηρεσίες σε συμβούλους 13 χρόνια πίσω και στις οικογένειές τους. Ναι, ένας και μόνο άνθρωπος όπου μέχρι τότε δεν είχε ιδέα από πολιτική, στιγμάτισε και έμπλεξε μια ολόκληρη κοινωνία σε μια μάχη που θα πάρει χρόνια, με άγνωστα αποτελέσματα για τον κάθε υπόλογο. Μια μάχη που δίνεται καθημερινά και μέσα στο ίδιο το νησί με τους μισούς να υποπτεύονται τους άλλους μισούς. Με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένας δικαστικός αγώνας μεταξύ δημάρχου και μιας ομάδας αιρετών νυν και πρώην που σκοπό έχει να δικαιωθούν ηθικά τουλάχιστον και όχι μόνο αφού συχνά πυκνά ο δήμαρχος τους τρέχει στα δικαστήρια ακόμα (Και αυτοί πληρώνουν δικηγόρο από την τσέπη τους ενώ ο ίδιος από το ταμείο του Δήμου).

Σαν Δήμαρχος λοιπόν, και όχι σαν Παύλος Δάγλας έχει την απόλυτη ευθύνη να φέρει την ισορροπία που ο ίδιος διατάραξε σε αυτόν τον τόπο και σαν καθ ύλην αρμόδιος να βρει και να αποστείλει κάθε δικαιολογητικό και έγγραφο που ζητάει το ελεγκτικό.

Μπροστά στο κύρος τόσων οικογενειών κάθε δικαιολογία περισσεύει.Αν μη τι άλλο το οφείλει στις οικογένειες εκείνων που έφυγαν από τη ζωή ( σκεφτείτε και αυτές τις περιπτώσεις). Είναι θέμα ηθικής τάξης και αξιοπρέπειας.

Ποιος θα πληρώσει στο τέλος τον «βαρκάρη» είναι κάτι που θα δείξει το μέλλον. Γιατί έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι το 2014 όπου εκεί έρχονται να προστεθούν και νέοι υπόλογοι. Ο αριθμός των κατηγορούμενων μεγαλώνει. Φανταστείτε τώρα ο επόμενος δήμαρχος να ακολουθήσει την τακτική του κυρίου Δάγλα. Ε…στο τέλος όλοι σχεδόν οι Μεγανησιώτες θα καλούνται ως»Κλέφτες» . Εδώ είναι που θα ταιριάζει γάντι το «Ολοι μαζί τα φάγαμε»…

Για ενημέρωση, κατηγορούμενοι για το έλλειμμα του δήμου στους οποίους το ελεγκτικό καταλογίζει τα αδικαιολόγητα ποσά είναι:

Από το 2007-2012

Ο πρώην Δήμαρχος Μεγανησίου

Οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης

Όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι (ενεργοί και ανενεργοί) συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης -μέλη της οικονομικής επιτροπής, δημαρχιακής τότε

Υπάλληλοι του Δήμου Μεγανησίου

Υπάλληλοι της ΔΟΥ Λευκάδας πριν ο Δήμος μας αποκτήσει δική του ταμειακή υπηρεσία

Ταμίες της τράπεζας της Ελλάδος

(Το γεγονός ότι ο έλεγχος ξεκινάει από την θητεία ενός και μόνο πρώην δημάρχου και όχι νωρίτερα όπου θα μπορούσε να προκύψει και τότε έλλειμμα που σέρνεται και στα επόμενα έτη, από μόνο του προκαλεί απορίες)

Να διευκρινίσουμε ότι για κάθε ΧΕΠ που δεν θα βρεθούν τα συνοδευτικά δικαιολογητικά το αντίστοιχο ποσό θα πληρώνει ο υπόλογος ο οποίος για τον νόμο είναι υπεύθυνος γιατί με απλά λόγια πριν το εγκρίνει-ψηφίσει δεν φρόντισε, η δεν ζήτησε να δει αν είναι όλα εντάξει.(;;;)

Ακολουθούν τα έτη 2013 και 2014…Μετρήστε μας, και ευχηθείτε μας καλά ξεμπερδέματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.