Κάλεσμα Βησσαρίας Σακκά και Γεωργίας Αυγερινού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Ο ιός SARS-CoV2 έχει πλέον εγκατασταθεί στη ζωή μας και έχει αλλάξει τελείως την καθημερινότητα, τις προτεραιότητες και τις αξίες μας. Διανύοντας το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα, δοκιμάζονται όχι μόνο οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος και των κοινωνικο-οικονομικών δομών, αλλά και η ατομική ηθική και ευθύνη του καθενός από εμάς. Νέα επιτεύγματα και κυρίως η είσοδος του εμβολίου στην πρόληψη της νόσου θέτουν ισχυρές βάσεις για την αρχή του τέλους αυτής περιπέτειας.

Το Μεγανήσι μαζί με τα άλλα μικρά νησιά έχει το προνόμιο του μαζικού εμβολιασμού. Ας μη χαθεί η τεράστια αυτή ευκαιρία, ένα μοναδικό προνόμιο αλλά συνάμα και μια πράξη ήθους και μεγαλείου προς τον συνάνθρωπό μας. Καλώ όλους μας να εμβολιαστούμε, και εγώ πρώτη από όλους, ώστε να φτιάξουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας και να εξασφαλίσουμε ασφαλή επιστροφή στις ζωές μας. Η αποκλειστική εργασία μου σε μονάδες COVID, σχεδόν ένα χρόνο τώρα, με έφερε πολύ κοντά σε μια άσχημη νόσο που δεν επιλέγει αλλά μπορεί να προσβάλλει τον καθένα μας. Ας μην το ζήσουμε στους δικούς μας ανθρώπους.

Λίγα λόγια σχετικά με τις αλήθειες και τους μύθους γύρω από τα εμβόλια.

Τα εμβόλια COVID-19 εγκρίθηκαν με τη διαδικασία της «Άδειας Έκτακτης Ανάγκης» αντί της τυπικής διαδικασίας έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, λόγω της έκτακτης ανάγκης που ανέκυψε λόγω της πανδημίας. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των διαδικασιών είναι μόνο η ταχύτητα, δηλ. μερικά από τα βήματα έγιναν ταυτόχρονα, αντί για διαδοχικά, ενώ διατηρήθηκαν όλα τα πρότυπα ασφαλείας, ώστε να μπορεί να διατεθεί το εμβόλιο πιο γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια.

Τα εμβόλια που εγκρίθηκαν και αναμένεται να εγκριθούν διαφέρουν ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους πχ mRNA εμβόλια (αμερικανο-γερμανικό), εμβόλια αδρανοποιημένου ιού (Κινέζικο), πρωτεϊνικά εμβόλια (Αμερικάνικο), εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό (Αγγλικό, Ρωσικό, Κινεζικό), και έχουν ως στόχο την παραγωγή αντισωμάτων που μας θωρακίζουν έτσι ώστε εάν εκτεθούμε στο SARS-CoV-2 στο μέλλον, το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι έτοιμο, να παράγει αντισώματα και να αποτραπεί η νόσος. Η αποτελεσματικότητα τους είναι από 70% έως και 95%, αναλόγως της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Τα εμβόλια είναι καλά ανεκτά, η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, πυρετός και κρυάδες, είναι ήπιες ή μέτριες σε σοβαρότητα, και υποχωρούν εντός 1 έως 2 ημερών.

Σχετικά με τον φόβο για αλλεργικές αντιδράσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλλεργία σε τροφές, φάρμακα, σκιαγραφικά ή οι εποχιακές αλλεργίες δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο. Απόλυτη αντένδειξη αποτελεί μόνο το ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που σχετίζεται με κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου. Η συχνότητα εμφάνισης αναφυλαξίας που σχετίζεται με το εμβόλιο mRNA της Pfizer υπολογίσθηκε σε 11,1 περιπτώσεις αναφυλαξίας ανά 1 εκατομμύριο δόσεων.

Ο στόχος που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης είναι εμβολιασμός 70% του πληθυσμού. Το Μεγανήσι μπορεί.

Βησσαρία Σακκά

Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος

Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 θα ξεκινήσει και στο Νησί μας.

Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA (European Medicines Agency) και τον FDA (US Food and Drug Administration).

Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» της επιστήμης, ώστε να απαλλαγούμε μόνιμα από την πανδημία.Ο εμβολιασμός είναι Δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Η Ατομική Ευθύνη στην προστασία της ίδιας μας της υγείας και των ευάλωτων πληθυσμών είναι απαραίτητη, ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην αναχαίτιση της πανδημίας. Σας προσκαλώ να εμβολιαστείτε ΟΛΟΙ!Με τιμή,

Γεωργία Αυγερινού

Αιματολόγος – Ογκολόγος

ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ (Π.Ο.Αι.Μ.)

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ‘ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ

Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ‘ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’

Α’ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.