Μεγανησιώτικη Λαδόπιτα από τη Γιαγιά Χρυσάφω

100_0711-702x401

Από τη Γιαγιά Χρυσάφω

Πιστοί στο έθιμο που θέλει την αγαπημένη μας λαδόπιτα να παίζει και το ρόλο της βασιλόπιτας την Πρωτοχρονιά, σας δίνουμε ζωντανά, την συνταγή παραδοσιακά όπως αρμόζει, με πολλές ευχές από την γιαγιά Χρυσάφω

Υλικά:

2 κιλά ζάχαρη

14 ποτήρια του νερού λάδι

17 ποτήρια νερό (μετράμε με το ίδιο ποτήρι λάδι και νερό)

Αλεύρι όσο πάρει
Κανέλα 2-3 ξυλαράκια

Γαρύφαλλα άτριφτα

Μάραθο τριμμένο.

Αμύγδαλα βρασμένα και ξεφλουδισμένα.

Σουσάμι. Κανελογαρύφαλα τριμμένα

Ζάχαρη για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τα μπαχαρικά αρκετή ώρα έως που να δέσει το σιρόπι (Ζούμος) και να πάρει κόκκινο χρώμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αποσύρουμε τα μπαχαρικά με τρυπητό.

Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε σκέτο το λάδι ,να κάψει καλά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου χυλώσει καλά το μείγμα .Θα πάρει αρκετή ώρα.

Ύστερα ρίχνουμε τον σιρόπι( ζούμο) λίγο λίγο ανακατεύοντας καλά. Όταν πάρει όλο το υγρό είναι έτοιμο. Όσο ρίχνετε το σιρόπι τόσο το γλυκό θα δένει και θα χρειαστεί αρκετή δύναμη για να ανακατευτεί.

Πασπαλίζουμε τα ταψιά με σουσάμι και στρώνουμε το γλυκό κουταλιά κουταλιά. Το δένουμε στο ταψί και το χαράζουμε ως κάτω σε σχήμα ρόμβου. Ξανά πασπαλίζουμε με σουσάμι και σε κάθε φελί μπήγουμε αμύγδαλα ξεφλουδισμένα .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 180-200 βαθμούς.

Το γλυκό θα είναι έτοιμο αν μπήξουμε ένα μαχαίρι στο γλυκό και αυτό βγει στεγνό.

Κλείνουμε τότε το φούρνο και το αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα μέσα. Μετά το βγάζουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένο.

Βγάζουμε το γλυκό από το ταψί όταν κρυώσει τελείως.

Καλή επιτυχία …..

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αναδημοσίευση από: MeganisiTimes

  Meganisilife: Λένε ότι τέτοιες μέρες οι άνθρωποι που έχουν «φύγει» σου λείπουν περισσότερο και οι άδειες καρέκλες στο τραπέζι δεν ξαναγεμίζουν ποτέ. Κρατάμε όμως ότι μας έδειξαν ότι μας έμαθαν ότι μας δίδαξαν κι ότι άφησαν πίσω τους. Κι αυτές οι παλιές  γυναίκες άφησαν πολλά …

Αφιερωμένο στη Γιαγιά Χρυσάφω … (Σ’ευχαριστώ για όσα πήρα από σένα χωρίς να το ξέρεις)

2 comments

  1. Ίσως το πιο ωραίο βίντεο που έχω βγάλει στο Μεγανήσι. Με σκηνοθέτη την εγγονή της και κόρη σου μόμολο τότε …

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.