Συνεχίζοντας τις Μεγανησιώτικες συνταγές και ακολουθώντας τη νηστεία της σαρακοστής, σήμερα το μενού έχει ψάρι…και συγκεκριμένα Σαβόρο με κουτσομούρες…(στην φωτογραφία είναι μπαρμπούνια…)
Υλικά
2 κιλά καλές κουτσομούρες
1 φλ τσαγιού δεντρολίβανο
1 φλ. μαύρη σταφίδα
1 φλ. ξίδι
2 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι για το αλάτισμα των ψαριών και
αλεύρι για το τηγάνισμα (αλεύρωμα)..
Προετοιμασία..
-Αλατίζουμε τα ψάρια ,που έχουμε καθαρίσει και περιμένουμε λίγο να τα “πιάσει» το αλάτι,ειδικά αν είναι ολόφρεσκα.
-Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε καλά να είναι ελαφρώς τραγανά.
-Τα βάζουμε σε πήλινη η γυάλινη γαβάθα και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε ξίδι(στο ξίδι ρίχνουμε το ένα φλιτζάνι λάδι τη σταφίδα και το δεντρολίβανο να πάρουν βράση.
-Όταν πάρουν βράση ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι Το αφήνουμε για λίγα λεπτά να βράσει και το βγάζουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε τα τηγανισμένα ψάρια προσέχοντας να σκεπάζονται από την “σάλτσα”.
-Ο Σαβόρος είναι έτοιμο για κατανάλωση και διατηρείται πολύ καιρό αν και είναι τόσο νόστιμο που δεν θα μείνει για πολύ!
Σημείωση: Ο σαβόρος γίνεται φυσικά με όλα σχεδόν τα ψάρια (Μαρίδες και δη αυγωμένες, μενίδες επίσης σε ενδιαφέρουσα, παλαμίδι, τουνοπουλο,και ότι άλλο προτιμάτε.
Πρώτη δημοσίευση: Παλιό MeganisiNews