Σκουπιδότοπος Μεγανησίου. Η κατάσταση παραμένει τραγική ενώ τα εντάλματα για την μεταφορά κόβονται και οι υπογραφές πέφτουν… Βλέπει κανείς ;;;

Πολλές αναφορές μηνύσεις και καταγγελίες έχουν γίνει για την εικόνα στον σκουπιδότοπο Μεγανησίου και άλλα τόσα πρόστιμα έχουν υποβληθεί στον Δήμο. Η κατάσταση όμως παραμένει ίδια και χειρότερη προκαλώντας εύλογους προβληματισμούς σε όλους.

Η εικόνα προχτές 6 Οκτωβρίου 2020 στον Σκουπιδότοπο.

Η εικόνα σήμερα

Τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στον χώρο άλλα εκτεθειμένα και άλλα θαμμένα με άλλους τόσους τόνους μπαζών και χωμάτων. Η περίφραξη στην κάτω πλευρά έχει καταστραφεί μήνες τώρα με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι και αφύλακτος με ότι συνεπάγεται αυτό.

Νέος σκουπιδότοπος έχει δημιουργηθεί έξω από το πορτόνι όπου με εντολή δημάρχου έχει τοποθετηθεί κλείνοντας δημόσιο δρόμο, αφού οι δημότες δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο, διαπράττοντας σοβαρό αδίκημα και καταστρέφοντας τις περιφράξεις των γύρω οικοπέδων. Εκτός από τους Ρομα που μπαίνουν φορτώνουν και φεύγουν, κανείς δεν ξέρει πώς!!!

Παράνομος σκουπιδότοπος έχει δημιουργηθεί επίσης στο δημοτικό οικόπεδο πίσω από το νεκροταφείο του Αγίου. Νιολάου στο Σπαρτοχώρι για τον οποίο ο δήμος έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο μετά από καταγγελία ιδιώτη κτηνοτρόφου-ιδιοκτήτη όμορου χωραφιού. Η δικαιολογία από πλευράς δήμου ήταν ότι στον χώρο τοποθετούνται κλαδιά(τι θα γίνουν αυτά;) για να μην «μπλοκάρει» ο σκουπιδότοπος.

Αυτοψία όμως των υπηρεσιών είχε άλλη άποψη. Ο χώρος παραμένει ξέφραγος δίνοντας έτσι το άλλοθι και την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να τον χρησιμοποιήσει σαν χωματερή.

Σήμερα 8 Οκτώβρη 2020 Αη-Νικόλας Σπαρτοχώρι

Στο μεταξύ

Τα πρόστιμα και τα δικηγορικά έξοδα των αιρετών που έρχονται συνεχώς βαραίνουν αποκλειστικά τους δημότες που έχουν ήδη επωμιστεί αύξηση τελών 100 τοις 100 από το 2014 ( 6 χρόνια) χωρίς να έχουν καν γνώση .

Το άλλοθι της αναγκαιότητας άμεσης λύσης του προβλήματος για την αύξηση των τελών, η βιαστική σύμβαση με την Πάλαιρο και η λαϊκίστικη κινδυνολογία του δημάρχου στην προσπάθειά του να ασκήσει πίεση στους δημοτικούς συμβούλους που είχαν απορίες που ποτέ δεν λύθηκαν, αλλά και ενστάσεις και διαφωνίες με τον συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμάτων , δεν επιβάρυνε μόνο οικονομικά την κοινωνία του Μεγανησίου αλλά οδήγησε και σε πρωτοφανής καταστάσεις πανελλαδικά βάζοντας τους αιρετούς σε έναν δικαστικό αγώνα . Μια προσπάθεια να τους τοποθετήσει στο κάδρο των ενόχων για την σημερινή κατάσταση στα μάτια του κόσμου. Η υπόθεση είναι στα χέρια της εισαγγελέα και η απόφαση αναμένεται.

Ο εργολάβος που ανέλαβε την αποκατάσταση ήρθε και έφυγε προφανώς γιατί ο χώρος δεν έχει αδειάσει για να ξεκινήσει το έργο. Πολύ πιθανό να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Το Αποτέλεσμα της μέχρι τώρα διαχείρισης της μεταφοράς και της απομάκρυνσης .

Από το 2014 οι προϋπολογισμοί του δήμου επιβαρύνονται με τα πρώτα ποσά για την μεταφορά σκουπιδιών ύψους περίπου 25.000 ενώ από 2016 τα ποσά αυξάνονται από 80.000-120.000 ευρώ ετησίως ΜΟΝΟ για την μεταφορά των οργανικών απορριμάτων και βαρέων αντικειμένων . Τα πρώτα δυο χρόνια το κόστος μεταφοράς του φερι μποτ βάραινε τον δήμο , μετέπειτα συμπεριλήφθηκε στην σύμβαση του εργολάβου.

Επιπλέον καταβάλουμε ανά τόνο σκουπιδιών στην Άρτα με 43 ευρώ πλέον ΦΠΑ/τόνο μέχρι τον Μάη του 2020 όπου σε συνεργασία με τον δήμο Λευκάδας υπογράψαμε σύμβαση με την Πάλαιρο με κόστος 50 ευρώ ανά τόνο πλέον ΦΠΑ Η σύμβαση αφορούσε την μεταφορά 1100 τόνων και άνω.

Επικαλούμενη η δημοτική αρχή λόγους έκτακτης ανάγκης τους οποίους η ίδια φροντίζει με καθυστερήσεις και δημιουργεί, σπάει τα αρχικά ποσά για να μπορέσει να κάνει απευθείας αναθέσεις. Την μεταφορά αναλαμβάνει ο ίδιος εργολάβος από το 2014 μέχρι σήμερα 2020.

Από το 2016 μέχρι σήμερα ο δήμος έχει εκδώσει 190 εντάλματα πληρωμής μόνο για την μεταφορά στο ίδιο εργολάβο (Ανεβασμένα στο Διαύγεια) τα τελευταία μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ανακύκλωση δεν έχει ξεκινήσει άρα δεν γνωρίζουμε που οδηγούνται ανακυκλώσιμα και βαριά αντικείμενα, εάν και πόσο μας στοιχίζει η υποδοχή τους ή αυτά μπαίνουν στο σωρό κάτι που δεν προβλέπει η σύμβαση.

Ο δήμαρχος με δελτίο τύπου στις 5 Μαίου 2020 δήλωνει μεταξύ άλλων ότι:

Η μεταφορά 800 τόνων απορριμμάτων (του 2019 και του πρώτου τριμήνου του 2020) από τη Σχίζα έχει ολοκληρωθεί. Καθαρίστηκε ο χώρος, τοποθετήθηκε επιπλέον εξωτερική είσοδος, τοποθετήθηκαν νέες κάμερες και ανακαινίστηκε η μικρή αποθήκη. Άμεσα θα απομακρυνθούν προς τον ΧΥΤΑ Παλαίρου και τα εναπομείναντα απορρίμματα (από την 1/4/2020). Οι υπόλοιποι 300 τόνοι δηλαδή.

Οι αντιπολιτεύσεις θέτουν συνεχώς ζήτημα και ζητάνε επανειλημμένα με αιτήσεις τα παραστατικά εκείνα που βεβαιώνουν την καλή εκτέλεση του έργου η οποία όμως υπογράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές . Μέχρι και σήμερα δεν τους έχουν δοθεί.

Οι κακοί Μεγανησιώτες που είναι με την αντιπολίτευση ανεβάζουν φωτογραφίες και κάνουν δυσφήμηση στο νησί μας την στιγμή που χιλιάδες σκάφη βλέπουν το θέαμα από τους όμορφους κόλπους μας που επισκέπτονται το καλοκαίρι και βίλες χτίζονται γύρω από την περιοχή.

Οι κάμερες φέτος λειτουργούν και παρακολουθούν τα πάντα.

Η διαδικασία νόμιμη, υπάρχουν όλα τα παραστατικά.

Τα σκουπίδια μεταφέρονται κανονικά και όπως ορίζει η σύμβαση…

Σήμερα… και έξι χρόνια μετά..

Ο σκουπιδότοπος παραμένει γεμάτος.

Τα τρία επίπεδα έχουν γίνει ένα και η ράμπα έχει εξαφανιστεί.

Φωτογραφίες από drone τον Μάη 2020

Η περσινή πυρκαγιά δεν μας «έμαθε» τίποτα.

Οι σκουπιδότοποι αυξάνονται.

Κάθε χωράφι, λαγκάδι, μάζα, ρεματιά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο χωρίς μέριμνα και μέτρα.

Τα εντάλματα πληρωμής κόβονται και τα λεφτά βγαίνουν από το ταμείο του δήμου. Τα τέλη παραμένουν διπλασιασμένα και οι πολίτες δεν παραπονιούνται αφού πρέπει να φύγουν τα σκουπίδια από το νησί.

Μετά από τα παραπάνω οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα δικά σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.