Στιγμές Οκτώβρη ’20

Άντε σιγά-σιγά φεύγει το 2020 αφού τελειώνει και ο Οκτώβρης.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι φεύγοντας αυτός ο μήνας μας άφησε πικρή γεύση ίσα-ίσα θα έλεγα ότι μας πέφτει και σχετικά καλά.

Σχεδόν όπως τους παλιούς Οκτώβρηδες, φθινοπωρινός με τα πρωτοβρόχια του και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτι σαν τα παλιά φθινόπωρα που έρχονταν στην ώρα τους. Χρόνια είχαμε να νοιώσουμε κανονικό φθινόπωρο έτσι κι αλλιώς. Φέτος είπαν φαίνεται τα πράγματα να έρθουν στην ώρα τους.

Το παράκανε βέβαια λίγο, προκάλεσε πολλές πλημμύρες δυνατό αέρα έντονο χαλάζι και βροχές.

Εμείς εδώ δεν κινδυνέψαμε αλλού όμως τους πήρε και τους σήκωσε.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση …πολύ νωρίς φέτος.

Τα περισσότερα καλοκαιρινά μαγαζιά μέχρι τις 15 είχαν κλείσει και αυτή τη στιγμή λειτουργούν ελάχιστα και αυτά για πολύ λίγο ακόμα.

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα κίνηση στο νησί με κοτεράκια και καταμαράν που πηγαινοέρχονται και τους τελευταίους τουρίστες πού αποφάσισαν να κάνουν αργά τις διακοπές τους.

Άπλετος χρόνος τώρα για την νεολαία και όπως κάθε χρόνο ξεκίνησαν πάλι το ψάρεμα. Ακόμα δεν βγαίνει τίποτα. Κάτι καλαμαράκια μικρά και λιγοστά Κι όταν ο καιρός δεν επιτρέπει τη βαρκάδα συνεχίζουν τις πρόβες του συγκροτήματος. Έχουμε κρυφούς καλλιτέχνες μην νομίζετε. .Και οι εργασίες της εποχής κλαδέματα μαζέματα, αλλαγή καλοκαιρινών και χειμωνιάτικων σηματοδοτεί την αρχή του χειμώνα που έρχεται.Μμας τρομάζει τόσο πολύ που έχουμε πάψει πια να συζητάμε για αυτόν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη δεν υπάρχει σχεδιασμός δεν υπάρχει αισιοδοξία. Ο κορωνιός έχει φωλιάσει παντού… στο μυαλό στη σκέψη στο πορτοφόλι μας….στα πάντα. Στα πλαίσια της προστασίας και της πρόληψης πάντα, κινήθηκαν και οι στιγμές του Οκτώβρη μας. Και στα πλαίσια της αλλαγής και της ζωής μας στο νησί τέτοια εποχή.

Ο καιρός

Καθαρά φθινοπωρινός ο καιρός. Πτώση θερμοκρασίας, πρωτοβρόχια αλλά και έντoνα φαινόμενα. Επικίνδυνος έτσι κι αλλιώς πάντα ο Οκτώβρης αλλά φέτος μας τρόμαξε για τα καλά. Δύο καταιγίδες μετρήσαμε. Μια αρσενική και μια θηλυκή…….

Οι Επισκέψεις , οι επίσημοι και οι δράσεις υγείας.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν μεγάλοι θεσμικοί παράγοντες. Υπουργοί, γραμματείς,περιφερειάρχης, βουλευτής και άλλοι επίσημοι μας επισκέφτηκαν στα πλαίσια περιοδείας και αυτοψίας των πληγέντων περιοχών από τις καταιγίδες . Φορείς του πολιτισμού επίσης στα πλαίσια της ενημέρωσης για την πολιτιστική μας ταυτότητα και τις ανασκαφές στον Κυθρό που ολοκληρώθηκαν για φέτος. Όλες οι συναντήσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και με ελάχιστους καλεσμένους. Το αποτέλεσμα αυτών των επισκέψεων θα δείξει το μέλλον. Πάντως με αίτημα του βουλευτή ωφεληθήκαμε κι εμείς κατά 100.000€ σαν αποζημίωση ζημιών.

Μετά τις συναντήσεις ακολούθησαν δείπνα φιλοξενίας όπως είθισται.

Ο Οκτώβρης έχει καθιερωθεί παγκοσμίως σαν ο μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Με αφορμή αυτό και μετά από πρωτοβουλία της φίλης μου Βησσαρίας που εισηγήθηκε στο νοσοκομείο Λευκάδας το θέμα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με συμμετοχή ανάλογη των συνθηκών,ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στηριζομένη από όλους τους φορείς υγείας και δήμου. Πέρα από τις ομιλίες των ειδικών, προβλημάτισε και συγκίνησε πραγματικά το βιωματικό περιστατικό της γλυκιάς Αμαλίας πρώην ασθενή.

Οι δράσεις για την υγεία συνεχίστηκαν με την επίσκεψη στο Μεγανήσι της ΜΚΟ «Καρδιές για όλους» . Επιστήμονες καρδιολόγοι, μέλη της δράσης εξέτασαν 120 μικρούς και μεγάλους δωρεάν. Πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Γιάννη Πολίτη δημοσιογράφου, όπου είναι Εθελοντής Πρέσβης Καλής Θελήσεως της οργάνωσης. Ο Δήμος συντόνισε την δράση ενώ πολλοί συντοπίτες μας πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Αξίζει ένα «ευχαριστώ» πιστεύω και στο Γιάννη και στη Βησσαρία για τις πρωτοβουλίες τους.

Δράση ανέλαβε ξανά και ο Σύλλογος γυναικών μας που πιάνει τα πράγματα από εκεί που τα άφησε λόγω κορωνοιού και ξεκινάει την επαναλειτουργία του χορευτικού τμήματος.

Το κλεμμένο μηχανάκι.

Βρέθηκε τελικά το μηχανάκι δεν βρέθηκε όμως ο ένοχος . Ο κύριος το πήρε το γλέντησε κι αφού έμεινε από καύσιμα όχι μόνο δεν το επέστρεψε έστω και κρυφά, δεν το άφησε και σε ορατό σημείο για να το βρει ο ιδιοκτήτης. Αντίθετα το έσπρωξε στο γκρεμό. Εντοπίστηκε τυχαία από περαστικό με αρκετές ζημιές. Η πράξη όμως θα μείνει δυστυχώς ατιμώρητη…

Πολιτικά.

Αναμπουμπούλες, κόντρες, δίκες κι ένα δημοτικό συμβούλιο στο πολιτικό σκηνικό.

Μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχου, προέδρου δ.σ. και συμβούλων με αφορμή καταγγελία του πρώτου προς τον δεύτερο, για την ημερομηνία επικείμενου συμβουλίου.Για μέρες το νησί παρακολουθούσε, άκουγε και διάβαζε πυρά και πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται εκατέρωθεν βάζοντας σε σκέψεις όλους μας για το «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» και το πώς αυτό θα επηρεάσει την ομαλότητα της πολιτικής ζωής. Με μισόλογα υπονοούμενα και χωρίς ικανοποιητικές εξηγήσεις τουλάχιστον για τις βαριές κατηγορίες προσώπων που «φωτογραφήθηκαν». Τα πάντα τελικά έληξαν ομαλά , όλοι έμειναν στις θέσεις τους και το συμβούλιο για τα τέλη πραγματοποιήθηκε με απόλυτη αρμονία από τη μια πλευρά και πολλά αναπάντητα ερωτήματα από την άλλη. Τα τέλη παρέμειναν ίδια παρότι καταψήφισε η αντιπολίτευση. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα τιμωρηθούν για αυτό αφού η πρόταση της δημοτικής αρχής πέρασε. Οι προηγούμενοι πάντως ακόμα δεν έχουν αθωωθεί. Ο δήμαρχος όμως αθωώθηκε σε δικαστήριο που έγινε πρόσφατα με την κατηγορία της συκοφαντίας απέναντι στην αντίπαλη παράταξη. Δυστυχώς η τακτική της ποινικοποίησης της πολιτικής και της τιμωρίας μέσω καταγγελιών που υιοθετήθηκε από την παρούσα διοίκηση θα τραβήξει πολύ ακόμα. Ποιος θα βγει κερδισμένος; Μάλλον αυτός που θα έχει καλύτερο δικηγόρο.

Οι Διάσημοι.

Διάσημους είχαμε και αυτό το μήνα. Μεγανησιώτες που ξεχώρισαν, διακρίθηκαν και …προβλήθηκαν στα social και στα mme. Ο Παναγιώτης Μαρκεζίνης ρεπόρτερ παρουσιάζεται με την ομάδα του στο Κ της καθημερινής.Ο Δημήτρης Πολίτης παίρνει μεταγραφή και εμφανίζεται σε όλα τα αθλητικά sait. Ο Θεόδοτος (Τόκης) Μαρκεζίνης εκπροσωπεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό Cake Designers στο Μιλάνο , και ο πάτερ Θεόδωρος… επαναστατεί και γίνεται πρώτη είδηση στα κανάλια.Διάσημος κι ο πατερούλης μου μετά την ψαριά του.

Αλλαγή σκηνικού.

Καλοκαίρι «πάπου» όπως είπε κι ένας φίλος και όπως λέγαμε κι εμείς σαν παιδιά όταν τελείωνε κάτι. Το φθινόπωρο που διανύουμε αλλάζει και τις συνήθειες μας λίγο λίγο.Μπαίνουμε σε mood χειμωνιάτικο όπως λέει κι η νεολαία.

Τρανό σημάδι οι γάτες που πεινασμένες αναζητούν τροφή μαζεμένες σε κοπάδια . Το καλοκαίρι είχαν λύσει το πρόβλημα της σίτισης. Πολλά τα μαγαζιά και οι φιλόζωοι που τις τάιζαν καθημερινά. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Τα καφενεία ξανάγιναν πάλι η χαρά των μεγάλων. Μετά την «κατάληψη» της καρέκλας τους, της γωνιάς ,της μεριάς τους από τους τουρίστες ήρθε η ώρα να επιστρέψουν ανενόχλητοι. Να ακούσουν ελληνικά, να δουν τον αγώνα να τσακωθούν να κουτσομπολέψουν.

Και να φάνε κοκορέτσι στο Γάντζο που ξεκίνησε την χειμωνιάτικη αγαπημένη συνήθεια των μερακλήδων. Το περασμένο Σάββατο μάλιστα οι σουβλιστοί μεζέδες είχαν πρεμιέρα. Τα πράσινα τραπεζάκια ξεπειθώθηκαν και τα καρέ ετοιμάζονται.

Οι καλαμαριέρες ξετρυπώθηκαν, ανανεώθηκαν με νέας τεχνολογίας εργαλεία και οι εξορμήσεις ξεκίνησαν. Η μπουνάτσα του τελευταίου φεγγαριού βοήθησε αλλά τα καλαμάρια ακόμα δεν τσιμπάνε.

Τα χταπόδια όμως ξεθαλάμωσαν με τις τελευταίες φουρτούνες και βγήκαν στη στεριά ζαβλακωμένα.Ένα από αυτά τυλίχτηκε στο πόδι μου . Για μια στιγμή σκέφτηκα να το αφήσω ελεύθερο όμως πιο πέρα καραδοκούσε ψαροντουφεκάς που δεν έχει αφήσει τσατσαμάρι για τσατσαμάρι (μικρό χταποδάκι). Κι επειδή δεν ήταν και τόσο μικρό, είπα να μην του κάνω το τραπέζι. Η φωτογραφία της στιγμής ανέβηκε στα social media για λίγο …. οι απορίες πολλές, και οι εικασίες επίσης. Απαντώ λοιπόν. Ούτε αποχυμένο ήτανε ούτε μικρό.(700 γρ. αγουλισμένο)

Κι εκείνο το καλό φεγγάρι μας πήγε ξανά στη θάλασσα για ένα ακόμα μπάνιο. Ναι…δεν σταματάμε να κολυμπάμε. Η θάλασσα είναι τόσο δροσερή όσο πρέπει για να σε ξεκουράσει. Δοκιμάστε το.Πετσέτα πάντως δεν θα χρειαστείτε.

Οι παιδικές χαρές ησύχασαν. Tα πρωινά είναι άδειες και μόνο τα απογεύματα συναντιούνται τα λίγα παιδάκια που απέμειναν. Κι ενώ στο σχολείο τηρούν αποστάσεις φοράν μάσκες και μπλαθρώνονται όλη την ώρα με αντισηπτικό, εδώ σαν να βγάζουν το άχτι τους , δεν υπάρχουν μέτρα.

Η νύχτα μεγάλωσε η ώρα άλλαξε, η συγκοινωνία γύρισε στα χειμωνιάτικα δρομολόγια. Τα πρώτα χαλάκια στρώθηκαν για την αναγλίτσα της βροχής και τα ξύλα ποστιάζονται λίγα λίγα. Να είμαστε έτοιμοι. Λέει κακό χειμώνα φέτος. Οι τριανταφυλλιές κλαδεύτηκαν και όσα μπουμπούκια έμειναν άνθισαν και μοσκοβόλισαν. Γλυκό κυδώνι και σταφύλι καλεί η εποχή. Ψαρόπιτα όμως δεν θα δοκιμάσουμε φέτος έτσι που πάει.

Οι αναχωρήσεις συνεχίζονται. Φεύγουν κι οι τελευταίοι. Η μια δεν έχει παρέα, ο άλλος θέλει να παίξει Μπριτζ, ο τρίτος να ξεκουραστεί και να πλαέσει, η άλλη να ψωνίσει… λιγοστεύουμε έτσι κι εμείς. Στο καλό να πάτε παιδιά , καλή αντάμωση…και μην ξεχνάτε τη μάσκα σας…

Οι σχολές και τα πανεπιστήμια άνοιξαν και οι νέοι φοιτητές ,τα περσινά τριτάκια ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή. καλή τύχη παιδάκια να γίνουν πραγματικότητα όλα τα όνειρά σας .

Το βραβείο Μπεκόπουλου φέτος πήρε η Διονυσία Πολίτη . Χωρίς τελετές λόγω κορονωιού. Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα υπάρχει στο άλμπουμ του γιατρού ούτε φωτογραφία του μαθητή. Η Διονυσία έλαβε την επιταγή μέσω τραπέζης, σημαντική βοήθεια για τα πρώτα έξοδα της.

Χωρίς παρελάσεις , επίσημους και γιορτή πέρασε η επέτειος του ΟΧΙ. Οι μαθητές ύψωσαν τη σημαία και κατέθεσαν στεφάνια μόνο με την συνοδεία καθηγητών.Χρόνια πολλά παιδιά…Χρόνια πολλά Ελλάδα.

Χρόνια πολλά και στους: Γεράσιμους , Δημήτρηδες, Γερασιμούλες και Δημητρούλες. Μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας και της πίστης.Αν και φέτος κανείς δεν γιόρτασε όπως ήθελε, και πολύ φοβάμαι ότι κι αυτό το έθιμο του παλιού πανηγυριού έσβησε πια.

Χρόνια πολλά και σε αυτούς που είχαν γενεθλιάκια. Ο Γενάρης με τα κρύα και ο Μάης ο ερωτικός είναι μήνες …σύλληψης έτσι ο Οκτώβρης έχει πολλές γέννες. Γι αυτό και πολλά γενέθλια.

Γενέθλια είχαμε και στο Meganisilife που έκλεισε τον πρώτο χρόνο… ζωής του. Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω ξανά όλους εσάς που το στηρίξατε και το αγαπήσατε και μας δώσατε τόση χαρά μέσα σε αυτό το χρόνο. Επιφυλασσόμαστε…

Τέλος, δεν μας έφτανε ο κορωνοιός , οι πλημμύρες κι οι καταστροφές, οι Τούρκοι που μας απειλούν, ήρθε κι ένας σεισμός να κλείσει ευχάριστα το μήνα μας. Κι άφησε πίσω του δυο μάνες χαροκαμένες και πολλές ζημιές. Αχ ρε Ελλαδίτσα τι πληρώνεις νάξερα και πόσο ακόμα θα αντέξεις…

Κοινωνικά

Γέννες: Τρία μωράκια μας έφερε ο Οκτώβρης

Η Γιώτα Δάγλα και ο Μιχάλης απέκτησαν κοριτσάκι

Η Νατάσα Σολδάτου και ο Βασίλης Δάγλας (Μπελέκος) έγιναν γονείς για δεύτερη φορά και απέκτησαν κοριτσάκι.

Η Έφη Μαρκεζίνη και ο σύζυγός της Σπύρος έφεραν στον κόσμο τους πρώτο τους παιδάκι. Εκαναν αγοράκι.

Βαφτίσεις:

Ο Χάρης και η Ρεβέκκα βάφτισαν τον γιό τους στο Μεγανήσι. Το όνομα του μικρού Ερρίκος-Χρίστος

Η Νικολίτσα και ο Διονύσης έβγαλαν τον μικρό τους Άγγελο.

Γάμοι:

Ούτε γάμους ούτε αρραβώνες έχουμε. Μια πρόταση γάμου μάθαμε όπου η νύφη είπε το ναι αλλά ο γάμος μεταφέρεται για ….αργότερα. ονόματα ακόμα δεν λέμε.

Θάνατοι:

Σταμάτα Θειακοδημήτρη (Φανή)

Βασιλική Κονιδάρη (Κανούλια)

Αυτός ήταν ο φετινός Οκτώβρης μας. Το δέκατο παιδί αυτής της δύσκολης χρονιάς που ανυπομονούμε να φύγει. Δυο στιγμές έμειναν. Κι ας ελπίσουμε ότι θα περάσουν κι αυτές γρήγορα, ανώδυνα και ευχάριστα. Όχι άλλο κάρβουνο…αγάπη μόνο και χαρές.

Εμείς θα τα πούμε ξανά σε έναν μήνα.

Ο Νοέμβρης ήδη μετράει την πρώτη του μέρα. Καλός, ήρεμος και δημιουργικός να είναι για όλους .

Μέχρι τότε …Να είμαστε όλοι καλά.

Από Μεγανήσι…καλό βράδυ!

Καλό χειμώνα Νίκο-Καλό χειμώνα προεδρίνα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.