Έφυγε ο Πρίγκιπας του λαϊκού τραγουδιού o «Ανεπανάληπτος» Τόλης Βοσκόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο «Άρχοντας της Πίστας» Τόλης Βοσκόπουλος, ένας καλλιτέχνης με φανατικούς θαυμαστές που βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες.

Ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός, ο Τόλης Βοσκόπουλος πέθανε το πρωί της Δευτέρας (19/7) σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια μουσική κληρονομιά που καθιστά το στίγμα του στη λαϊκή σκηνή ανεξίτηλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σπουδαίος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς.

Ο ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών νοσηλευόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και σε επτά ημέρες, στις 26 Ιουλίου θα γιόρταζε τα γενέθλιά του. Όπως είχε γίνει γνωστό, αντιμετώπιζε ένα χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα.

Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του ιδιαίτερου προσωπικού του στυλ και του τρόπου ερμηνείας, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν «Πρίγκιπα» ή «Άρχοντα της πίστας» και τον ακολουθούσαν ό,τι και αν έκανε καλλιτεχνικά. Όπως λένε χαρακτηριστικά «τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου». Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τον λαϊκό κόσμο των εργατικών συνοικιών, μέχρι την οικονομική ελίτ των εφοπλιστών, και βέβαια τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει: «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του).

Κάτι που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι ο πόθος του Βοσκόπουλου ήταν να γίνει ηθοποιός: «Εγώ ηθοποιός ήθελα να γίνω» είχε δηλώσει πριν τρια χρόνια σε συνέντευξή του για τη συμμετοχή του στη θεατρική παράσταση «Μαριχουάνα Στοπ». «Με στεναχωρεί που μόνο τραγουδάω και δεν παίζω στην παράσταση» πρόσθεσε. Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του είχε και αυτός ξεχωρίσει το υποκριτικό ταλέντου του Βοσκόπουλου: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Κατά περιόδους είχε γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ» το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

Τόλης Βοσκόπουλος: Η πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα

Ο Τόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (έχει 11 αδελφές). Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα» του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Άγωνία» τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Έχει ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το μαγαζί.

Έχει ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το μαγαζί.

Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με το μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλο τους.

– Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

– Το 2005 τραγούδησε σε 5000 άτομα στο φρούριο της Κέρκυρας και τα έσοδα από τη συναυλία πήγαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

– Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που αποτέλεσε το talk of the town της χρονιάς.

– Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια συγκινητική συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο τραγούδησε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς για να καταφέρει να εισέλθει μιας και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον δήμο Πειραιά για τη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι: «τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις» δηλώνει ο Τόλης Βοσκόπουλος. Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί του ο Μίμης Πλέσσας ο οποίος δήλωσε: «δεν έκανα τίποτε άλλο από το να χειροκροτώ ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνη».

Η συνάντηση αυτή των δυο καλλιτεχνών στη σκηνή μετά από 40 χρόνια ήταν μόνο η αρχή αφού τον χειμώνα του ιδίου έτους ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «και να που ξανασυναντιόμαστε» σε γνωστό νυχτερινό κέντρο των Αθηνών.

Ο συνθέτης Τόλης Βοσκόπουλος

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: ΔούκισσαΜαρινέλλαΣτράτος ΔιονυσίουΑντώνης Ρέμος. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.

Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο «Αποκοιμήθηκα» το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Ο συνθέτης Τόλης Βοσκόπουλος

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: ΔούκισσαΜαρινέλλαΣτράτος ΔιονυσίουΑντώνης Ρέμος. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.

Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο «Αποκοιμήθηκα» το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος πάντα πίστευε στο υποκριτικό του ταλέντο. Μόνον που δεν βρήκε την αντίστοιχη υποστήριξη από τον χώρο κι έτσι στις περισσότερες από τις ταινίες που έπαιξε του έδιναν μικρούς ρόλους, εκτιμώντας κυρίως τις φωνητικές του δυνατότητες. Μπαίνοντας πια επισήμως στο τραγούδι «πήρε μαζί και τον ηθοποιό Βοσκόπουλο», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος και γι΄αυτό οι εμφανίσεις του διέθεταν πάντα μια θεατρικότητα.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος και οι έρωτες της ζωής του

Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του Τόλη Βοσκόπουλου με την τραγουδίστρια Δούκισσα, με την οποία ήταν και παρτενέρ επί σκηνής, αλλά και με τη Ζωή Λάσκαρη.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960 – 1965), ύστερα τη Μαρινέλλα (1973 – 1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου (1990 – 1996) και την ηθοποιό, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με τη Γκερέκου έκανε μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Δισκογραφία

1967 – «Αναμνήσεις»

1968 – «Αγωνία»

1970 – «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά»

1970 – «Σε ικετεύω»

1971 – «Μια αγάπη»

1972 – «Στιγμές αγάπης»

1972 – «Στοιχηματίζω»

1972 – «Τόλης Βοσκόπουλος»

1973 – «Αγόρι μου» (Συνθέτης 4 τραγουδιών)

1973 – «Ας είμαστε ρεαλιστές»

1974 – «Μαρινέλλα Βοσκόπουλος»

1974 – «Εγώ κι εσύ»

1975 – «Εγώ τι έχω και τι θα ‘χω»

1976 – «Άλλη μια φορά» (Συνθέτης 3 τραγουδιών)

1976 – «Όταν τραγουδώ»

1976 – «Σμυρνέϊκα και Λαϊκά»

1977 – «Είναι το κάτι που μένει»

1977 – «Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν»

1978 – «Τραγούδα θεατρίνε»

1979 – «Μέρα νύχτα παντού»

1980 – «Τόλης Βοσκόπουλος 80»

1981 – «Για όλους» (Συνθέτης 9 τραγουδιών)

1981 – «Καρδιά μου μόνη»

1982 – «Δε θέλω να θυμάμαι»

1983 – «Είσαι δικιά μου»

1984 – «Περασμένες μου αγάπες»

1985 – «Αυτά που τραγουδήσαμε» (Συμμετοχή 3 τραγούδια)

1985 – «Τότε» (επανακυκλοφορία)

1985 – «Τώρα»

1985 – «Τα Λαϊκά της νύχτας» (Συμμετοχή 5 τραγούδια)

1986 – «Αμέτρητα γιατί»

1987 – «16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου»

1987 – «Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι»

1988 – «Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του»

1989 – «Μεγάλες Ερμηνείες»

1989 – «Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2»

1990 – «Για πάντα

1990 – «Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα

1990 – «Όλη η αλήθεια»

1990 – «Επιτυχίες Α΄προβολής»

1991 – «Στάζεις έρωτα»

1992 – «Εγώ κι εσύ»

1993 – «Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες»

1993 – «Κοντά σου εγώ»

1994 – «Τα κλασικά του Τόλη»

1995 – «Ανεπανάληπτος»

1995 – «Τα Ερωτικά»

1995 – «Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 – 1971»

1996 – «16 Ζεϊμπέκικα»

1996 – «Μάτια φεγγάρια»

1996 – «Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια»

1997 – «Εγώ αγαπώ μόνο μία»

1998 – «Ήρθες σαν όνειρο»

1999 – «Η νύχτα γέμισε με φως»

2000 – «Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του»

2000 – «Τα Ερωτικά»

2001 – «Live 2000 – 2001»

2002 – «Η σωστή απάντηση»

2000 – «Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2»

2002 – «Τραγουδά Βοσκόπουλο»

2003 – «Καλή σου τύχη»

2003 – «30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)»

2005 – «Αντίθετο ρεύμα»

2006 – «Αναμνήσεις» (Συλλογή 4 Cd)

2006 – «14 Μεγάλα τραγούδια»

2006 – «Ανθολογία 1970-2001» (Συλλογή 4 Cd)

2006 – «Στης ζωής μου τις στράτες» (2 Cd Live & Studio)

2007 – «Να με κοιτάς στα μάτια»

2007 – «Χρυσή δισκοθήκη»

2008 – «Στο πέρασμα του χρόνου»

2008 – «Χρυσή δισκοθήκη Νο 2»

2009 – «60 Μεγάλες Επιτυχίες» (4 Cd)

2009 – «Το λαϊκό τραγούδι Νο 7»

2009 – «Τόλης Βοσκόπουλος»

2009 – «Οι Μεγάλες Επιτυχίες» (3 Cd)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

– «Αναμνήσεις» (Δούκισσα)

– «Αγόρι μου» (Δούκισσα)

– «Εγώ κι Εσύ» (Μαρινέλλα)

– «Μαρινέλλα-Βοσκόπουλος» (Μαρινέλλα)

– «Σ’ αγαπώ» (Μαρινέλλα)

– «Η Αγάπη είναι Ελέφαντας» (Αντώνης Ρέμος)

– «Η Αγάπη Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία» (Γιώργος Λεμπέσης)

– «Μια γυναίκα φταίει» (Βασίλης Καρράς)

– «Ελλάδα γειά σου» (Βασίλης Σαλέας)

– «Της ψυχής μου τα κρυμμένα» (Μανώλης Καραντίνης)

Φιλμογραφία

– «Tρεις κούκλες κι εγώ» (1960) …. κομφερανσιέ σε νυχτερινό κέντρο

– «Mεσάνυχτα στη βίλλα Νέλλη» (1963)

– «Kάτι να καίει» (1963) …. Πέτρος (τραγούδι)

– «Ο Γιάννης τα’ κανε θάλασσα» (1964) …. Λάκης

– «Ένας ζόρικος δεκανέας» (1964)

– «Ήταν όλοι τους κορόιδα» (1964)

– «Ο θαλασσόλυκος» (1964)

– «Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του» (1964) …. Γιώργος Αναγνώστου και Ρωξάνη Αργυροπούλου

– «Τ’ αδέλφια μου» (1966) …. Μανώλης Καρδάσης (και συνθέτης)

– «Συντρίμμια τα όνειρά μας» (1967) …. Tάκης Ρώτας (και συνθέτης, τραγουδιστής)

– «Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου» (1968) …. Δημήτρης

– «Mείνε κοντά μου, αγαπημένε» (1968) …. Αλέξης Βαλίδης

– «Kαταραμένη ώρα – Τραγούδησέ μου μανούλα» (1968) …. τραγουδιστής

– «Eλπίδες που ναυάγησαν» (1968) …. Γιώργος Πατέλης

– «Αγωνία» (1969) …. Αλέξης Καρνέζης

– «Σε ικετεύω αγάπη μου» (1970) …. Μάνος Φωτίου

– «Το όνειρο της Κυριακής» (1970) …. Άγγελος Κομνηνός

– «Aναστενάζουν οι πενιές» (1970) …. Νίκος Τερζής

– «Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή» (1971) …. Στέφανος

«Μαριχουάνα στοπ» (1971) …. Τόλης Βοσκόπουλος

– «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» (1971) …. Βαντάρ

– «O άγνωστος εκείνης της νύχταςω (1972) ….. Κυριάκος Λιάπης – Άρης Καίσαρης

– «Η αγάπη είναι ελέφαντας» (1999)

Πηγή: News 24/7

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.