Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: Καταγγελία για την «Μπακαλάρος Κατασκευαστική ΑΕ» για τα έργα σε Νυδρί και Μεγανήσι

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, emailergatlef@otenet.gr

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΝΥΔΡΙΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΣΤΟ ΝΥΔΡΙ!

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας, την Τρίτη 11 Μαΐου πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Νυδριού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας για τους εργάτες και κατοίκους, αφού το έργο είναι μέσα σε κατοικημένη περιοχή, στο κέντρο του Νυδριού. Επίσης, για τις συνθήκες που εργάζονται οι εργάτες του έργου. Το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις τραυματισμών κατοίκων, άλλες ελαφρύτερες άλλες σοβαρότερες. Αποδείχθηκε ότι μέτρα ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο είδος του έργου και στο χώρο που εξελίσσεται, δηλαδή μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Είναι γνωστά τα «κόλπα στην πιάτσα» με τις μεγάλες εκπτώσεις που δίνουν οι εργολάβοι για να πάρουν τα έργα που μεταφράζονται σε ελλείψεις βασικών μέτρων προστασίας, σε συνεργεία με λίγους εργάτες και ατέλειωτες υπερωρίες. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν σε κόστος από τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και σε μεροκάματα. Από την άλλη, βρίσκουν διάφορους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους λόγους για καθυστερήσεις, που μεταφράζονται σε κέρδη για την τσέπη τους και αγανάκτηση για όσους περιμένουν να τελειώσουν τα όποια έργα. Κι έτσι καταλήγουν ολόκληρες περιοχές να εξαρτώνται από τις ορέξεις των εργολάβων. Ποιοι νομίζουν πως είναι αυτοί που απειλούν ότι θα «παρατήσουν το έργο όπως είναι» κρατώντας σε ομηρία το Νυδρί;

Το συγκεκριμένο έργο στο Νυδρί, άρχισε τον Οκτώβρη του 2019, με το τέλος της σεζόν, και έπρεπε να να έχει τελειώσει στα μέσα Δεκέμβρη του 2020.Η πανδημία ήταν τοκαλύτερο πλυντήριο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και για τον εργολάβο για να επικαλεστούν διάφορες δυσκολίες, να παρατάνε στη μέση το έργο και να ρίχνουν την ευθύνη στο ότι δε βρίσκουν εργάτες ή χίλιες δυο άλλες δυσκολίες.

Με το ελάχιστο προσωπικό που ξεκίνησε τις εργασίες η εταιρία, γιατί δεν φρόντισε να παραδώσει ολοκληρωμένο έστω το μισό, συνεχίζοντας αργότερα το φθινόπωρο, παρά έσκαψε ολόκληρο το δρόμο; Φτάνοντας, τελικά, να εκβιάζει με παρατάσεις τους κατοίκους που περιμένουν την ολοκλήρωση του έργου για να ανοίξουν τα καταστήματα τους.Μια σειρά εργασίες ακόμα και στο σπίτι του να κάνει κάποιος, πχ να φτιάξει την αυλή του, θα χρειαστεί ένα σωρό εργάτες, όχι όταν μιλάμε για έργο που αφορά όλο το κέντρο του Νυδριού και με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός που προκάλεσε τη μεγάλη αγανάκτηση όλων των κατοίκων ότι πριν 2-3 μήνες περίπου δούλευαν 3 άτομα στο έργο. Αυτή η κατάσταση, η αγανάκτηση των κατοίκων, ανάγκασε εργολάβο και Περιφέρεια «να βρουν» εργάτες.  Παρόλα αυτά οι άθλιες εργασιακές συνθήκες για όλους δεν άλλαξαν και πολύ. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς, σε ερώτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο, φρόντισε να καλύψει τον εργολάβο δικαιολογώντας όλες του τις επιλογές.

Μεγάλες ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχει και η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων που είναι κύριος του έργου. Ήταν και είναι εμφανήςη αδιαφορία για τις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν σε όλο τον χώρο του εργοταξίου.Σε ένα πολυδιαφημισμένο έργο η ασφάλεια όλων είναι σοβαρό ζήτημα που αφορά το σύνολο των κατοίκων του Νυδριού και δεν μπορεί να αφήνει παγερά αδιάφορη την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων.Τώρα, η ΠΕ Λευκάδας και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως κύριοι και επιβλέποντες του έργου, ώστε να εξασφαλιστούν τα μέτρα προστασίας για εργάτες και κατοίκους. Να σταματήσουν τα «χαϊδέματα» στον εργολάβο, και να προσληφθούν τώρα οι απαραίτητοι εργάτες ώστε να τελειώσει το έργο σύντομα, και με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, για να ανοίξουν τα καταστήματα.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στο Μεγανήσι, όπου ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει αναλάβει το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης ανάμεσα στα χωριά Κατωμέρι και Σπαρτοχώρι. Οι ελάχιστοι εργάτες που έχει δε φτάνουν να προχωρήσει το έργο. Με αυτές τις συνθήκες που επέλεξε ο εργολάβος να προχωρήσει το έργο αφήνει σχεδόν κάθε μέρα το Σπαρτοχώρι χωρίς νερό. Αλλά και στο δρόμο στο Σπαρτοχώρι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη σύνδεση του χωριού.

Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση: λόγο για το τι θα γίνεται και πως θα γίνονται οι εργασίες στο έργο αλλά και στους χώρους δουλειάς θα έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, οι εκπρόσωποι τους. Και αυτό αφορά τους εργασιακούς χώρους όλων των κλάδων. Αυτές οι εργασιακές συνθήκες μεσαιωνικής γαλέρας δε θα συνεχιστούν! Οι εργάτες θα εργάζονται με αξιοπρέπεια όπως τους αξίζει! Δε θα θησαυρίζουν οι εργοδότες στις πλάτες των εργατών και αυτοί θα πρέπει να σκύβουν το κεφάλι και να λένε κι ευχαριστώ!

Μόνο στο δρόμο του αγώνα κερδίζεται το δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας κόντρα στη λογική «να βγει η δουλειά» ή να γίνει «αυτό που έχει ανάγκη η επιχείρηση»!

            Έλα τώρα σε επαφή με το σωματείο σου! Οργάνωσε τη συμμετοχή σου!

13-5-21

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πηγή: Lefkada Today

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.