Κοπιάστε να φάμε… Λαχανόπιτα ντόπια

20200228_182026

Αλλά τι Λαχανόπιτα… Μεγανησιώτικη ,όπως την έφτιαχναν οι  μανάδες κι οι γιαγιάδες μου εδώ στο χωριό.

Την καλύτερη Λαχανόπιτα για μένα τουλάχιστον έφτιαχνε η πεθερά μου. Χωρίς πολύ λάδι να σε τσακώνει και ισορροπημένη στα υλικά. Αυτό ήταν το μυστικό της. Την έψηνε πάντα στα θράκια (κάρβουνα) πάνω σε προστιά , όπως όλες οι παλιές κι αυτό την έκανε ιδιαίτερη.

Το κακό με αυτή τη συνταγή είναι ότι δεν μπορούσαν με ακρίβεια να σου πουν τις ποσότητες . Τις μετρούσαν με μάτσα, και πλοχέρια. Η ακόμα  με αγκαλιά,και με το μάτι,που δεν τις ξεγέλασε ποτέ.

Εξηγώ: Ένα πλοχέρι αλάτι,μια αγκαλιά σέσκλα, ένα μάτσο παπαρούνα κ.λ.π. Τα χόρτα επίσης ήταν όλα από τον κήπο τους και οι ονομασίες τους μεγανησιώτικες.( Δεν έχω μάθει ακόμα το «Σκατζίκι»πώς το λέτε εσείς εκεί)…Εμείς εδώ απλά το γνωρίζουμε.

Ας δούμε τη συνταγή:

Για τη γέμιση, θα χρειαστείτε:

Σέσκουλα , λάπατα, αντίδια σε πιο μεγάλες και ίσες ποσότητες.

Σε μικρότερες ζωχούς, χεροβότανα, γουρουνάκια,πράσα μεγάλα, κρεμμύδια χλωρά μεγάλα, σκόρδα χλωρά και τσουκνίδα.

Σαν αρωματικά θα προσθέσετε σε ματσάκια,  μάραθο,κοκκοτούς κουκίστρα, παπαρούνα, σκατζίκι.(Μπορείτε να βάλετε και  ότι  άλλο χορταρικό σας αρέσει αρκεί να μην πικρίζει)

Λάδι, αλάτι, ρύζι.

4 φύλλα χωριάτικα.

Καθαρίζουμε  και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα . Τα ψιλοκόβουμε.  Για να κόψουμε την τσουκνίδα φοράμε γάντια κουζίνας. Τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη και τα ανακατεύουμε.

Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, και το ρύζι και τρίβουμε πολύ καλά το μείγμα να μαραθούν όσο μπορούμε τα χόρτα. Να μειωθεί ο όγκος τους.

IMG-fab5d8a0bea45f9c48cdfffaa740384c-V

20200319_191658

Ανοίγουμε σε 4 φύλλα τη ζύμη που έχουμε αφήσει να  ξεκουραστεί. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα 2 φύλλα λαδώνοντας τα μεταξύ τους και με αρκετό να περισσεύει από το ταψί.

Απλώνουμε τα χόρτα  και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα λαδωμένα ελαφρώς μεταξύ τους κατά τον ίδιο τρόπο.

Με το πλάστη κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και κλείνουμε καλά τις άκρες . Ρίχνουμε λαδάκι από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς . Σε μια ώρα περίπου ανοίξτε το φούρνο και σείστε κυκλικά το ταψί. Αν η πίτα ξεκολλάει εύκολα και έχει ροδίσει η πάνω πλευρά είναι έτοιμη. Εδώ εάν θέλετε βγάλτε την και αναποδογυρίστε την με τη βοήθεια μιας πλαστήρας. Έτσι θα ψηθεί και ομοιόμορφα και δεν θα ξεραθεί το φύλλο.

20200228_182026

Τα φύλλα που περίσσεψαν από το ταψί τηγανίστε τα, πασπαλίστε με ζάχαρη και κάντε παραδοσιακά τηγανόψωμα.

 

 

 

One comment

  1. Katerina Kavvada Η αόρατη δύναμη της μυρωδιάς!
    Posted on 2 Δεκεμβρίου 2018 by s0uel
    της Κατερίνας Καββαδά(Αντρίκου)
    Δεν είναι η γεύση που με έλκει,όχι πως την υποτιμώ, γιατί τα χέρια των μαννάδων μας ήταν επιδέξια,μαγικά, αφού και το πιο άνοστο χορτάρι κατάφερναν να το μετατρέπουν σε θεϊκό βότανο.
    Με έλκει η μυρωδιά.Η μυρωδιά του αλευριού,του φύλλου, των 10 διαφορετικών χόρτων αναμεμειγμένων με τη σωστή αναλογία, η μυρωδιά του καμμένου ξύλου. Με έλκει η ζεστασιά της φωτιάς,τα αναμμένα κάρβουνα με την ευωδιά της ψημένης γλυκοπατάτας, ο χορός της κιτρινοκόκκινης φλόγας αλλά πάνω απ΄όλα η ιεροτελεστία που τηρούνταν σε όλα αυτά.
    Στη ζωή μου κατάλαβα πολλές φορές τη δύναμη που κρύβει η μυρωδιά…Η μυρωδιά του σπιτιού μου,του τόπου μου,των γωνιών που αγάπησα ή που κρυβόμουν για να γλείψω τις πληγές μου, η μυρωδιά της θάλασσας, του κόρφου που με προστάτευε ,του φίλου , του συντρόφου,του παιδιού μου..
    Αυτή η μυρωδιά είναι που πάντα με καλεί να επιστρέψω στον πατρογονικό τόπο, στα λιμάνια που κατά καιρούς απαρνιέμαι, που εξανεμίζει τον θυμό ή την θλίψη μου.
    Παράξενη η ψυχή του ανθρώπου..και η μνήμη αδυσώπητη.
    Κ.Κ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.