Στιγμές Απρίλη – Μάη ’21

Μέσα σε δύο στιγμές έφτασε το καλοκαίρι. Απρίλης και Μάης πέρασαν τόσο γρήγορα που δεν καταλάβαμε πότε μπήκαν και πότε φύγανε.

Άλλαξαν πολλά μέσα σε αυτό το διάστημα. Ένας ακόμα χειμώνας έφυγε μαζί τους. Ένας δύσκολος άχαρος γκρίζος χειμώνας που θα θυμόμαστε για χρόνια. Που άφησε πίσω ανοιχτές πληγές. Κι αυτές θα φανούν όταν βγούμε πια από τη φυλακή μας. Ακόμα μελετάμε τα σημάδια….Στο τέλος θα έρθει ο λογαριασμό που λέει ο λαός. Πληγωθήκαμε,απομονωθήκαμε,αρρωστήσαμε,τρομάξαμε,και γονατίσαμε οικονομικά….Από την άλλη θυμώσαμε,δυσπιστήσαμε,εξοργιστήκαμε και αφεθήκαμε. Και περιμέναμε το Πάσχα να πάρουμε μικρές ανάσες. Να δούμε φίλους , να ανταμώσουμε,να γιορτάσουμε ,να δουλέψουμε….Επικεντρωθήκαμε στις καθημερινές ειδήσεις που την μια μας άνοιγαν τους δρόμους και την άλλη μας έκλειναν. Μπήκαμε έτσι στον Απρίλη με αυτή την ελπίδα .

Ανάλογα πια κυλούσαν οι ώρες μας μέσα στη μέρα που μεγάλωνε και ζέσταινε και ομόρφαινε τον τόπο. Η άνθιση έφτιαξε κάδρα με τα πιο όμορφα χρώματα κι οι μυρωδιές ανάσταιναν.

Σε στεριά θάλασσα και ουρανό. Από την αυγή μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν ακριβώς την εικόνα και οι φωτογραφίες δεν μεταφέρουν το συναίσθημα. Γλύκαναν τη απομόνωσή μας μας που όσο πλησίαζε το Πάσχα γίνονταν όλο και πιο αφόρητη.

Μέσα στην ελπίδα και την ψευδαίσθηση της ελευθερίας ,της αντάμωσης και της γιορτής κρεμασμένοι από τα χείλια των ειδικών ξεκίνησαν οι Μεγανησιώτες να προετοιμάζονται. Μέχρι που η απόφαση μας έκοψε την όρεξη. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό είπαν… μαζέψαμε τότε το μυαλό μας και κάτσαμε πάλι στη γωνιά μας.

Οι μέρες έφευγαν γρήγορα και το νησί ακολουθούσε στο ρυθμό τους. Η αστυνόμευση και ο φόβος στη θέα του περιπολικού μεγαλύτερος από ποτέ. Τα πρόστιμα έπεφταν για οποιοδήποτε λόγο. Κάποιος πλήρωσε τις νύφες (δυο για την ακρίβεια ) πολύ ακριβά κι άλλοι τη γλύτωσαν μόνο με ένα τρακοσάρι. Μάσκες ζώνες κτεο διπλώματα κ.λ.π μπήκαν όλα μαζί σε ένα τσουβάλι. Αρκεί να επιτευχθεί το ζητούμενο που μάλλον ήταν τελικά η τιμωρία…. Και όλοι οι ¨»τιμωρημένοι» άνθρωποι ενήλικες… Ώρες πολλές κάθε μέρα απασχολούσε τις κουβέντες των Μεγανησιωτών η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Ο καθένας προσπαθούσε να αντιδράσει με τον τρόπο του σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων. Άλλοι το έπαιζαν επαναστάτες, μερικοί ετοίμαζαν την απολογία τους σε περίπτωση που… Κάποιοι έκαναν ευθεία επίθεση στην «εξουσία» παίρνοντας και το ρίσκο. Εξαγριωμένοι με την κατάσταση που θύμιζε άλλες εποχές. Εκεί είναι που νοιώσαμε στέρηση ελευθερίας και μόνο. Για να μην είμαστε άδικοι και αχάριστοι απέναντι στους ανθρώπους της πόλης που βίωναν πολύ πιο άσχημα τα πράγματα.

Σε εμάς ο κορωνοιός έφερε περισσότερη μοναξιά, νέους φόβους, απομόνωση και οικονομικά προβλήματα.Είχαμε όμως καθαρές ανάσες, ανοιχτούς δρόμους και γαλαζοπράσινους ορίζοντες.Κι έτσι πέρασε… Με άπλετο χρόνο στη διάθεσή μας και χωρίς να μας βιάζει τίποτα ολοκληρώνονταν οι ανακαινίσεις και οι προετοιμασίες στις καφετέριες κυρίως που θα άνοιγαν την δεύτερη μέρα του Πάσχα. Ήταν όμως ακόμα Απρίλης και περισσότερος ζεστός από ποτέ.

Οι περίπατοι άρχισαν να γίνονται βουτιές …είχαν ξυπνήσει και τα φίδια…

Το νησί αλλάζει όψη και ετοιμάζεται για το Πάσχα. Καθαρίζεται και ασπρίζεται .Εργάτες και εργάτριες με αυτοσχέδια καροτσάκια ρίχνονται στη μάχη της πευκοβελόνας του χόρτου και του πλαστικού. Οι νοικοκυρές πρόσθεταν τις τελευταίες πινελιές ,έφτιαχναν αυλές φύτευαν νέα λουλούδια

Οι τελευταίες μέρες του Απρίλη έφεραν τη μεγάλη εβδομάδα κι εκεί φάνηκε να αλλάζει κάτι σε σχέση με το περσινό Πάσχα. Δεν ήμασταν τελείως μόνοι φέτος. Δειλά δειλά και με την δυνατότητα που έδινε ο νόμος ήρθε κόσμος στο νησί. Κάποιο δεν τα κατάφεραν και ή που γύρισαν πίσω ή που δεν τόλμησαν καν. Κάτι κινήθηκε…Οι απουσίες όμως ήταν περισσότερες.

Η μεγάλη εβδομάδα και ο εκκλησιασμός έγινε κανονικά με τους πιστούς να ακολουθούν το κάλεσμα της καμπάνας . Ένιωθες ξανά εκείνη την ανατριχίλα και το ιερό δέος που σε διαπερνούσε τέτοιες άγιες μέρες. Ο επιτάφιος έκανε βόλτα γύρω από την εκκλησία και το κάψιμο του Ιούδα έγινε συμβολικά. Χωρίς προκλήσεις και με προσοχή με μια μικρή φωτιά να ανάβει στη μέση του δρόμου στο Κατωμέρι…

Δεν ακούσαμε δυστυχώς Λάζαρο και Πάθη του Χριστού από καμιά παιδική φωνούλα. Δεν είδαμε καλαθάκι στο δρόμο παρά μόνο κάποια σαν διακοσμητικά.

Η Ανάσταση του κυρίου ήρθε μαζί με τον Μάη , που δεν τον καταλάβαμε καν. Δεν τον υποδεχτήκαμε με βάζα και λουλούδια όπως κάναμε κάθε χρόνο, τον καλωσορίσαμε όμως με βεγγαλικά και βαρελότα αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη. Σε αυτά δεν θα μας βάλει κανένας φρένο. Και όπως κάθε χρόνο το Βαθύ είχε ξανά την πρώτη θέση στο θέαμα. Και αφού φάγαμε τη μαγειρίτσα μας και ακούσαμε λίγη μουσική από την τηλεόραση πήγαμε σιγά σιγά για ύπνο….

Η τηλεόραση αυτό το διάστημα μας έγινε συνήθεια περισσότερο από ποτέ. Ήταν η παρέα μας, τα μπουζούκια μας,η χαλάρωση και το ξέσπασμά μας . Ο καφές μας το γήπεδο το σινεμά…

Μεγάλωναν τα απογεύματά μας κι εμείς χάναμε τα πρώτα λεπτά , μπερδεμένοι ακόμα από τη θέση του ήλιου. Μάης πια…

Η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε την Τετάρτη του Πάσχα και παρέτεινε κι άλλο τις πασχαλινές διακοπές και την παραμονή του κόσμου στο νησί. Φαίνεται όμως ότι όλοι είχαν «γκώσει» από το κρέας και το αρνί ήταν ακόμα ζωντανό μέσα τους δεν γιορτάστηκε όπως συνήθως με ψησταριές και μπίρες. Η θάλασσα τράβηξε τον κόσμο και ο καυτός ήλιος τον οδήγησε εκεί.

Ζεστή για μένα η θάλασσα παταούδι για τους άλλους που δεν άντεξαν όμως τον πειρασμό και βούτηξαν Κρίμα να φτάσεις ως εδώ και να γυρίσεις άβρεχος στην Αθήνα.

Η Κυριακή ήταν η μέρα του Τάσου της Αναστασίας της Νατάσας και της της Ορθοδοξίας. Όσοι γιόρτασαν το έκαναν χαλαρά και στα σπίτια.

Δευτέρα του Πάσχα και φτου ξελευτερία για όλους . Ανοιχτές οι καφετέριες και τα μπαράκια. Χωρίς μουσική και με ωράριο λειτουργίας μέχρι τις έντεκα.

Και ξαφνικά έβλεπες κόσμο να έρχεται από παντού και οι καφετέριες γέμισαν. Όλοι μας είχαμε τόσο πολύ ανάγκη ένα καφέ σε γυάλινο ποτήρι και σε καρέκλα. Και όσα ξενύχτια δεν έκαναν κάποιοι τα έκαναν μαζεμένα μέσα σε ένα μεσημέρι . Πιάτα και ποτήρια καρέκλες στην θάλασσα. Εκεί, στη μέση του δρόμου Ο ένας πέταγε και ο άλλος μάζευε . Το αυστηρό ωράριο μέχρι τις 11:00 δεν τους άφησε να ξενυχτίσουν αλλά αυτοί μέχρι τότε ήταν ήδη τζόρα και τους έδιωξαν πριν νυχτώσει. Ήπιαν μέθυσαν χόρεψαν …γιόρτασαν . Οι Γιώργηδες τα ‘καναν όλα….

Του Αι Γιωργού γιορτάζει το Σπαρτοχώρι και σήμερα πια τίποτα δεν θυμίζει εκείνη την παλιά γιορτή του Αη Γιώργη που άστραφτε και βρόνταγε το χωριό από τα λούσα και τα κλαρίνα. Που μοσκοβόλαγε παντού αρνί και κοκορέτσι και καλό φαΐ.

Στο μεταξύ ταβέρνες και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Σιγά σιγά πήγαινε το πράγμα. Μη μας έρθει κι απότομα η τόση ελευθερία. Εξάλλου δεν είχε και νόημα αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έχει φανεί ούτε κατάρτι και οι ξένοι κυρίως οι Άγγλοι ακύρωσαν ο ένας μετά τον άλλον. Το κλείσιμο του Ισθμού επίσης μεγάλο εμπόδιο για τα μεγάλα σκάφη. Και για φλοτίλες ούτε συζήτηση ακόμα.

Λίγο πριν τα μέσα του μήνα η αλλαγή του σκηνικού άρχισε να δρομολογείται για να ολοκληρωθεί με το άνοιγμα των εστιατορίων, των νομών και τη άρση απαγόρευσης απόπλου . Και από τη μια στιγμή στην άλλη όλα έγιναν καλοκαιρινά.

Ελεύθεροι πια οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν. Άλλοι με μάσκες και άλλοι χωρίς. Μια παράξενη συγκρατημένη ελευθερία που δεν έχεις συνηθίσει. Κότερα στα λιμάνια, φουσκωτά από Λευκάδα, κι οι ξένοι που εμφανίστηκαν ξαφνικά και γέμισαν τους δρόμους με ποδήλατα, τις παραλίες με βαρκάκια τα τραπέζια στα εστιατόρια και τα καφέ με λαπ τοπ. Από πού ήρθαν όλοι αυτοί ξαφνικά; Παράξενο.

Μην φανταστείτε φυσικά μια εικόνα καλοκαιρινής Μεγανησιώτικης νύχτας…Έχουμε δρόμο ακόμα για αυτό. Έσπασε όμως η σιωπή άναψαν ξανά τα φώτα και άρχισε σιγά σιγά να βγαίνει το πρώτο μεροκάματο.

Ο Μάης φτάνει στο τελευταίο δεκαήμερο. Η ένωση των Επτανήσων πέρασε απαρατήρητη από δω προφανώς λόγω covid. Ακόμα όμως τρώμε γλυκά από τους Κωσταντίνους τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες. Πολλές γιορτές ο Μάης και μαζεμένες. Να στείλουμε κι εμείς τις ευχές μας σε όλους.

Στον Τάσο και την Αναστασία,στον Γιώργο και στη Γιωργία, στην Ειρήνη, στο Ζώη και στη Ζωή,στους Πάνους του Σπαρτοχωριού. Στον Θωμά και στη Θωμαή.

Στον Κωνσταντίνο την Κωνσταντίνα και την Ελένη. Χρόνια πολλά σε κάθε σπίτι…

Πολλές ευχές επίσης και στα» παιδιά» του Απρίλη και του Μάη.

Και τέλος χρόνια πολλά σε όλες τις μανάδες του κόσμου και στις δικές μας ιδιαίτερα.

Στο μεταξύ διάφορα απρόοπτα και μη, διαταράσσουν για λίγο ή πολύ τις καθημερινές μας στιγμές. Υπηρεσίες μπαίνουν αιφνιδιαστικά για ελέγχους. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στην Βασιλική , κι ένας ένας με την σειρά του θωρακίζεται. Μαγαζιά περνάνε σε άλλα χέρια κι άλλα νέα ετοιμάζονται. Οι πάγκοι των σουπερ μάρκετ (σημάδι θερινής σαιζόν) γέμισαν με εξωτικά φρούτα και κάθε είδους λαχανικά και τα ψυγεία των παγωτών μπήκαν στη πρίζα.Δικαστικές διαμάχες εξελίσσονται, δίκες αναμένονται και νέα κατηγορητήρια έρχονται. Η λέξη εισαγγελέας ακούγεται πολύ συχνά και από στόματα που δεν πρέπει… Ο υπουργός περιβάλλοντος Αμυράς μας επισκέφτηκε για να μας καθησυχάσει ότι θα βρεθεί λύση για τα χωράφια μας. Με συνοδεία λίγων ατόμων και υποδοχή πολύ περισσοτέρων από το επιτρεπόμενο όριο…(αυτά έβλεπε κι ο κοσμάκης που πλήρωνε τα πρόστιμα και φώναζε)…

Μικροατυχήματα (ευτυχώς) δεν έλειψαν και η Θεοδώρα με τον Νίκο , οι γιατροί μας, έραψαν με την ψυχή τους Άλλος ανεβάζει πίεση και άλλος κατεβάζει. Οι Χάριτες της πλατείας και της παραλίας αντάμωσαν ξανά και πήραν τη θέση τους στο πιο ψηλό σκαμπό και στη γνωστή παραλία.

Όλοι και όλα επιστρέφουν σιγά σιγά και μαζί τους έρχεται ο πρώτος διάσημος επισκέπτης για το Καλοκαίρι του 2021. Ναι, είναι γεγονός …Ο Λάκης Γαβαλάς μας έκανε ποδαρικό φιλοξενούμενος σε πολυτελές σκάφος. Καλά αρχίσαμε…Μπράβο μας.

Ένα μεγάλο μπράβο στην μικρή Αντζελί και στους γονείς της για την πράξη αγάπης που έκανε. Η μικρή έκοψε τα πανέμορφα πλούσια μαλλιά της και τα δώρισε για να γίνουν περούκα για παιδιά που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι το δεύτερο κοριτσάκι στο Μεγανήσι και ευχόμαστε το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν και άλλα. Μπράβο Αντζελί. Και με κοντό μαλλί είσαι πανέμορφη. Πάντα θα είσαι η Ραπουνζέλ των φίλων σου που θα φοράνε τα μαλλάκια σου…

Μέσα σε όλα αυτά δεν έλειψαν και τα κοινωνικά γεγονότα.Ευχάριστα, δυσάρεστα και …πρωτότυπα.

Μια μεγάλη απώλεια για το Μεγανήσι ήταν ο θάνατος του Θεοδόση Μπεκόπουλου. Ενός ανθρώπου που άφησε γερά χαραγμένο στον τόπο και στη μνήμη μας το πέρασμα του. Ένας άξια και δικαιωματικά δημότης που μόνο έδωσε σε αυτό το τόπο. Ανιδιοτελής ρομαντικός,αρχοντικός και δοτικός άνθρωπος που πρόσφερε απλόχερα. Τις γνώσεις,την βοήθεια και την συμπαράσταση του. Το μόνο ίσως που ζητούσε ήταν αγάπη … «Το πιο πολύτιμο είναι να παίρνεις αγάπη …όλα τα άλλα δεν έχουν καμία αξία « είχε πει ο ίδιος στην βράβευση του για την ανιδιοτελή προσφορά του από το Σύλλογο Μεγανησιωτών. Και η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι δεν τον αγάπησαν.

Κι εδώ θέλω να κάνω μια πρόταση στους διοικούντες αυτό το τόπο και στο σύλλογος Γονέων. Ο δρόμος που περνάει μπροστά από το γυμνάσιο -λύκειο να πάρει το όνομα του. Οδός Θεοδόση Μπεκόπουλου. Αυτόν το δρόμο πήρε πολλές φορές για να τιμήσει και να στηρίξει οικονομικά τα Μεγανησιωτόπουλα που αρίστευσαν κάθε χρόνο. Ακόμα κι όταν οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και το κοφτερό μυαλό του θόλωσε φρόντισε να είναι πιστός στην υπόσχεση που έδωσε στα παιδιά.

‘Αγια η ψυχή του και αιώνια η μνήμη του.

Κηδείες είχαμε και νωρίτερα χρονικά. μέσα στον Μάη

Τον Απρίλη έχασε την μάχη με τον κορωνοιό η Κωνσταντίνα (Ντία )Σκλαβενίτη και η κηδεία της έγινε στην Αθήνα.

Τον Μάη και μέσα στις μέρες του Πάσχα έφυγαν από τη ζωή πλήρη ημερών,

Η Παναγιώτα Καλλίνικου (Κατωμέρι) και

Ο Πανοζώης Αθανίτης (Σπαρτοχώρι) . Η κηδεία τους έγινε στο Μεγανήσι.

Βαφτίσεις

Η Έρση Αυγερινού και ο Κώστας Φρέσκος βάφτισαν τα παιδάκια τους. Η μικρή πήρε το όνομα της γιαγιάς Άννα-Μαρία και ο μικρός ονομάστηκε Αλέξανδρος

Η Χριστίνα Αυγερινού και ο Βασίλης Δάγλας βάφτισαν τον γιό τους Φώτη.

Γέννες δεν έπεσαν στην αντίληψη μας . Αν μας διέφυγαν συγχωρήστε μας και ενημερώστε μας.Από την άλλη έχουμε πολλά νέα παιδάκια έρχονται στον κόσμο. άλλα σύντομα και άλλα αργότερα. Με το καλό κορίτσια ….με ένα πόνο και γερά μωρά.

Γάμο στο νησί…είχαμε και… δεν είχαμε…

Το τελευταίο Σ/Κ φεύγει με ένα έντονο τριήμερο τουριστικής δραστηριότητας. Η Κυριακή όμως μας γύρισε στα ίδια. Έτσι ξαναπήρε θέση η ορχήστρα που από τότε παίζει»κλαρίνο»μέχρι το επόμενο Σουκού. Έτσι πάει από δω και πέρα παιδιά. Ψυχραιμία. Οι ακυρώσεις των Άγγλων δεν είναι καλό σημάδι. Από την άλλη …την υγειά μας νάχουμε.

Μαζί φεύγει κι ο Μάης, ο χειμώνας και η άνοιξη της φετινής χρονιάς.

Καλό καλοκαίρι λοιπόν και επίσημα. Καλή σαιζόν, καλές διακοπές και καλή αντάμωση στο νησί. Με υπομονή, αισιοδοξία και κυρίως covid-Free.

Σας περιμένουμε όλους.

Κι εδώ θέλω να στείλω τους χαιρετισμούς μου και πολλές ευχές στους Μεγανησιώτες που μας παρακολουθούν καθημερινά και μας επισκέπτονται για να μάθουν τα νέα από το νησί μας στην Αφρική,στην Αμερική στην Αυστραλία στον Καναδά στις Βρυξέλλες, στη Φιλανδία στη Σουηδία και στη Γαλλία . Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και την στήριξή σας στη σελίδα μας. Πολλά φιλιά σε όλους από το Μεγανήσι σας.Να ξέρετε ότι τα… συναισθήματα… είναι αμοιβαία.

Καλή αντάμωση…

Αυτά συνέβησαν, αυτά ζήσαμε κι αυτά μας έμειναν από τις Στιγμές του Απρίλη και του Μάη στο νησί που για λόγους υποχρεώσεων και γιορτών δημοσιεύονται μαζί. Να προλάβω όσους θα σκεφτούν γιατί οι φωτογραφίες είναι από Βαθύ, θέλω να σας πω ότι αυτή την περίοδο είναι λίγο δύσκολο να έχω προσωπικό υλικό από όλο το νησί. Είναι καλοδεχούμενες και θα με βοηθούσαν πολύ και οι δικές σας φωτογραφίες. Κάποιες σε αυτό το άρθρο είναι φίλων από το fb , και κάποιες άλλες σταλμένες από εσάς. Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εμείς μέχρι να τα πούμε ξανά …να είμαστε όλοι καλά.

Από Μεγανήσι Καλό βράδυ…Καλό μήνα και κυρίως καλό καλοκαίρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.