Η απουσία της συγκεντρωτικής λογικης από την υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. (υδατοκαλλιεργειών) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τον χάρτη της μοναδικής εγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. στην Κατερίνη, για να δείτε την συγκεντρωτική λογική να δημιουργηθεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), που είναι το γράμμα και το πνεύμα του χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών του 2011.

Το 2011 υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στο χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών από φορείς σε όλη την Ελλάδα και στον Δήμο Ξηρομέρου, γιατί πολύ κακώς η παράκτια περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου από Αστακό ως Μύτικα χαρακτηρίστηκε Π.Α.Υ. Α’ κατηγορίας με την ονομασία ζώνη Α3. Δεν έπρεπε αυτό το φιλέτο να έχει μπει στο χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών με βάση τις πολλές παλαιότερες αποφάσεις της Νομαρχίας Αιτ/νίας, που καθόριζαν την συγκεκριμένη παράκτια περιοχή για ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας και υποδομών τουρισμού.

Επίσης ούτε ο Κάλαμος, ούτε ο Καστός θα έπρεπε να είναι, όπως και πολλά άλλα παρόμοια λάθη (Πόρος, Επίδαυρος κλπ) και υπήρχε αίτημα για αναθεώρηση του χωροταξικού, κάτι που δυστυχώς δεν εισακούστηκε από καμία μετέπειτα Κυβέρνηση. Από εκεί έχει ξεκινήσει το λάθος και εκεί θα έπρεπε να υπάρξει μία αναθεώρηση, που όμως ποτέ δεν έγινε.

poay_katerinis.jpg

Η Π.Ο.Α.Υ. της Κατερίνης έχει 4 ζώνες, οι οποίες απέχουν πολύ λίγο μεταξύ τους, ακολουθώντας συγκεντρωτική λογική, δημιουργεί μια Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), όπου εκεί θα δραστηριοποιηθούν και θα αναπτυχθούν οι μονάδες, χωρίς να απλώνονται παντού και να υπάρχουν αντικρουόμενες χρήσεις με την Αλιεία και τον Τουρισμό.

Δείτε τώρα από κάτω τον χάρτη της υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Χωροθετήσεις_ΠΟΑΥ_Εχινάδων_Νήσων_και_Αιτνίας.jpg

Εδώ βλέπουμε μία λογική όχι δημιουργίας Περιοχής και συγκέντρωσης, όχι μάζεμα, οργάνωση και διόρθωση της σκόρπιας και άναρχης χωροθέτησης των μονάδων από το παρελθόν, αλλά θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση της αταξίας.

Φαίνεται στον παραπάνω χάρτη, ότι οι 10 παραγωγικές ζώνες Π1 ως Π10 έκτασης 25.977,98 στρεμμάτων, φτιάχτηκαν όχι με την συγκεντρωτική λογική που απαιτεί ο νόμος, αλλά με μία λογική διασποράς της Π.Ο.Α.Υ. ώστε να κουμπώσει με τις άναρχα χωροθετημένες μονάδες του παρελθόντος, καταλαμβάνοντας όλο το μήκος και πλάτος του παράκτιου χώρου του Δήμου Ξηρομέρου, επιβάλλοντας μονόπλευρη ανάπτυξη και απαγορευτικό σε κάθε άλλη δραστηριότητα, υποβαθμίζοντας μία περιοχή που κάνει τα μπάνια της το Καλοκαίρι όλη η Αιτωλοακαρνανία.

Φυσικά στην ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., αναφέρεται ότι: «Για τον τελικό χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση περιοχών κατάλληλων για τη χωροθέτηση Π.Ο.Α.Υ., χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της χωρικής πολυκριτηριακής ανάλυσης λήψης αποφάσεων (spatial multi-criteria decision analysis, MCDA), με τη παράλληλη ανάπτυξη μοντέλων καταλληλότητας (suitability models)».

Η πολυκριτηριακή μέθοδος, κατά ένα ιδιαίτερο τρόπο, έβγαλε κατάλληλες προς χωροθέτηση όλες και μόνο εκείνες τις περιοχές, που ήδη υπήρχαν σε αυτές οι άναρχα διάσπαρτες μονάδες από τα προηγούμενα χρόνια!!!

Η Επιτροπή Αγώνα και οι Τοπικές Κοινωνίες ζητούν, να μην δημιουργηθούν οι ζώνες Π10, Π9, Π7, Π6 και Π5, ζητούν καμία επέκταση ή νέα μονάδα στην παράκτια ζώνη του Δήμου Ξηρομέρου, ώστε αυτό το φιλέτο, να μείνει καθαρό για τουριστική ανάπτυξη, όπως είναι και ο σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου με το πενταετές Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του και αυτό όριζαν όλες οι αποφάσεις του παρελθόντος από την Νομαρχία Αιτ/νίας.

Άρα λοιπόν με αυτά τα πραγματικά δεδομένα όλοι οι φορείς στο νομό Αιτ/νίας θα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση. Εδώ κάποιοι δεν έρχονται να κάνουν Π.Ο.Α.Υ., αλλά βρήκαν την ευκαιρία να καταλάβουν ολόκληρο τον παράκτιο χώρο και να επιβάλλουν μονόπλευρη ανάπτυξη μέσω της μονοκαλλιέργειας των ιχθυοτροφείων.

Η παράκτια αυτή περιοχή έχει εξαιρετικές προοπτικές για τουριστική ανάπτυξη. Ο θαλάσσιος τουρισμός ήδη είναι υπεραναπτυγμένος, με χιλιάδες σκάφη να κινούνται κάθε Καλοκαίρι ανάμεσα σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Μύτικα, Κάλαμο, Καστό, ακτές Αιτ/νίας κατά μήκος Μύτικα – Αστακού. Πολλά τουριστικά καταλύματα είναι σε διαδικασία κατασκευής και πολλά περισσότερα είναι σε φάση σχεδίασης.

Κανείς λοιπόν δεν πρέπει να σιωπήσει σε αυτό το ανοσιούργημα που πάει να συντελεστεί και όλοι πρέπει να συνταχτούν με τις Τοπικές Κοινωνίες, που ζητάνε το δίκιο τους, να δουν ένα πανέμορφο κομμάτι που διαθέτουν, να μένει για άλλου είδους ανάπτυξη, να το βρουν έτσι όμορφο και αναλλοίωτο και οι επόμενες γενιές.

Πηγή: mytikaspress.blogspot.comTAGSΠΟΑΥ

poay_katerinis.jpg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.