Κοπιάστε να φάμε… Σκομαΐδες, από την Ελένη Κονιδάρη (Πανούτσου) {Βίντεο}

Σε μια κουβέντα περί παραδοσιακών εδεσμάτων πληροφορήθηκα ότι τις καλύτερες σκομαίδες τις φτιάχνει η θειά- Ελένη. Στο Μεγανήσι φτιάχνουν πολλές γυναίκες αλλά δεν επιθυμούν την δημοσιότητα ή είναι δύσκολο να τις βρεις.

Την επόμενη μέρα το πρωί την επισκέφτηκα για να μάθω και να σας παρουσιάσω την συνταγή. Την βρήκα να πίνει το καφεδάκι της με την θειά-Γιούλα (Αρμούρη). Καθημερινή τους αγαπημένη συνήθεια. Πολύ πρόθημα δέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά της σκομαίδας .

Στο ψυγείο της είχε κρατήσει μερικές και μου τις κέρασε . Είχε επίσης μερικά φρέσκα σύκα από τα τελευταία της εποχής. Και έγιναν το δείγμα μας.

Σκομαίδες φτιάχνονται σε πολλά μέρη της Ελλάδος με διάφορες παραλλαγές. Οι Μεγανησιώτικες είναι τόσο όσο πρέπει απλές για να παραμένουν υγιεινές κρατώντας όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Το γλύκισμα που έχει τις ρίζες του βαθιά στην αρχαιότητα (Ετυμολογικά η λέξη συκομαγίς είναι σύνθετη από το σύκο και το μαγίς που σημαίνει πίτα (Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη). Συκόπιτα δηλαδή θα τη λέγαμε, αν δεν είχε διατηρήσει το αρχαϊκό της όνομα . Άλλωστε συκόπιτα λέγεται σε κάποιες περιοχές )Πηγή.cretangastronomy.gr

Δείτε στο Βίντεο την συνταγή

Συνταγή:

Δεν υπάρχουν ποσότητες στην συνταγή. Οι παλιές μαγείρευαν με το «μάτι» και με δοκιμή.

Θα χρειαστούμε:

Ώριμα άσπρα σύκα που είναι γλυκά. Μπορούμε να βάλουμε και μερικά μαύρα αλλά όχι πολλά.

Κονιάκ

Κανέλα

Γαρύφαλλο

Προαιρετικά:Ξηρούς καρπούς, σουσάμι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Μαζεύουμε τα σύκα όταν είναι ώριμα, συνήθως τον Αύγουστο . Κόβουμε τον μίσχο και τα ανοίγουμε στα τέσσεραα χωρίς το μαχαίρι να τα χωρίσει εντελώς. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί τα σκεπάζουμε με τούλι και τα αφήνουμε για δυο μέρες σε ένα σημείο που να τα χτυπάει ο ήλιος.

Μετά από δυο μέρες τα κόβουμε κομματάκια όσο πιο μικρά μπορούμε με ένα ψαλίδι κουζίνας.

Προσθέτουμε το κονιάκ και τα κανελογαρύφαλλα και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, μαλακιά.

Τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε ξανά σκεπασμένα με τούλι για άλλες δυο μέρες.

Τυλίγουμε μια μια τις σκομαίδες και τις διατηρούμε στο ψυγείο για πάνω από έναν χρόνο.

Ταιριάζει απόλυτα και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Τώρα που έρχονται γιορτές. Υπάρχουν συνταγές στο διαδίκτυο που γίνονται κει με ξερά σύκα.

Ευχαριστούμε πολύ τις κυρίες Ελένη και Γιούλα Κονιδάρη.

Καλή επιτυχία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.