Στιγμές Δεκέμβρη ΄21

Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να μελαγχολήσω που αυτή η χρονιά έφτασε στο τέλος της με τον Δεκέμβρη να κλείνει το 2021.

Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξη μέρες που είναι όμως θυμάμαι κάπως έτσι νοιώθαμε και τον Δεκέμβρη του ΄20. Με τα ίδια συναισθήματα, την ίδια ανακούφιση για το «φευγιό» του και την ίδια αισιοδοξία για τον νέο χρόνο

Είμαστε όμως ακόμα εδώ. Και η ελπίδα η αισιοδοξία και οι χαρούμενες σκέψεις είναι ταυτισμένα με το γιορτινό κλίμα, και το μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Γεννιούνται και αυτά τα συναισθήματα μαζί του και αντανακλούν μέσα μας. Έτσι φωτίζονται οι ψυχές και τα πρόσωπά μας έστω μόνο για αυτές τις μέρες και γίνονται όλα γιορτινά, φωτεινά, αισιόδοξα.

Σε αυτό το κλίμα μπήκε ο φετινός Δεκέμβρης του οποίου η προσμονή ήταν μεγάλη. Ένας μήνας με πολλές Στιγμές.

Στιγμές απομόνωσης και… συσκότισης

Κατ αρχήν ας μιλήσουμε για τον καιρό. Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις , και ότι έφερε ήταν αναμενόμενο. Στην καρδιά του χειμώνα όλα ήταν στο πρόγραμμα. Αυτό που μας δυσκόλεψε και είχε άσχημες συνέπειες ήταν η μεγάλη βλάβη της ΔΕΗ για συνεχόμενες μέρες. Μέρες συσκότισης μέσα στην μεγάλη κακοκαιρία , με κρύο βροχή αέρα και με συνέπειες, ένα ατύχημα και πολλές καμένες συσκευές. Αναμενόμενα και τα απαγορευτικά της συγκοινωνίας λόγω κακοκαιρίας, όμως η διήμερη απεργία της ΠΝΟ που «κόλλησε» μας αποτελείωσε.

Υπήρχαν μέρες που δεν είχαμε ούτε ρεύμα, άρα ούτε τηλέφωνα και ίντερνετ, ούτε ζεστό νερό και θέρμανση ούτε συγκοινωνία και στο Σπαρτοχώρι ούτε νερό για κάποιες ώρες λόγω εργασιών. ‘Ηρθε και ένας σεισμός, για την ακρίβεια δυο και έδεσε το πράγμα. Φαντάζεστε τι ζήσαμε.. Ζήσαμε όμως και στιγμές ηρεμίας, ηλιοφάνειας, άπνοιας που μας οδήγησαν στην θάλασσα ,για ψάρεμα, για καλαμάρια, για …μπάνιο. Μετά τη βροχή το ουράνιο τόξο και το κελάρισμα του νερού που τρέχει σαν ρυάκι, η εικόνα του φεγγαριού που αντανακλάται στη θάλασσα και την χρυσίζει, τα νοτισμένα μονοπάτια με έντονα ή ξεθωριασμένα γήινα χρώματα, και ο διάφανος βυθός είναι ήχοι και εικόνες που επιδρούν στο κεντρικό σου νευρικό σύστημα σαν το πιο ισχυρό ηρεμιστικό. Κι ο ήλιος έβγαλε τα ρούχα στις απλώστρες του δρόμου και στα σύρματα. Μετά από τόση υγρασία ευκαιρία να αεριστούν, να στεγνώσουν, να λιαστούν.

Καθημερινές Στιγμές.

Μην φανταστείτε ότι ο φετινός Δεκέμβρης είχε και πολλές αλλαγές από τους περασμένους σε ότι αφορά την καθημερινότητά μας. Πάνω κάτω με τα ίδια πράγματα ασχοληθήκαμε, όπως καλεί ο χειμώνας, ο ελεύθερος χρόνος και τα χόμπι του καθενός, η δουλειά του,οι ανάγκες και ο κύκλος του. Λίγο πιο «λάσκα» φέτος από ότι πέρυσι και λιγότερο φοβισμένοι.

Θεωρώντας ότι ο πλήρης εμβολιασμός μας, μας θωράκισε περισσότερο, τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και κάνουν μαθήματα δια ζώσης κάτι που ακόμα ο δήμος δεν έχει υιοθετήσει στις συνεδριάσεις του με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις που είδαμε μέσα στον μήνα με δελτία τύπου διαμαρτυρίας από τις άλλες παρατάξεις.

Συνέχεια στο πολιτικό σκηνικό …. Κάλπες έστησε και εδώ το ΚΙΝΑΛ στην πρόθεσή του να αλλάξει ηγεσία και σαν να αναστήθηκε το παλιό ΠΑΣΟΚ και η ελπίδα μαζί των πασοκτζήδων να επιστρέψουν στην βάση τους, συμμετείχαν με πάθος στηρίζοντας το παλιό Παπαντρεϊκό κίνημα. Σάρωσε ο Γιώργος στο Μεγανήσι αλλά του πήρε την πρωτιά το νέο αίμα. Είχε πάντως ένα ενδιαφέρον αυτό το γεγονός μέσα στην «άπνοια» του χειμώνα. Είχαν κάτι διαφορετικό να συζητάνε οι άνθρωποι.

Διαφορετικές και οι διαδρομές μας, οι βόλτες και οι περίπατοι μας αφού οι εργασίες και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη μας οδηγούν σε αλλαγή πορείας. Οι νέες και παλιές οικοδομές αλλοιώνουν τους δρόμους . Τα έργα ύδρευσης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον δρόμο Σπαρτοχώρι -Βαθύ-Κατωμέρι έχουν φτάσει, στην θέση Καλοκλίσμα. Έτσι πολλές φορές κατά τις πρωινές ώρες για να πας Κατωμέρι ή Βαθύ πας περιφερειακά από Σπήλια.. Η αλήθεια είναι ότι οι εργάτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διευκολύνουν τον κόσμο όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Εντάξει όμως ρε παιδιά. Ας κάνουμε και λίγη υπομονή. Δεν είναι άσχημα και από τα Σπήλια …Θα μου πείτε περισσότερη ώρα περισσότερη βενζίνη που φέτος πήρε φωτιά η τιμή της όπως και άλλα βασικά προιόντα… να δούμε πόσο θα αντέξουμε ακόμα…» Γρομπάραμε» κι εμείς σαν τους δρόμους. Ψυχικά και οικονομικά…

Πιο έντονη φέτος η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί. Πολύ θετικό γεγονός αφού οι εργάτες και μόνο που δουλεύουν , μένουν ή πηγαινοέρχονται καθημερινά είναι ένα επιπλέον έσοδο του νησιού το χειμώνα. Αν εδώ προσθέσουμε τους ξένους που έχουν παραμείνει ή έρχονται συχνά μες’ τον χειμώνα και τους εν δυνάμει νέους αγοραστές που επίσης έρχονται συχνά προς αναζήτηση γης, η κίνηση είναι ελαφρώς αυξημένη από πέρυσι. Αυξημένη είναι και η ζήτηση και η προσφορά γης. Με λίγη προσοχή θα παρατηρήσεις ότι οι πινακίδες πώλησης και διαφήμισης κατασκευαστών έχουν αυξηθεί σημαντικά Πολλές νέες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν μπει στο νησί, πολλά και τα στρέμματα που έχουν πουληθεί, περισσότερα και εκείνα που πωλούνται. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Συγκινητικό και το ενδιαφέρον του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου που κάθε τόσο έρχονται στο νησί για νέους εμβολιασμούς. Την τρίτη και πρώτη δόση πραγματοποίησαν στην πρόσφατη επίσκεψή τους . Και κάθε φορά πείθονται όλο και περισσότεροι να εμβολιαστούν. Σε λίγο θα είμαστε covid-free στο 100 τοις 100, τουλάχιστον οι μόνιμοι. Παρότι όλο και κάποιο κρούσμα σκάει είναι όμως άμεσα αντιμετωπίσιμο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στο νησί είχαμε και τον πρώτο θάνατο από κορονοιό. Μιας ηλικιωμένης όπου είχε ήδη πολύ επιβαρυμένη υγεία,που κόλλησε κατά την διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο Λευκάδας. Σοκαριστικό ήταν το διαδικαστικό μέρος της κηδείας της σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Να μείνουμε λίγο στο ιατρικό ρεπορτάζ και σε πιο ελαφριά περιστατικά.

Σπασίματα, πεσίματα και κατάγματα απασχόλησαν τους γιατρούς μας αυτό το μήνα. Τρία τέτοια περιστατικά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, το ένα από αυτά χειρουργήθηκε. Κάτι το σκοτάδι λίγο το πλακάκι κάτι η ζαλάδα, δεν θέλει και πολύ. Και οι τρεις γυναίκες. Άλλοι δυο απέφυγαν τα χειρότερα καθώς οι πτώσεις ήταν ομαλές. Προσοχή κορίτσια τουλάχιστον μέχρι να έρθει ο επόμενος γιατρός. Ο Νίκος (Δημητρέλος) ολοκλήρωσε την θητεία του και μας αποχαιρέτησε με βαριά καρδιά. Ένα νέο κορίτσι έρχεται στην θέση του και μέχρι τότε θα είναι μόνη της η Θεοδώρα. Υπάρχει και ο γενικός γιατρός ο κύριος Μαραγκός που να είναι καλά ο άνθρωπος παραμένει στο νησί μας και προσφέρει παραπάνω ασφάλεια, εξυπηρέτηση και ευκολία στους ηλικιωμένους.

Γιορτινές Στιγμές.

Κάθε μέρα του Δεκέμβρη που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στις γιορτές. Και όλα σιγά σιγά αποκτούν την αντίστοιχη ατμόσφαιρα και την ανάλογη διάθεση. Το νησί βάζει τα χριστουγεννιάτικα του στολίδια στις κολώνες και τα αναμμένα δέντρα στις πλατείες των χωριών. Λιγότερα τα στολισμένα σπίτια περισσότερα όμως τα στολίδια τους. Το βραβείο καλύτερου στολισμού όπως κάθε χρόνο αξίζει στον Αντρέα Μάντζαρη από το Κατωμέρι. Στολισμένη και όλη η εξοχή με κίτρινα-πορτοκαλί και κατακόκκινα μπαλάκια πάνω στις κουμαριές. Τα κούμαρα, αυτή η υπερτροφή που υπάρχει περίσσια στο Μεγανήσι.

Και όπως κάθε χρόνο ο μόνιμος πληθυσμός λιγοστεύει . Συνήθεια των τελευταίων χρόνων από την κρίση και μετά πολλοί να φεύγουν για να κάνουν γιορτές με τα παιδιά και τα εγγόνια τους στις πόλεις. Τεράστια τα έξοδα του ταξιδιού πήγαινε -έλα, ελάχιστες οι άδειες, πολύτιμη η δουλειά στις μέρες μας και μεγάλος ο φόβος. Και οι γιορτές μακριά από τα παιδιά μας πολύ στενάχωρες. Πως φτάνει η ώρα να αλλάζουν οι συνήθειες ούτε που το καταλαβαίνεις…Κάποτε περιμέναμε εμείς τα παιδιά μας στις γιορτές. Τώρα μας περιμένουν εκείνα….Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που είναι μόνοι. Όπως παντού άλλωστε. Και οι γιορτές βαραίνουν τη μοναξιά περισσότερο. Έτσι σκέφτηκαν και οι γυναίκες της Ηλακάτης και πρόσφεραν ευχές και γλυκά σε αυτούς όπως και τα κορίτσια από το «Βοήθεια στο σπίτι»

Τα γλυκά είναι μέρος των γιορτών. Η γυναίκα μπαίνει στην κουζίνα ανασκουμπώνεται και καλείται να αποδείξει πόσο καλή νοικοκυρά είναι. Τα νέα γλυκά που έχουν μπει στη ζωή της Μεγανησιώτισσας δυσκολεύουν λίγο την κατάσταση αφού απαιτούνται ώρες ψαξίματος στο ίντερνετ μέχρι να βρεθεί η καλύτερη συνταγή. Οι δίπλες οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα δεν είναι πια αρκετά. Θέλουμε και Πανετόνε, και Ροξάκια, και Βασιλόπιτα. Γι αυτό και η προετοιμασία ξεκινάει μέρες πριν. Νωρίτερα έχουν στολίσει το δέντρο και το σπίτι ενώ αφήνουν τελευταία σχεδόν τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι. Πλούσιο ή φτωχικό δεν έχει σημασία. Αρκεί η οικογένεια να είναι μαζί. Η νεολαία λιγοστή και φέτος. Η διασκέδαση σχεδόν ανύπαρκτη. Κέφι με το ζόρι και τζόγο στα σπίτια με το καρέ να λιγοστεύει κάθε χρόνο. Στα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα σκόρπιοι οι «τζογαδόροι» Αχ…κλέφτρα ξενιτιά τα παλικάρια κλέβεις…»Φταίει και ο έρωτας» όμως, ερωτικοί μετανάστες βλέπετε.

Φτάσαμε στα Χριστούγεννα. Κάλαντα δεν ακούσαμε και οι επισκέψεις στους Χρήστους και στις Χριστίνες φειδωλές. Ήσυχη μέρα βροχερή, σαν καθημερινή. Όπως γνωρίζετε δεν γιόρταζαν μόνο αυτοί τον Δεκέμβρη. Ο μήνας είχε πολλές γιορτές…μπορεί και τις περισσότερες του χρόνου. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους και όλες. Υγεία, ασφάλεια και καλή τύχη.

Τυχαίες -τυχερές Στιγμές

Δεν ξέρω τώρα αν είναι σημάδια τύχης ή αναποδιάς αυτά που είδα και έπαθα τις τελευταίες μέρες πάντως είναι παράξενα. Διαβάστε και θα μου πείτε εσείς. Δεκέμβρη μήνα καθώς περπατούσα με την φίλη μου εκεί που έψαχνα για μανιτάρια στην άκρη του δρόμου βλέπω ξαφνικά ένα φίδι να έχει μαρμαρώσει απλωμένο στην άκρη του δρόμου. Πήρα μια πέτρα την έριξα δίπλα του και δεν αντέδρασε. Θα είναι κοιμισμένο σκεφτήκαμε και προχωρήσαμε στην επόμενη φάση. Πήρε αυτή ένα μικρό ξυλάκι και ακούμπησε ελάχιστα την ουρά του. Αυτό ζωντάνεψε ξαφνικά και χώθηκε στις μάζες, κι εμείς ακόμα τρέχουμε. Σαϊτάρι ήτανε ,λιανό και μακρύ.

Την επόμενη το βράδυ εκεί που καθόμουν στον καναπέ από το πουθενά ήρθε και έκατσε στο χέρι μου μια όμορφη πεταλούδα. Με τρία χρώματα ίδια σχεδόν με τις χάντρες που φοράω. Ο άντρας μου λεει ότι σε κάποιο ξύλο ήταν κρυμμένη, εγώ απορώ ακόμα… Και όπως εμφανίστηκε έτσι εξαφανίστηκε. Μπορεί να έγινε και γεύμα για το κατοικίδιό μας τον Μήτσο. Ο Μήτσος είναι ένα μεγάλο σαλαμιδάκι που μπήκε και ζει στο σπίτι μας πάνω από έναν μήνα. Εννοείται ότι δεν το πειράζουμε. Ούτε αυτό μας ενοχλεί.

Το τρίτο που μου συνέβη ήταν η ανακάλυψη μιας πέτρας που με την πρώτη ματιά μου έφερνε την μορφή της Παναγίας με ανοιχτή την αγκαλιά της. Την κράτησα και την έχω πάντα στο εικονοστάσι. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ότι την επόμενη μέρα (γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα) γλίστρησα από την σκάλα που είχα ανέβει στο πατάρι και από το σίδερο που βρίσκεται πάνω από το κεφαλόσκαλο (6 σκαλιά ) προσγειώθηκα στο έδαφος γονατισμένη χωρίς γρατζουνιά. Ύψος σχεδόν δυο μέτρα. Τέλος, σήμερα το απόγευμα (28 /12) εκεί που μάζευα κόπλα, βλέπω κάτι να χρυσίζει σε μια μάζα. Πλησιάζω και βλέπω ένα μεγάλο αγούλι γεμάτο χρυσόσκονη μέσα στα χώματα. Βρέχει μέρες τώρα και η θάλασσα έχει ξεβράσει κι έχει μουσκέψει τα πάντα…Πως και από που γέμισε η πέτρα χρυσόσκονη , πώς έμεινε πάνω της με τόσο νερό …Τίποτα άλλο δε υπήρχε γύρω της που να εξηγεί το μυστήριο. Για να βεβαιωθώ την σκούπισα και γέμισαν τα χέρια μου, έτσι την άφησα στην θάλασσα.

Θέλω να πιστεύω στα σημάδια και αν κάποιος μπορεί και τα ερμηνεύει ας μου γράψει. Εύχομαι να είναι τυχερά…. Όλοι έχουμε ανάγκη την καλή τύχη αν και πιστεύω ότι με τόσο κακό στον κόσμο μόνο δόξα τω Θεό να λέμε. Υπάρχουν τόσα άσχημα γύρω μας… φεύγουν καθημερινά νέοι άνθρωποι…Ο θάνατος του γνωστού μας Δημήτρη Τσιμπούκη και πρόσφατα του Τάσου Τσάκαλη από κορονοϊό μας σόκαραν και μας στεναχώρησα;ν πολύ.

Και για το τέλος το 2021 μας φύλαγε τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού στο Μεγανήσι. Με ένα δελτίο τύπου και πολλές φήμες ενημερωνόμασταν καθημερινά για τα νέα κρούσματα. Ευτυχώς σε ήπια μορφή όλα και νεαρά τα άτομα που νόσησαν. Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν την περιγράφω. Γνωστή λίγο πολύ. Φαίνεται όμως ότι τώρα πια συνηθίσαμε κι έτσι «μιλάμε» λιγότερο. Πάλι καλά.

Στην Αθήνα ένας Μεγανησιώτης της νύχτας, εντόπισε εκρηκτικό μηχανισμό, κάλεσε αμέσως τις αρχές και πρόσεχε το σημείο για να προειδοποιήσει όποιον ερχόταν να μην πλησιάσει κοντά καθώς έσκασε προκαλώντας ζημιές μέχρι να έρθει η αστυνομία, η ασφάλεια και η αντιτρομοκρατική που ήρθαν σχετικά γρήγορα. Στη πολυκατοικία διέμενε πολιτικός μεγάλου κόμματος και ανιψιός μεγάλου εφοπλιστή. Την επόμενη μέρα καλέστηκε από την Κρατική Ασφάλεια για επίσημη κατάθεση και παροχή των βίντεο τράβηξε με το κινητό του πριν την έκρηξη και βοήθησε πολύ σημαντικά την έρευνα του συμβάντος και βέβαια τον ευχαρίστησαν και επίσημα.

Κοινωνικά

Κηδείες

Κούλα Καββαδά – Σπαρτοχώρι

Βασίλω Δάγλα (Σπινέλη) – Κατωμέρι

Δημήτρης Τσιμπούκης-Αγρίνιο

Τάσος Τσάκαλης-Ξάνθη (Διαμονή στο Σπαρτοχώρι)

Γιώργος Αργύρης (Σκιάς)-Σπαρτοχώρι

Γέννες

Ο Νίκος Σκουλής και η αγαπημένη του Φωτεινή απέκτησαν το πρώτο τους παιδί κορίτσι

Ο Γιώργος και η Μύριαμ Κατωπόδη έγιναν για δεύτερη φορά γονείς και έκαναν κοριτσάκι

Η Ρούλα και ο Μπάμπης Βερέμης έκαναν τον πρώτο τους γιο

Η Νικολίτσα και ο Διονύσης Κατωπόδης απέκτησαν δεύτερο αγοράκι

Βαφτίσεις

Ο Ζώης και η Αλεξάνδρα Τσολάκη βάφτισαν το δεύτερο τους γιό και τον ονόμασαν Κωνσταντίνο.

Αρραβώνες

Η Ιωάννα Μαρκεζίνη (της Σούλας και του Ντίνου) αρραβωνιάστηκε τον αγαπημένο της Γιώργο.

Και κάπως έτσι πέρασε ο Δεκέμβρης από την ζωή μας στο νησί. Και ο χρόνος που περνάει και φεύγει ότι άσχημο και να αφήνει πίσω του ας είναι περαστικό. Το μόνο που δεν μπορεί να φέρει πίσω είναι οι ψυχές που έφυγαν μαζί του νωρίς. Οι άδειες καρέκλες στα γιορτινά τραπέζια , τα κλειστά δώρα στα δέντρα και ο αβάσταχτος πόνος στις οικογένειές τους. Σε αυτές θα στείλουμε την σκέψη μας και την αγάπη μας με την ευχή να απαλύνει ο πόνος τους και να γίνει δύναμη.

Το 2022 να πάρει όσο περισσότερο πόνο μπορεί , όση δυστυχία και αρρώστια άφησε πίσω του το 21, και να φέρει φως , ελπίδα , υγεία, εσωτερική γαλήνη και ευημερία. Να σταθούμε ξανά όρθιοι και να δώσουμε τις αγκαλιές και τα φιλιά μας ελεύθεροι πια.

Να φύγουν όλων των ειδών οι μάσκες από τα πρόσωπά μας και να φανεί επιτέλους το χαμόγελο . Να γνωρίσουν και τα νεογέννητα τους παππούδες τις γιαγιάδες και τα πολύ κοντινά τους πρόσωπα.

Να ανταμωθούμε ξανά στα γλέντια και στα πανηγύρια στις γιορτές και στις χαρές.

Να ζήσουμε και να γράφουμε μόνο Ευτυχισμένες Στιγμές.

Από Μεγανήσι

Καλή Χρονιά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.