Τον Ιούλιο του 2014 ο Δήμος Μεγανησίου σε μια πετυχημένη εκδήλωση παρουσίασε για πρώτη φορά την τοπική μας κουζίνα. Γεύσεις υλικά και μαγειρικές προτάσεις με μεγανησιώτικη ταυτότητα και ιστορία.Μαγειρεμένες και σερβιρισμένες με τον δικό μας τρόπο…
Φαγητά γλυκά πίτες και εδέσματα (ξεραθυμικά) κολατσά και δειλινά.
Από τότε την εκδήλωσε επανέλαβε ο σύλλογος γυναικών Μεγανησίου «Η Ηλακάτη» τα καλοκαίρια του 2018 και 2019 με εξίσου μεγάλη επιτυχία.
Και φυσικά στάθηκε αφορμή για αυτή τη στήλη που θα καταγράψει όλες τις Μεγανησιώτικες συνταγές. Απόπειρα που υπήρξε και στο παρελθόν και που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε.
Οι συνταγές αναφέρονται στο φυλλάδιο της εκδήλωσης κι εμείς θα τις αναδείξουμε και διαδικτυακά. Με τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής τους.
Κάντε κλικ στις φώτο για να ανοίξουν. Για να μεγαλώσουν πατήστε το Χ πάνω δεξιά.
Συνταγή: Πατάτες Γιαχνί
Κατηγορία: Κυρίως πιάτο.
Υλικά :
1 κιλό πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
2 φύλλα δάφνης
1 κουτάλα του φαγητού λάδι
1 κουταλιά της σούπας πάστα (ντοματοπελτέ)
Αλάτι-πιπέρι.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε στα τέσσερα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις φέρνουμε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα. Διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο ζεστό νερό και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό ρίχνουμε τη δάφνη, σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσοχή να μην λιώσουν οι πατάτες.
Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος της πατάτας.
Το φαγητό αυτό αποτελούσε κυρίως πιάτο ειδικά στις νηστείες.Μπορεί άνετα όμως να συνοδεύσει κρεατικά και πουλερικά.
Η συνταγή όπως μαγειρεύτηκε στην εκδήλωση από την Καββαδά Θεοδώρα.
Μπορείτε να εκτυπώσετε τις σελίδες και να φτιάξετε ένα δικό σας βιβλίο μαγειρικής με όλες τις συνταγές του τόπου μας. Το φυλλάδιο επανεκτυπώθηκε και διατίθεται δωρεάν από τον σύλλογο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη…
Πρώτη δημοσίευση:http://www.meganisitimes.gr/2014/09/18/mεγανησιώτικη-κουζίνα-οι-συνταγές-μας/