Μαρία Δάγλα…Μια αθόρυβη επιστήμονας και ιδρυτικό στέλεχος της ΑμΚΕ Φαιναρέτη.

 

Είναι γνωστό ότι στην Μεγανησιώτικη κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι που ξεχωρίζουν για τις γνώσεις ,την προσφορά τις ικανότητες και το ήθος τους,χωρίς αυτό να το προβάλουν προς τα έξω. Πετυχημένοι επαγγελματίες και επιστήμονες που διαπρέπουν στους τομείς που χουν επιλέξει. Απλά γιατί σκοπός τους δεν είναι η προβολή η διαφήμιση η επίδειξη γνώσεων,αλλά η γνώση και η προσφορά.

Η Μαρία Δάγλα (του Ιωάννη) είναι ανάμεσα σε αυτούς τους Μεγανησιώτες. Μια αθόρυβη επιστήμονας  που εξελίσσεται συνεχώς με πολλές διακρίσεις στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στον κλάδο της μαιευτικής πολύ γνωστή στους επιστημονικούς  και διδακτικούς κύκλους.

Το βιογραφικό της Μαρίας εντυπωσιάζει. Αυτό που εντυπωσιάζει επίσης, ειδικά στις μέρες μας είναι το ήθος και η ταπεινότητα που διακρίνει την Μαρία. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί  δεν γνωρίζουν τη δράση της,  καθώς η ίδια δεν επιθυμεί την προβολή της. Ακόμα και  γι  το αφιέρωμα  μας δεν είναι ενήμερη. (Ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη Δάγλα του Νώντα για την βοήθειά του σε αυτό). Έχει εμφανιστεί  σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές  και η δράση της αναφέρεται επίσης σε πολλά forum με τα καλύτερα σχόλια.

Βιογραφικό 

 Η Μαρία Ι. Δάγλα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαιευτικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (2002), του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη «Βιοηθική» (2007), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Μ.Δ.Ε. «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία» και Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στη «Βιοηθική» (2015). Ο τίτλος της διδακτορικής της διατριβής είναι «Βιοηθικές αποφάσεις που αφορούν την φροντίδα των νεογνών κατά την περιγεννητική περίοδο: απόψεις επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας» (βαθμολογήθηκε με άριστα).

 

Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Προηγμένη και Τεκμηριωμένη Μαιευτική Φροντίδα» και μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου «Μαιευτικής Φροντίδας κατά την Κύηση και τη Λοχεία – Μητρικός Θηλασμός» του Τμήματος Μαιευτικής του ΠΑ.Δ.Α. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φαιναρέτη», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την έρευνα και την παρέμβαση για την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας στην Ελλάδα. Η κα. Μ. Δάγλα διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία ως μαία σε κλινικούς χώρους (αίθουσα τοκετών, τμήματα λεχωίδων σε δημόσιο και ιδιωτικό νοσοκομείο), ως ελεύθερη επαγγελματίας (παροχή περιγεννητικής φροντίδας: προετοιμασία για το τοκετό και τη γονεϊκότητα, εκτέλεση τοκετών, κατ’ οίκον παρακολούθηση λεχωίδων και νεογνών, υποστήριξη μητρικού θηλασμού, κ.ά), ενώ έχει εργασθεί και σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Από το 2003 έως και σήμερα έχει διδάξει πλήθος κλινικών μαθημάτων, όπως νεογνολογική νοσηλευτική φροντίδα, μαιευτική φροντίδα νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), παιδιατρική νοσηλευτική, μαιευτική φροντίδα λοχείας-προαγωγή μητρικού θηλασμού, κοινοτική μαιευτική/γυναικολογική φροντίδα-αγωγή υγείας, μαιευτική φροντίδα κύησης υψηλού κινδύνου, κ.ά. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει τα παρακάτω θεωρητικά μαθήματα.

Α) σε Πτυχιακό επίπεδο:

 1. Φροντίδα Φυσιολογικού Νεογνού (υποχρεωτικό, γ’ εξάμηνο)
 2. Μαιευτική Φροντίδα Λοχείας (υποχρεωτικό, δ’ εξάμηνο)
 3. Βιοηθική στο χώρο της υγείας (κατ’ επιλογήν, ε’ εξάμηνο)
 4. Δεοντολογία Νομοθεσία Επαγγέλματος (υποχρεωτικό, στ’ εξάμηνο)
 5. Κοινωνιολογική Προσέγγιση της Αναπαραγωγικής Περιόδου (κατ’ επιλογήν, στ’ εξάμηνο)
 6. Πρώιμη παρέμβαση στη σχέση γονέα-βρέφους (κατ’ επιλογήν, στ’ εξάμηνο)

Β) σε Μεταπτυχιακό επίπεδο:

 1. Μεθοδολογία της έρευνας: α) Σκοπός έρευνας, υποθέσεις. Πληθυσμός, δείγμα, είδη και μέθοδοι δειγματοληψίας, β) Ηθική και δεοντολογία στην έρευνα. Επιτροπές Βιοηθικής.
 2. Διαχείριση επείγοντος στα Μαιευτικά και Νεογνικά περιστατικά-πρωτόκολλα: Διαχείριση επείγοντος στη φροντίδα του πρόωρου και πάσχοντος νεογνού: βιοηθικά διλήμματα – λήψη κλινικής απόφασης.
 3. Προαγωγή Φυσικού Τοκετού: α) Αναγκαιότητα της προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα. Δομή προγεννητικού προγράμματος, β) Μετάβαση στην πατρότητα: προγεννητική εκπαίδευση και μεταγεννητική υποστήριξη, γ) Αισθήσεις εμβρύου. Προσαρμογή νεογνού στην εξωμήτρια ζωή.
 4. Πρωτοβάθμια Μαιευτική Φροντίδα- Μητρικός θηλασμός: α) Μητρικός Θηλασμός/Χορήγηση μητρικού γάλακτος κατά την παραμονή και μετά την έξοδο (κατ’ οίκον) από τη ΜΕΝΝ, β) Ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές λεχωίδας: η επίδρασή τους στην έναρξη και πορεία του μητρικού θηλασμού – Η παρέμβαση της μαίας.
 5. Περιγεννητική Ψυχική Υγεία: Συναισθήματα γονέων στη ΜΕΝΝ – Αποχωρισμός γονέα-νεογνού. Διαχείριση του νεογνικού θανάτου.

 

Έχει λάβει μέρος σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα (με αποκλειστική χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), όπως:

α) το ερευνητικό πρόγραμμα ‘Employment Enhancement and Social Services Integration in Athens Municipality-ESTI@’ (VS/2016/0210, European project ‘EaSI 2014-2020’),

β) το πρόγραμμα «Προαγωγή της ψυχικής υγείας της εγκύου, λεχωίδας και νέας μητέρας» (MIS 441361, ΕΣΠΑ 2007-2013),

γ) το πρόγραμμα «Συμβουλευτική και υποστήριξη μεταναστριών εγκύων και νέων μητέρων», από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, Υπουργείου Εσωτερικών.

δ) το πρόγραμμα ‘Day Center for Women’s Mental Health Care (postpartum disorder)’ (MIS 120007, του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης),

ε) το πρόγραμμα «Εφηβεία και Αγωγή Υγείας-Ανατομία, Υγιεινή, Έμμηνος Ρύση» του Υπουργείου Απασχόλησης & Κ.Π. (Μέτρο 6 του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση») και

στ) το ερευνητικό πρόγραμμα «Έρευνα για την εκπόνηση μελέτης με θέμα: Ανάπτυξη ερευνητικών εργαλείων στο πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας» (υπ’ αριθμό 37/πρ.3/30-4-2007) του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.

Έχει συν-συγγράψει 4 βιβλία και είναι κριτής στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ‘Midwifery’ και ‘Pediatrics’ (το επίσημο περιοδικό της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας). Το δημοσιευμένο και ερευνητικό της έργο (αυτοδύναμο και μη) αποτυπώνεται σε έναν αξιόλογο αριθμό δημοσιευμένων ερευνητικών άρθρων σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά, με σύστημα κριτών, σε δημοσιευμένα πρακτικά πολυάριθμων διεθνών και εθνικών συνεδρίων και σε ένα μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών. Έχει λάβει το 4ο βραβείο για την ελεύθερη ανακοίνωση «Πρόγραμμα προαγωγής της ψυχικής υγείας της εγκύου, λεχωίδας και νέας μητέρας» στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται γύρω από τα επιστημονικά θέματα:

α) τη φροντίδα της λεχωίδας και του νεογνού (τελειόμηνου/πρόωρου, φυσιολογικού/πάσχοντος), β) τη φροντίδα των γονέων κατά τη νοσηλεία του νεογνού στη ΜΕΝΝ,

γ) την προαγωγή του μητρικού θηλασμού,

δ) την περιγεννητική ψυχική υγεία,

ε) τα βιοηθικά ζητήματα στον χώρο της υγείας,

στ) την πρώιμη παρέμβαση στην ανάπτυξη του δεσμού μητέρας/πατέρα-βρέφους,

ζ) την προγεννητική εκπαίδευση στον τοκετό και τη γονεϊκότητα,

η) τον ρόλο του πατέρα στην περιγεννητική περίοδο, κ.ά.

Είναι μέλος της International Marcé Society for Perinatal Mental Health.

Ιδρυτικό στέλεχος και διευθύντρια του ΑμΚΕ» Φαιναρέτη».

Η Μαρία επιπλέον είναι και ιδρυτικό στέλεχος της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη» μαζί με τον Δάγλα Βασίλη του Νώντα (Γαρμπή)  που έχει σπουδάσει Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική. Το κέντρο υποστήριξης της γυναίκας από την εγκυμοσύνη μέχρι τη λοχεία  και αργότερα που σίγουρα θα ενδιαφέρει και τις Μεγανησιώτισσες. Το κέντρο φέρει Μεγανησιώτικη σφραγίδα αφού σε αυτό εκτός από την Μαρία απασχολούνται και άλλοι Μεγανησιώτες. Ο Δάγλας Ι. Βασίλης γυμναστής και η Κέλλυ Δάγλα .

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τι είναι η «Φαιναρέτη»;

 1. Πότε ιδρύθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ και ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της;

Οι ανάγκες για τη δημιουργία μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι κυρίως προσωπικές, υπό την έννοια ότι απορρέουν και αντανακλούν την επιθυμία των ιδρυτών της για κοινωνική προσφορά. Όταν αυτή η έντονη επιθυμία τυγχάνει να ταυτίζεται με δεδομένες κοινωνικές ανάγκες ή ελλείψεις, το εγχείρημα έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) «Φαιναρέτη», ιδρύθηκε το 2006, κατά βάσει ως μία πρωτοβουλία μαιών με ιδιαίτερη ευαισθησία για την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας και συγκεκριμένα με σκοπό τη συμβολή στην αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών περιγεννητικής φροντίδας και υγείας στην χώρα μας.

Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, με κάποιες από αυτές να πραγματοποιούνται χωρίς σαφή ιατρική ένδειξη, το χαμηλό ποσοστό θηλασμού, που κυμαίνονταν το 2009 στο 0,8% στον έκτο μήνα και το οποίο βαίνει αυξανόμενο έκτοτε, η απουσία δράσεων, παρεμβάσεων, δομών, εξειδικευμένων στο πεδίο της περιγεννητικής ψυχικής υγείας (με εξαίρεση αυτή του Ιατρείου Ψυχικής Υγείας Γυναικών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο), αποτελούν μερικούς από τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του οργανισμού.

2.Πόσα άτομα αποτελούν την ομάδα και ποιες ειδικότητες καλύπτουν;

Η ομάδα μας αποτελεί ένα κράμα 20 έμπειρων και νέων στελεχών με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης, παράλληλα με την επίδειξη ιδιαίτερου αισθήματος προσφοράς. Οι ειδικότητες που την απαρτίζουν είναι κυρίως μαίες, ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές, ψυχίατροι, γυμναστές, αλλά και προσωπικό που συνδράμει στις διοικητικές λειτουργίες του οργανισμού. Επικουρικά στις δράσεις του οργανισμού συνεισφέρουν και εθελοντές, αλλά και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΕΚΠΑ) στο πλαίσιο συνεργασίας της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη» με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

3. Μια πολύ σημαντική σας δράση είναι το Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας, που είναι και το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Ποιες υπηρεσίες προσφέρει;

Το Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας στην Ελλάδα, λειτουργεί, από το 2009 υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, παρέχοντας:

α) πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, κ.ά., που εμφανίζονται στην κύηση και σε διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό,

β) προετοιμασία των ζευγαριών κατά την κύηση για τον γονικό ρόλο και τα γονικά καθήκοντα,

γ) ενημέρωση, εκπαίδευση και συμβουλευτική σε ζητήματα που αφορούν την περίοδο της εγκυμοσύνης, τη διαδικασία του τοκετού, την περίοδο της λοχείας, τον μητρικό θηλασμό και την προσαρμογή του νεογέννητου,

δ) συνεχόμενη παρακολούθηση και υποστήριξη (μαιευτική και ψυχολογική) στην έγκυο, λεχωίδα και νέα μητέρα από την περίοδο της εγκυμοσύνης έως και ενός έτους μετά τον τοκετό,

ε) ψυχολογική υποστήριξη του συντρόφου/συζύγου,

δ) βελτίωση της φυσικής κατάστασης της εγκύου και της νέας μητέρας και μείωση των μυοσκελετικών δυσκολιών που εμφανίζουν, μέσω προγράμματος γυμναστικής.

4 Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα, σκέψεις, μηνύματα που σας έχει δώσει η λειτουργία του Κέντρου αυτά τα δέκα χρόνια;

Μέχρι σήμερα το Κέντρο Ημέρας έχει υποστηρίξει πάνω από 8.000 εγκύους, νέες μητέρες και τις οικογένειες τους, με δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και μαιευτικής φροντίδας. Η μεγάλη απήχηση του και η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση που έχουν λάβει οι προσφερόμενες υπηρεσίες, αποτελούν δείγμα της ανάγκης των μελλοντικών και νέων γονέων για ολοκληρωμένη υποστήριξη και φροντίδα.  Η απήχηση αυτή αποδίδεται στην γνώση και την ευαισθησία του προσωπικού, αλλά και την καινοτομία της παρέμβασης που εδράζεται στη διεπιστημονικότητα. Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας προϋποθέτει τη συνεργασία μαιών και ειδικών ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στην ψυχοσωματική υγεία της γυναίκας, του άντρα, του νεογνού και της οικογένειας.

Σε μία προσπάθεια γενικότερης αποτίμησης του έργου που έχει πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ημέρας, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη συμβολή του στην  καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου. Η αναγνώριση των ψυχικών δυσκολιών από τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον σε μία περίοδο όπως η περιγεννητική, στην οποία «απαιτείται» από τον  νέο γονέα να φαίνεται χαρούμενος και απόλυτα ικανοποιημένος, είναι πολλές φορές δύσκολη. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός έμπιστου και οικείου πλαισίου για να αποτείνεται όποτε νιώσει την ανάγκη. Η παροχή αυτής της δυνατότητας είναι καίριας σημασία  για την υποστήριξη της μητρότητας και της πατρότητας και «κανονικοποιεί» τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να ανακύψουν, χωρίς ωστόσο να μειώνει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και θεραπεία, «φυσιολογικοποιώντας» το ανυπόφορο της διαταραχής.

Τέλος, προϊόντος του χρόνου, διαπιστώσαμε τις αυξημένες ανάγκες των συγχρόνων ανδρών και νέων πατέρων για υποστήριξη και, για τον λόγο αυτό, τον τελευταίο χρόνο έχουμε εισάγει υπηρεσίες εξειδικευμένες και απευθυνόμενες μόνο σε πατέρες («ομάδες μπαμπάδων»), αλλά και για τους δυο γονείς, όπως τη  «σχολή γονέων».

5.Επίσης πολύ σημαντική δράση είναι και η Γραμμή υποστήριξης της ψυχικής υγείας της εγκύου και της νέας μητέρας. Πώς λειτουργεί και ποια θέματα διαχειρίζεστε;

Η έναρξη λειτουργίας τη Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης του οργανισμού αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του, καθώς είναι η δράση που δίνει για πρώτη φορά πανελλήνια εμβέλεια στο έργο μας. Ειδικότερα, δόθηκε η δυνατότητα σε γυναίκες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και στερούνται βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να λάβουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και μαιευτικής συμβουλευτικής. Μέχρι σήμερα πάνω από 45.000 κλήσεις έχουν πραγματοποιηθεί για ζητήματα που αφορούν το άγχος και την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία, προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, τον ύπνο του βρέφους, τις δυσκολίες με το θηλασμό, την ύπαρξη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, κλπ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, έχουμε λάβει κλήσεις μέχρι και από Ελληνίδες που μετανάστευσαν πρόσφατα και  διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού (π.χ. Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, κ.ά.).

Πρωταρχικός στόχος της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας, είναι η έγκαιρη ανίχνευση, ο εντοπισμός γυναικών που πάσχουν από περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (όπως η επιλόχεια κατάθλιψη), ή που εμπίπτουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση τους και η άμεση παρέμβαση ή και παραπομπή σε δομές υγείας, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Επιπροσθέτως, η τηλεφωνική γραμμή υποστηρίζει τις μητέρες σε θέματα θηλασμού, προσαρμογής στον μητρικό και πατρικό ρόλο, ενώ βοηθά τους γονείς στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν με το νεογνό/βρέφος.

6.Ποιες άλλες δράσεις υλοποιεί η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ;

Η «Φαιναρέτη» έχει αναπτύξει εξειδικευμένες δράσεις συμβουλευτικής και υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. μετανάστες. Ωστόσο, η διάσταση της παροχής υπηρεσιών περιγεννητικής φροντίδας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συνιστά προτεραιότητα και διέπει οριζόντια τις δράσεις του οργανισμού. Ενώ οι υπηρεσίες μας απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό, λήπτες των υπηρεσιών μπορεί να είναι ψυχικά πάσχοντες, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες,  θύματα ενδοοικογενειακής βίας, πρόσφυγες, άτομα που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχιας κλπ.

Παράλληλα, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση τόσο των γυναικών που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών κατά την περιγεννητική περίοδο, αλλά και της οικογένειάς τους, της κοινότητας γενικότερα και των επαγγελματιών υγείας, η «Φαιναρέτη» έχει πραγματοποιήσει Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία με ανοιχτές εκδηλώσεις και ημερίδες σε διάφορες πόλεις, με τη δημιουργία και προβολή τηλεοπτικού μηνύματος, τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε 64 δημόσια νοσοκομεία κ.ά.

Στο ίδιο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υγείας της γυναίκας και της οικογένειας κατά την περιγεννητική περίοδο η «Φαιναρέτη» πραγματοποιεί τη σειρά διαλέξεων «Η Αρχή της Ζωής» σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ευρεία θεματολογία και διακεκριμένους ομιλητές. Επίσης, σε τακτικά διαστήματα, η επιστημονική μας ομάδα συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, παρουσιάζοντας αποτελέσματα από το κλινικό έργο που επιτελείται στον οργανισμό.

Τέλος, αξιοποιώντας τις δωρεές ιδιωτών και εταιρειών, η προσφορά της Φαιναρέτης συμβάλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας νέων οικογενειών με τη διανομή εξοπλισμού και ειδών βρεφικής φροντίδας.

7.Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο έργο σας;

 Όπως κάθε μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πεδίο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, η σημαντικότερη και πιο κοινή δυσκολία αφορά στην εξεύρεση πόρων. Ειδικά κατά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εξασφαλίζαμε την αρχική χρηματοδότηση για να ξεκινήσουμε μία νέα δράση και να εισάγουμε καινοτόμες υπηρεσίες για τις νέες οικογένειες, η συνέχιση και η βιωσιμότητα των δράσεων χαρακτηριζόταν από επισφάλεια, καθώς η αναζήτηση πόρων ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης ήταν προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη.

Παράλληλα, επειδή όπως προαναφέραμε οι παρεχόμενες υπηρεσίες αγκαλιάστηκαν από πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον αναγκαίο για τις γυναίκες και τα ζευγάρια στην εγκυμοσύνη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα, ερχόμαστε πλέον αντιμέτωποι με αυξανόμενα αιτήματα που αφορούν το είδος και το πλήθος των υπηρεσιών, που πολλές φορές καταδεικνύουν τον περιορισμό σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

 8 Από την πολύχρονη πορεία σας στο κομμάτι της στήριξης της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κοινές βασικές ανάγκες των ατόμων στα οποία απευθύνεστε;

 Σε ένα κόσμο άκριτης υπερπληροφόρησης, που πολλές φορές είναι αμφισβητούμενης εγκυρότητας και άλλοτε καταλήγει επικίνδυνη, η ανάγκη των υποψήφιων και νέων γονέων για τη λήψη ενημερωμένης, τεκμηριωμένης και εξατομικευμένης συμβουλευτικής για τους ίδιους και το παιδί τους είναι παραπάνω από επιτακτική. Επίσης, η εύρεση «συμμάχου» στην προάσπιση του δικαιώματος στο φυσιολογικό τοκετό, η διαμόρφωση των συνθηκών για την εδραίωση του μητρικού θηλασμού και γενικότερα, η εξασφάλιση των συνθηκών για την άντληση ικανοποίησης από την εγκυμοσύνη αλλά και μεταγεννητικά, αποτελούν κοινά αιτήματα των σύγχρονών γυναικών. Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι και η ανάγκη των νέων γονέων για ένα υποστηρικτικό πλαίσιο όπου μπορούν να «ακουμπήσουν» τις ανασφάλειες και τις αμφιθυμίες τους μέσα στο γονικό ρόλο, χωρίς να νιώθουν ότι κρίνονται.

 9 Υπάρχουν σχέδια για κάποιες επιπλέον δράσεις που θα θέλατε να εντάξετε στο πλάνο σας;

 Άμεσος στόχος του οργανισμού είναι η διεύρυνση της εμβέλειας του έργου στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων σχεδιάζουμε την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ψηφιοποίηση του περιεχομένου συμβουλευτικής και την ανάπτυξη εφαρμογών για την περιγεννητική αγωγή και φροντίδα των νέων μητέρων και ζευγαριών σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε ζευγάρια που βρίσκονται στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και σε όσα έχουν προβεί σε διακοπή κύησης ή έχουν έρθει αντιμέτωποι με την εμπειρία απώλειας της κύησης ή του νεογνού (περιγεννητικός θάνατος).

Επίσης, στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των νέων στα ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις δράσεις που κατά καιρούς υλοποιούνται από τη Φαιναρέτη, με στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (μαίες, παιδιάτρους, μαιευτήρες – γυναικολόγους, κα.), όσων δηλαδή έρχονται σε επαφή με ζευγάρια κατά την περιγεννητική περίοδο, στην έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων των ψυχικών διαταραχών. Η συνεργασία των ειδικών ψυχικής υγείας με τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με τον ευαίσθητο αυτόν πληθυσμό, συνιστά  τη θεμέλια λίθο της πρόληψης για την ευημερία της μελλοντικής οικογένειας.

 10 Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει την προσπάθειά σας και πόσο σημαντική είναι για τη λειτουργία της ΦΑΙΝΑΡΕΤΗΣ η στήριξη αυτή;

 Ο δρόμος για την απρόσκοπτη υλοποίηση των στόχων του οργανισμού περνάει μέσα από την έμπρακτη υποστήριξη του έργου με τη συμμετοχή όλων. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να εκφραστεί με ποικίλους τρόπους, αλλά συνοψίζεται κυρίως στην οικονομική προσφορά, που κάποιος μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό της «Φαιναρέτης», στην προσφορά εθελοντικής εργασίας ή και την προσφορά ειδών βρεφικής φροντίδας που διατίθενται σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Να μην παραλείψουμε τη σημαντική και υποστήριξη που μπορούν όλοι να παράσχουν μέσω της διάδοσης του μηνύματος και της αποστολής της «Φαιναρέτης» σε κάθε υποψήφιο νέο γονέα, γυναίκα ή άνδρα, ώστε οι τελευταίοι να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες μας και γενικότερα να ευαισθητοποιηθούν στη κρισιμότητα της λήψη έγκυρης και ενημερωμένης συμβουλευτικής, αλλά και ολοκληρωμένη φροντίδας και υποστήριξης κατά την περιγεννητική περίοδο.

 11.Πόσο σας έχει βοηθήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία των εταιρειών στο έργο σας;

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα η «Φαιναρέτη» επιχειρεί ένα άνοιγμα στην ιδιωτική οικονομία με σκοπό την αξιοποίηση των ενεργειών κοινωνικής υπευθυνότητας των εταιρειών. Είτε με την χορηγία ειδών/υπηρεσιών ή με την οικονομική υποστήριξη, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δύναται να συμβάλλει καίρια στη βιωσιμότητα κοινωφελών πρωτοβουλιών με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο και στη «Φαιναρέτη» έχουμε να επιδείξουμε την οικοδόμηση αξιοσημείωτων συνεργειών. Ενδεικτικά, μπορώ να σας αναφέρω ότι στις σημαντικότερες συνεργασίες μας κατατάσσεται η πολύτιμή συνεισφορά της ISO-PLUS A.Ε, μέσω της Mustela®. Τόσο η εταιρεία όσο και το brand που αντιπροσωπεύει, με τη συμπληρωματική χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών της Τηλεφωνικής Γραμμής του οργανισμού αποδεικνύουν το συνεχές ενδιαφέρον τους για τον άνθρωπο και ειδικά για τη μαμά το μωρό και τη νέα οικογένεια.

12 Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

To όραμά μας είναι η επίτευξη της ισότιμης και αδιάκριτης πρόσβασης όλων των εγκύων, νέων μητέρων και των οικογενειών τους σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περιγεννητική περίοδο. Η υποστήριξη δε της μητρότητας, της πατρότητας και γενικότερα η ενίσχυση της νέων οικογενειών συνιστούν, επιπλέον, ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Όπως διαπιστώσατε η Μαρία  άξιζε αυτό το αφιέρωμα και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη Λίστα των Μεγανησιωτών που κάνουν το νησί  να περηφανεύεται για τα παιδιά του.

Υποχρέωσή μας λοιπόν η προβολή σας. (Συγνώμη Μαρία μου που δεν σε ενημέρωσα αλλά ήμουν σίγουρη ότι η ταπεινότητά σου δεν θα μου έδινε τις πληροφορίες που χρειάζονταν.

Καλή συνέχεια Μαρία μου και πολλά πολλά συγχαρητήρια για ότι έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.