Ολοκληρώθηκαν για το 2020 οι αρχαιολογικές έρευνες στο Μεγανήσι

Η Νένα Γαλανίδου αρχαιολόγος επικεφαλής της ομάδας που τα τελευταία χρόνια εξερευνά την περιοχή του Κυθρού ανακοινώνει το τέλος των εργασιών για φέτος στο Μεγανήσι.

Συγκεκριμένα η έρευνα αφορά την περιοχή του Κυθρού όπου εκεί ανακαλύφθηκε πριν δυο χρόνια το Σπήλαιο του πάνθηρα .

Η ανάρτησή της στο fb

Η ανασκαφή του Panthera Cave 2020 ολοκληρώθηκε με επιτυχία με μεγάλη ομάδα, σπουδαίο καπετάνιο και, αυτή τη σεζόν, με επισκέπτες με μεγάλη επίδραση! Εξερευνώντας Νεάντερταλ στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου με Δέσποινα Ναζού, Παναγιώτης Ζερβουδάκης (Baba Piou), Αρετή Μαθιουδάκη, Θοδωρής Ιωσηφίδης, Γεωργία Μπέκα, Γιώργος Ηλιόπουλος, Μαρία Κολενδριανού Ιρένα Παππά, Φίλιππος Στεφάνου, Ανδρέας Αραβανής.

Ευχαριστούμε Χριστιάνα Καλογήρου που έβγαλες στη βραχώδη ακτή της Νησίδας Κύθρου όλους εκείνους τους δυναμικούς και τολμηρούς πολιτικούς (Evangelos Agelos Kyriazopoulos και Vicky Loizou)! Special thanks to Panos Konidaris, ξέρει γιατί.

Ιστορικό.

Τι έλεγαν τα μέσα τότε που ήρθαν στο φως οι πρώτες ανακαλύψεις στον Κυθρό

Δημοσίευμα στις 22/08/2015 της ιστοσελίδας/agriniopress.gr με τίτλο

Λευκάδα: Τα αρχαιολογικά μυστικά της νήσου Κυθρός

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη ανασκαφική περίοδος σε κατακρημνισμένο σπήλαιο με κατάλοιπα της Παλαιολιθικής εποχής στον αιγιαλό του Κυθρού, του μικρού νησιού που βρίσκεται δίπλα απο το Μεγανήσι στα νότια  και νοτιοδυτικά του Καλάμου

 Την ανασκαφή πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό τη διεύθυνση της Νένας Γαλανίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας αρχαιολογίας. Τα ευρήματα, απολιθωμένα οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, είναι πολλά και επιβεβαιώνουν την κατοίκηση του Κυθρού από κυνηγούς – τροφοσυλλέκτες πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, σε περιόδους υποχώρησης της θαλάσσιας στάθμης όταν το σημερινό νησί ήταν ενωμένο με την ηπειρωτική Ελλάδα και το Μεγανήσι. Η μελέτη και απόλυτη χρονολόγησή τους αναμένεται να ρίξει φως στην έναρξη της παρουσίας του προϊστορικού ανθρώπου στην περιοχή. Η αναγνώριση των εξαφανισμένων ειδών ζώων πραγματοποιείται από τον δρ Γιώργο Ηλιόπουλο, επίκουρο καθηγητή γεωλογίας και παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών στην αρχαιολογία του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου που ξεκίνησε το 2010 υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγανησίου και του τότε δημάρχου κ. Στάθη Ζαβιτσάνου.

 
Η ανασκαφέας ευχαριστεί θερμά τον κ. Πάνο Κονιδάρη, δημοτικό σύμβουλο Μεγανησίου για την αμέριστη υλική και ηθική συμπαράσταση καθώς και τις θαλάσσιες μεταφορές στον Κυθρό και τον δρ Ανδρέα Ντάρλα, διευθυντή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Ελλάδος για την παρουσία, συνδρομή και υλικοτεχνική υποστήριξη της έρευνας. Ευχαριστεί επίσης τους ιδιοκτήτες του Κυθρού για την άψογη συνεργασία, τον κ. Ανδρέα Αραβανή για την αεροφωτογράφηση της αρχαιολογικής θέσης, τον κ Μιχάλη Σπυριδάκη για την ορθοφωτογράφησή της, και το Νίκο και τη Ντίνα Ζαβιτσάνου για τη θερμή φιλοξενία στη μονάδα τους στο Σπαρτοχώρι.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2016.
Μικρό νησάκι σήμερα στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου, ο Κυθρός δεν περιβαλλόταν πάντα από νερό. Πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, σε περιόδους υποχώρησης της θαλάσσιας στάθμης, η ακατοίκητη, σήμερα, νησίδα ήταν ενωμένη με την ηπειρωτική Ελλάδα, τη Λευκάδα και το Μεγανήσι.
Επιπλέον, δεν ήταν έρημος τόπος. Όπως δείχνουν τα απολιθωμένα οστά ζώων και τα λίθινα εργαλεία, ευρήματα που είδαν το φως κατά τις πρόσφατες ανασκαφές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε κατακρημνισμένο σπήλαιο με κατάλοιπα της Παλαιολιθικής εποχής στον αιγιαλό του Κυθρού, η περιοχή κατοικούνταν από κυνηγούς – τροφοσυλλέκτες.
“Η δουλειά μας στον Κυθρό αποτελείται από δύο μέρη. Την αμιγώς αρχαιολογική έρευνα και τη χαρτογράφηση του βυθού του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου, που γίνεται σε συνεργασία με επιστήμονες της θάλασσας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, με σκοπό να δημιουργήσουμε αξιόπιστες αναπαραστάσεις του τοπίου, άρα και των διαθέσιμων φυσικών πόρων στον προϊστορικό άνθρωπο, σε διαφορετικά σημεία της προϊστορίας. ‘Δένουμε’ δηλαδή την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας με την ιστορία της περιοχής έτσι όπως ήταν τα τελευταία 200.000 χρόνια, ανοίγοντας μικρά ‘παραθυράκια’ στις αλλαγές του τοπίου και στην ιστορία του ανθρώπου”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νένα Γαλανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια αρχαιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που πραγματοποιεί τη έρευνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.