Κοπιάστε να φάμε ! Καλαμάρι φρέσκο γιουβέτσι με κριθαράκι

«Η εποχή του καλαμαριού έφτασε. Οι βάρκες ξαμολήθηκαν και τα ψυγεία εφοδιάζονται.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο θαλασσινό που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους.

Ένας από αυτούς λιγότερο συνηθισμένος είναι γιουβέτσι με κριθαράκι στο φούρνο.Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά. Δοκιμάστε το.

Υλικά:

4-5 φρέσκα καλαμάρια μεγάλα (όχι κλαρίνα)

1 πακέτο κριθαράκι χοντρό

1 κρεμμύδι μεγάλο

1καρότο μεγάλο

Λάδι

2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ (να το πιάσει και να κοκκινίσει)

Αλάτι

Πιπέρι

2-3 μπαχάρια

Κρασί ξηρό λευκό

Φέτα (προαιρετικά)

Μαϊντανό (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμού και βάζουμε μέσα το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε να κάψει.

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια προσεκτικά να μην σπάσει η μαυρή (το μελάνι). Τα κόβουμε στα 3.

Βάζουμε το λάδι να κάψει καλά και ρίχνουμε μέσα τα καλαμάρια να τηγανιστούν ελαφρά. Να πιουν το νερό τους και να ροδίσουν . Προσθέτομε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο το καρότο και τον πελτέ. Σβήνουμε με κρασί , Επειδή το καλαμάρι είναι γλυκό χρησιμοποιούμε ξηρό κρασί για να μην γλυκίσει πολύ το φαΐ.

Ρίχνω αλάτι-πιπέρι και το μπαχάρι.

Αφού πιει το κρασί του(θα αργήσει λίγο) προσθέτουμε ζεστό νερό. Να καλύψει καλά τα καλαμάρια.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Να μην λιώσει, να κρατάει λίγο.

Αδειάζουμε με προσοχή στο ζεστό ταψί τα καλαμάρια μαζί με το ζουμί και βάζουμε στο φούρνο. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το κριθαράκι. Το τσιγαρίζουμε ελαφρά και το ρίχνουμε στο ταψί με τα καλαμάρια. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό να το καλύψει και ανακατεύουμε δυο -τρεις φορές για να μην κολλήσει στον πάτο του ταψιού.

Σβήνετε το φούρνο μετά από 10 λεπτά περίπου.Ρίχνεται μέσα ένα παγάκι και ανακατεύετε Αφήστε το κριθαράκι να γίνει μόνο του με την θερμοκρασία του φούρνου για να μην λασπώσει..

Αν θέλετε προσθέστε μερικά κομμάτια φέτας και φύλλα μαϊντανού και ανακατέψτε .

Καλή σας όρεξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.